of 64707 LinkedIn

Bestuurscultuur nekt D66-wethouder Wassenaar

Wethouder Sabine Verschoor (D66) is opgestapt. Ze was niet langer bestand tegen de heersende bestuurscultuur en kreeg onvoldoende politieke steun in de raad. 'Ik kan in deze situatie niet langer functioneren zonder mijzelf of mijn principes geweld aan te doen.'

D66-wethouder Sabine Verschoor van de gemeente Wassenaar is afgelopen vrijdag opgestapt. In de heersende bestuurscultuur in Wassenaar kon zij naar eigen zeggen niet langer functioneren zonder zichzelf of haar principes geweld aan te doen.

Onderhuidse spanningen

“Entrez dans le jardin et oubliez la guerre” staat bovenaan de Facebook-pagina van de Wassenaarse ex-wethouder Sabine Verschoor (D66). Maar dat de oorlog nog in haar hoofd zit blijkt uit haar afscheidsbrief. Daarin neemt Verschoor geen blad voor de mond. Ze geloofde in een open en transparante bestuursstijl en in de ambitie om samen problemen op te lossen. Maar de heersende bestuurscultuur zat haar dwars. ‘Er zijn onderhuidse spanningen in de relatie met de gemeenteraad die de sfeer en de besluitvorming niet ten goede komen. Discussies zijn te vaak op de persoon, wantrouwend en te weinig inhoudelijk constructief.’

 

Onvoldoende politieke steun

De dominante bestuurscultuur in Wassenaar is volgens haar primair gericht op het handhaven van het bestaande en het beschermen van gevestigde belangen. ‘Daardoor komt er te weinig tot stand en krijgen nieuwe initiatieven geen kans.’ In een reactie haakt het college daarop in. Het legt de nadruk op het feit dat zij in de raad onvoldoende politieke steun kreeg voor haar initiatieven. ‘Het college heeft begrip voor het moedige besluit van de wethouder om het belang van het dorp voorop te stellen en af te treden.’ Aan een aanvullende reactie heeft het college geen behoefte, aldus een gemeentewoordvoerder.

 

Wethouder van buiten

De gemeente Wassenaar heeft sinds twee jaar een college van CDA, D66, GroenLinks en Passie voor Wassenaar. “Havana aan de Noordzee”, noemde raadslid Ben Paulides van Democratisch Liberalen Wassenaar (DLW) deze combinatie zonder de VVD eens. Het college wilde opener en transparanter zijn dan het vorige college dat in 2012 aftrad en geplaagd werd door de (nasleep van de) seksrel. Verschoor was een debuterende wethouder “van buiten” die deze nieuwe open cultuur vorm kon geven. Tevergeefs naar nu blijkt.

 

Bestuurscultuur juist beter

Wassenaarse raadsleden reageren niet verrast, maar verbazen zich wel over de verklaring.  Zowel coalitie- als oppositiepartijen vinden de bestuurscultuur juist veel beter geworden, zeggen ze tegen het Leidsch Dagblad. Alleen Paulides en Hart voor Wassenaar ervaren nog tegenstellingen. Volgens hen faalt het hele college. D66 betreurt, maar respecteert het besluit van Verschoor. Inhoudelijk staan ze niet helemaal achter haar verklaring. Volgens fractievoorzitter Eva Kernkamp is Wassenaar een conservatief en behoudend dorp , maar voelde ze ook steun voor veranderingen. ‘Door het college zijn besluiten genomen over zaken die eerst onbespreekbaar waren.’

 

Gevoelige kwesties

Ze denkt dat Verschoor overvallen is door langslepende gevoelige kwesties in het dorp en ze daar als wethouder van buiten te snel overheen wilde stappen.’ Onlangs nog werd Verschoor in het “rommelige” stranddossier hard aangepakt door de raad en kreeg ze onvoldoende steun. D66 wil snel een nieuwe wethouder voordragen met bestuurlijke ervaring en met kennis van de dossiers. ‘Dat is nu belangrijker dan of een wethouder van buiten komt.’ Over de kritiek van Verschoor wil Kernkamp zeker nog spreken in de raad. ‘Die kritiek komt zeker niet in een la terecht.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Carlo op
SL: mevr. Verschoor hangt hier de zielepiet uit. Anderen zijn schuldig aan haar falen. Zelfreflectie: nooit van gehoord, nooit aan gedaan. Typisch een vertegenwoordiger van de holle-vatenpartij D66.
Door SL (Adviseur) op
@Carlo: kinderachtige reactie. Dat Verschoor niet(of onvoldoende) de hand in eigen boezem steekt wil niet zeggen dat een aantal van de door haar aangedragen kritiekpunten wel degelijk hout snijden.

Citaat: "De dominante bestuurscultuur in Wassenaar is volgens haar primair gericht op het handhaven van het bestaande en het beschermen van gevestigde belangen." Dat klinkt nogal kenmerkend voor de VVD die in Wassenaar de grootste partij is. Helaas niets nieuws onder de zon..
Door SL (Adviseur) op
@Carlo: kinderachtige reactie. Dat Verschoor niet(of onvoldoende) de hand in eigen boezem steekt wil niet zeggen dat een aantal van de door haar aangedragen kritiekpunten wel degelijk hout snijden.

Citaat: "De dominante bestuurscultuur in Wassenaar is volgens haar primair gericht op het handhaven van het bestaande en het beschermen van gevestigde belangen." Dat klinkt nogal kenmerkend voor de VVD die in Wassenaar de grootste partij is. Helaas niets nieuws onder de zon..
Door Carlo op
Het ligt altijd aan de anderen. Nooit aan jezelf. #huilebalk
Door J van den Ouden op
Het zou zo mooi zijn als ons mooie dorp een goed bestuur heeft. Sabina is moedig om het echte probleem aan te kaarten. Helaas, op twee oppositieleden na sluiten de rijen zich direct rondom de gevestigde belangen. Oppositie VVD doet daar direct aan mee.

Als de observaties van Sabina Verschoor niet in een la verdwijnen - zoals Kernkamp stelt - dan hoort de nieuwe wethouder geselecteerd te worden om de wantoestanden aan te pakken. Samen met de groep die er nu zit. Moeilijk wellicht, maar hard nodig.

Vacatures

Van onze partners