of 59250 LinkedIn

Bestuurlijke crisis Hollands Kroon compleet

Met het opstappen van twee wethouders is de politieke en bestuurlijke crisis bij Hollands Kroon donderdag compleet geworden. Frits Westerkamp (LADA) en Theo Meskers (VVD) leggen hun portefeuille neer vanwege een kostenoverschrijding van ruim 2 miljoen euro bij de verbouwing van twee gemeentekantoren en het onjuist en niet tijdig informeren van de gemeenteraad daarover.

Met het opstappen van twee wethouders is de politieke en bestuurlijke crisis bij Hollands Kroon donderdag compleet geworden. Frits Westerkamp (LADA) en Theo Meskers (VVD) leggen hun portefeuille neer vanwege een kostenoverschrijding van ruim 2 miljoen euro bij de verbouwing van twee gemeentekantoren en het onjuist en niet tijdig informeren van de gemeenteraad daarover.

Overschrijding
Onlangs moesten twee topambtenaren al vertrekken bij Hollands Kroon vanwege de financiële problemen bij de gemeente en omdat zij het college daarover niet juist en tijdig hebben geïnformeerd. Deze week bleek uit een rapport van de gemeentelijke ‘auditcommissie’ dat de verbouwing van twee gemeentekantoren zo’n 2,3 miljoen euro duurder uitvalt dan gepland. Eerder werd nog uitgegaan van een overschrijding van 1,2 miljoen euro.

 

Emoties
Wethouder Meskers (VVD) slaagde er, overmand door emoties, niet in om zijn afscheidsspeech af te maken. Even daarvoor had hij betoogd dat er geen sprake is van doelbewuste misleiding van de gemeenteraad. ‘Ik heb u juist willen informeren, maar dat heb ik niet kunnen doen.’ Dit omdat hij zelf niet de juiste informatie van de ambtelijke top van de gemeente zou hebben gekregen.

 

Valpartij
De gemeenteraad noemt het opstappen van de twee wethouders onvermijdelijk. De raadsleden vinden dat Hollands Kroon te veel en te snel heeft willen veranderen en dat de interne controle tekort heeft geschoten. Meerdere raadsleden twijfelen nu of de fusiegemeente de ambitieuze koers – onder meer het werken met zelfsturende teams en een grote verantwoordelijkheid voor de ambtelijke organisatie –  moet voortzetten. Tijdens zijn afscheidsspeech riep Westerkamp de raad op om dat toch vooral wel te doen. ‘Nu heeft er een valpartij plaatsgevonden en dat doet heel erg pijn. Maar ik hoop dat u vertrouwen houdt in de koers en de organisatie van Hollands Kroon. Er gaat namelijk ook heel veel goed.’

 

Privéredenen

Onlangs is er een herstelplan, ‘Balans 2018’, gepresenteerd om Hollands Kroon weer uit het dal te krijgen. Burgemeester Nawijn zei donderdagavond in het plan te geloven. Overigens maakt Nawijn, anders dan zich had voorgenomen, geen gebruik van de mogelijkheid tot herbenoeming. Zijn huidige termijn loopt op 1 september 2018 af. De burgemeester geeft ‘privéredenen’ op als reden voor zijn besluit. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Eric de Kluis (Hoofdredacteur) op
Beste Heuvelmans,
Alle artikelen die in de papieren versie van Binnenlands Bestuur zijn verschenen, inclusief de commentaren, zijn op deze website terug te vinden. We hebben inderdaad een serie gebracht over de gemeente Hollands Kroon en de bestuurlijke vernieuwingen die daar plaatsvinden. En, zoals het een goed journalist betaamt, schromen wij ook niet om er melding van te maken wanneer er zaken zijn die niet goed verlopen. U noemt dat 'van een koude kermis thuiskomen', wij noemen dat onafhankelijke journalistiek.

vriendelijke groet,

Eric de Kluis
Hoofdredacteur Binnenlands Bestuur
Door Heuvelmans op
@Jan: ik kan me nog een hoofdredactioneel artikel herinneren (in de papieren BB, niet digitaal verschenen) waarin Hollands Kroon de hemel werd ingeprezen voor haar innoverende aanpak en haar vernieuwende bestuursstijl. En waarin deze gemeente als voorbeeld werd gesteld voor alle andere in ons land. Tja, dan kom je met de ontwikkelingen van de afgelopen maand als redactie wel van een hele koude kermis thuis. Maar de redactie en meneer Brian kunnen niet zeggen dat ze niet zijn gewaarschuwd door haar lezers (al probeert ze die nu te verdonkeremanen).
Door Lou de Jongh (Directeur Adviesbureau) op
Zelfsturende teams is allang op zijn retour.
Door Jan (beleidsmedewerker) op
Inderdaad opvallend Heuvelmans. En de huisschrijver van Hollands Kroon zakt al net zo hard door het ijs als de bestuurlijke en ambtelijke top van HK. Opheffen en herindelen!
Door Heuvelmans op
Opvallend! Alle reacties onder de vorige artikelen over Hollands kroon van Brian van der Bol zijn compleet verdwenen. De redactie van Binnenlands Bestuur durft het niet aan om die te laten staan? Bang voor de vernietigende kritiek op het beleid van BB? Want gewaarschuwd was men al vanaf het 1e artikel, dat HK een karikatuur van een gemeente was geworden. Of wie weet, misschien zijn de tijden van Erik Gerritsen wel weer terug.
Door Anoniem (Observeerder) op
Als innovatie, zoals zëlfsturende teams, een doel opzich wordt zonder onderliggende visie
Door M.breet op
Groter moest het worden. Want dan was het goedkoper, beter te besturen enz. En wat iedere burger voorspelde is gebeurd. Diezelfde burger die dit weer mag ophoesten.