of 59082 LinkedIn

Bestuurlijke crisis Hollands Kroon compleet

Met het opstappen van twee wethouders is de politieke en bestuurlijke crisis bij Hollands Kroon donderdag compleet geworden. Frits Westerkamp (LADA) en Theo Meskers (VVD) leggen hun portefeuille neer vanwege een kostenoverschrijding van ruim 2 miljoen euro bij de verbouwing van twee gemeentekantoren en het onjuist en niet tijdig informeren van de gemeenteraad daarover.

Met het opstappen van twee wethouders is de politieke en bestuurlijke crisis bij Hollands Kroon donderdag compleet geworden. Frits Westerkamp (LADA) en Theo Meskers (VVD) leggen hun portefeuille neer vanwege een kostenoverschrijding van ruim 2 miljoen euro bij de verbouwing van twee gemeentekantoren en het onjuist en niet tijdig informeren van de gemeenteraad daarover.

Overschrijding
Onlangs moesten twee topambtenaren al vertrekken bij Hollands Kroon vanwege de financiële problemen bij de gemeente en omdat zij het college daarover niet juist en tijdig hebben geïnformeerd. Deze week bleek uit een rapport van de gemeentelijke ‘auditcommissie’ dat de verbouwing van twee gemeentekantoren zo’n 2,3 miljoen euro duurder uitvalt dan gepland. Eerder werd nog uitgegaan van een overschrijding van 1,2 miljoen euro.

 

Emoties
Wethouder Meskers (VVD) slaagde er, overmand door emoties, niet in om zijn afscheidsspeech af te maken. Even daarvoor had hij betoogd dat er geen sprake is van doelbewuste misleiding van de gemeenteraad. ‘Ik heb u juist willen informeren, maar dat heb ik niet kunnen doen.’ Dit omdat hij zelf niet de juiste informatie van de ambtelijke top van de gemeente zou hebben gekregen.

 

Valpartij
De gemeenteraad noemt het opstappen van de twee wethouders onvermijdelijk. De raadsleden vinden dat Hollands Kroon te veel en te snel heeft willen veranderen en dat de interne controle tekort heeft geschoten. Meerdere raadsleden twijfelen nu of de fusiegemeente de ambitieuze koers – onder meer het werken met zelfsturende teams en een grote verantwoordelijkheid voor de ambtelijke organisatie –  moet voortzetten. Tijdens zijn afscheidsspeech riep Westerkamp de raad op om dat toch vooral wel te doen. ‘Nu heeft er een valpartij plaatsgevonden en dat doet heel erg pijn. Maar ik hoop dat u vertrouwen houdt in de koers en de organisatie van Hollands Kroon. Er gaat namelijk ook heel veel goed.’

 

Privéredenen

Onlangs is er een herstelplan, ‘Balans 2018’, gepresenteerd om Hollands Kroon weer uit het dal te krijgen. Burgemeester Nawijn zei donderdagavond in het plan te geloven. Overigens maakt Nawijn, anders dan zich had voorgenomen, geen gebruik van de mogelijkheid tot herbenoeming. Zijn huidige termijn loopt op 1 september 2018 af. De burgemeester geeft ‘privéredenen’ op als reden voor zijn besluit. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Waar hebben we het eigenlijk over? Een overschrijding van een budget van E 2 miljoen euro (op hoeveel investering?) is niet niks. Maar als je het omzet in de jaarlijkse lasten dan hebben we het bij een afschrijvingstermijn van 25 jaar (inclusief rente) over een last in het 1e jaar van ca. E 130.000 (op een begroting van ???). Terecht dat wethouders op hun verantwoordelijkheid worden gewezen maar twee wethouders naar huis sturen en op wachtgeld zetten, waar niets tegenover staat, dat doet pas echt pijn.
Door Jervin Tonneman (ondernemer en Campinghouder) op
Wij hebben een zeer nare ervaring met deze heren Nawijn, Theo Groot en Theo Meskers gehad, Wat mij betreft zal er een hele grote bezem door deze Gemeente gehaald moeten worden.
Wij hebben een heftige rechtszaak met deze heren gehad die wij op alle punten gewonnen hebben, deze heren hebben alles op alles gezet om hun gelijk te halen met een flinke mokerslag van de rechtbank Alkmaar op hun vingers.
Nu zitten wij in een schadestaatprocedure met deze Gemeente, het enige wat ik kan zeggen dat het een grote oplichters bende is.
Iedereen loopt daar op zijn tenen met Nawijn als een zeer onbetrouwbare heerser, kijk maar naar zijn verleden.
Door peter (ondernemer) op
Ik heb vorig jaar eens gesolliciteerd bij de gemeente HK en werd geconfronteerd met een uiterst merkwaardige sollicitatieprocedure. Ze vroegen heel veel tijd van je in de procedure (meedraaien, oefendag, voeten-op-tafel-gesprek e.d.), maar gaven omgekeerd geen antwoord op basisvragen zoals, voor hoeveel uur/week, de functie, het salaris en andere arbeidsvoorwaarden e.d.m. Ook daar bleek men van mening dat de uitdaging was dit zelf uit te zoeken (zelfsturing?). Wát een misplaatste arrogantie en respectloze houding naar de sollicitant. Ik ben boos afgehaakt.
Door Hannie van den Bosch (gebiedsmanager) op
Goed dat er pioniers als gemeente HK zijn. Je moet nu eenmaal revolutie prediken om verder te komen. Ik denk dat er elders mooie resultaten worden bereikt uit de zaadjes die HK heeft gepland. Misschien is het daar allemaal te snel en te veel geweest.
Door Arjan op
@FJ Jouw reactie onderstreept mijn waarneming. Volgens jou behoor je tot de "bange poeperds" wanneer je kanttekeningen plaats bij het onzorgvuldig omgaan met vernieuwing. Het kost Hollands Kroon heel veel extra geld dat afkomstig is van inwoners. Vernieuwing dient zorgvuldig en goed doordacht doorgevoerd te worden.
Door Carol op
@FJ: De overheid is er voor de burgers, niet andersom.
De overheid is een dienstverlenend orgaan, geen speeltuin voor allerlei modieuze fratsen.
Door FJ op
Hoop toch echt dat de gemeente zich niet uit het veld laat slaan en doorgaat op de ingezette koers. Als overheid hebben we raden en bestuurders met lef en vernieuwingskracht nodig. Geen bange poeperds die bij de eerste tegenslag weer teruggrijpen op de vorige eeuw. Sterkte!
Door FJ op
...maar als ik zo de reacties lees dan vrees ik dat gemeenteambtenaren nog een hele lange weg te gaan hebben en liever met het schip verdrinken dan eens iets nieuws proberen. Denk maar aan de mensen van V&D of de banken die nu massaal op straat staan. Er is geen enkele garantie dat dit niet ook met ambtenaren kan gebeuren. Blijf jezelf ontwikkelen.
Door FJ op
Hoop toch echt dat de gemeente zich niet uit het veld laat slaan en doorgaat op de ingezette koers. Als overheid hebben we raden en bestuurders met lef en vernieuwingskracht nodig. Geen bange poeperds die bij de eerste tegenslag weer teruggrijpen op de vorige eeuw. Sterkte!
Door Arjan op
Het valt mij op dat met weinig kritiek wordt geschreven over gemeenten die 'de boel op de kop zetten'. Eerder hadden wij bijvoorbeeld het merkwaardige gedoe in de gemeente Oude IJsselstreek en nu helaas de gemeente Hollands Kroon. Vernieuwing schijnt een doel op zich te worden terwijl het besturen van een samenleving een serieuze aangelegenheid is met zorgvuldige checks en balances. Verandering is nodig omdat de samenleving verandert. Mag er daarbij iets meer aandacht zijn voor die gemeenten die het zorgvuldig en zonder al te grote schokken oppakken? Graag nu een artikel over wat er allemaal misging in Hollands Kroon, dat eerdere signalen zijn genegeerd. Wat is ervan te leren voor die gemeenten die zorgvuldige vernieuwing nastreven?