Advertentie

‘Bestuurders moeten niet naar het EK in Oekraïne’

Volgens burgemeester Ton Rombouts (CDA) van Den Bosch en lid van het Comité van de Regio’s past de behandeling van Timosjenko (naar verluidt is zij mishandeld in de gevangenis) niet bij een democratisch Europa.

11 mei 2012

Met honderden worden bestuurders uitgenodigd om evenementen als het EK Voetbal in Polen en Oekraïne bij te wonen. Burgemeester Ton Rombouts (CDA) van Den Bosch doet een oproep niet naar de Oekraïne te gaan.

Politieke legitimiteit
Rombouts doet zijn oproep namens de Nederlandse delegatie van het Comité van de Regio’s, een politiek orgaan met 344 leden dat als spreekbuis van de lokale en regionale overheden in de Europese Unie fungeert. In de missieverklaring van het Comité uit 2009 staat: ‘Wij zijn een politieke vergadering, bestaande uit regionale en lokale verkozenen die zich inzetten ter bevordering van de Europese integratie. Dankzij onze politieke legitimiteit vertegenwoordigen wij binnen het institutionele bestel van de Europese Unie alle regio's, steden en gemeenten van de Unie.’

Adhesie
Toch doet Rombouts zijn oproep niet namens alle provincies en gemeenten van Nederland. ‘Zijn appèl is een adhesie aan de oproep van minister Uri Rosenthal en de voorzitter van de Europese Commissie. Hij heeft het niet formeel in de plenaire vergadering gebracht, maar wel met verschillende vertegenwoordigers van provincies en gemeenten in de delegatie kortgesloten’, aldus woordvoerder Herman Loerakker. Rombouts was zelf niet beschikbaar voor commentaar. Omdat de oproep niet plenair is gedaan, is niet duidelijk of de andere Europese delegaties de oproep ook allemaal steunen. ‘Maar bijvoorbeeld Duitsland is hier heel actief in.’

Dochter Timosjenko
De dochter van oud-premier Timosjenko van Oekraïne bezocht onlangs een vergadering van het Comité. ‘Dat heeft inderdaad indruk gemaakt op Rombouts. Hij doet de oproep nu, omdat het aan de vooravond van het EK is en in samenhang met andere politieke signalen.’ Rombouts stelt dat vaak tientallen tot honderden bestuurders worden uitgenodigd voor dit soort evenementen. ‘Het is de vraag of dat in deze tijd weer gebeurt. Maar mochten bestuurders een uitnodiging krijgen naar de Oekraïne te komen, dan zegt Rombouts: ga niet. Naar Polen kan wel.’

Jonge democratie
Volgens Rombouts past de behandeling van Timosjenko (naar verluidt is zij mishandeld in de gevangenis) niet bij een democratisch Europa. Loerakker: ‘De sterke indruk bestaat dat het systeem daar nog niet zo ver is als hier. Het is een jonge democratie, maar als een oud-bestuurder het risico loopt zo te worden behandeld door haar opvolgers, dan kan dat niet. Die twee dingen zijn met elkaar vervlecht.’ Critici stellen dat dergelijke oproepen niet door bestuurders werden gedaan aan China voor de Olympische Spelen in 2008. ‘Dat klopt. Misschien is het daar wel erger. Maar waarom het toen niet is gedaan zou je aan Rosenthal moeten vragen.’

Geen boycot
Rombouts gaat niet zover dat hij een boycot van het toernooi door Oranje bepleit. ‘Je moet sport en politiek scheiden. Maar daar is geen onafhankelijke rechtspraak en het is goed wel op het belang daarvan te wijzen.’ Is er ook een mogelijkheid dat Rombouts zijn oproep weer terugtrekt? Wat zou Oekraïne dan moeten doen? ‘Dat is nog niet aan de orde, wellicht dat dit in de komende dagen gaat veranderen. Oekraïne zal toch aan de Nederlandse regering moeten bewijzen dat de behandeling en benadering van hun oud-premier is veranderd.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JW van Dalen / dominee
Dat bestuurders nu eens niet naar snoepreisjes gaan, is een goede zaak. Het argument is wel erg mager. We weten in NL erg weinig over de situatie in Oekraïne. En bestuurders zoals Rombouts papegaaien de (eenzijdige) media-berichten maar na. Het is maar de vraag of Timosjenko mishandeld is (ik heb wel ergere blauwe plekken gezien, denk aan Tsvangirai in Zimbabwe) en het is de vraag hoe onterecht de mooie Joelia vastzit (zij heeft zich enorm verrijkt door handige doorverkopen van gas, is nu schatrijk en weet met haar geld de internationale opinie goed te bereiken).

Zou het niet beter zijn om wel naar Oekraïne te gaan en met bestuurders te praten en om hen te helpen met de bestrijding van corruptie?

Ik wil het dit voorjaar ontdekken. Op een geheel onverzorgde fietsreis naar Moskou ga ik in juni op zoek naar de verhalen van het volk over corruptie, machtsmisbruik, maar ook over hoe de mensen kunnen overleven en ondernemen in een land dat zich nog steeds moet ontworstelen aan lange jaren van zware dictatuur.

Heeft u brandende vragen? Ik ga onderweg op zoek naar een antwoord. Via mail/twitter krijgt u dan bericht.
gerrie
Zullen we dan maar een kaarsje opsteken?
H.(Appie) Kootstra / Oud Wethouder GL Winschoten
Dit geeft aan dat een CDA bestuurder wel kijkt naar het buitenland.Maar niet in zijn eigen land waar het CDA een verbond was aangegaan met de meest rechtse club (PVV). Ik zeg altijd kijk eerst naar je zelf en dan naar een ander,rechtspraak in een ander land is het probleem van dat land.Ik heb het CDA nog nooit gehoord over de rechtspraak in Israel tegen over de Palestijnen die zonder proces soms 10 tal jaren vast zitten in Israel.
Jos Praat / beleidsadviseur
Bestuurders moeten helemaal nooit naar dergelijke evenementen. Die moeten besturen.
Jacquelien Otten / procesbegeleider
Het lijkt mij sowieso verstandig om niet naar dergelijke evenementen te gaan. Het heeft wel erg de indruk van een snoepreisje dat vooral de bestuurder bedient en minder het bestuur dat deze moet voeren. De argumentatie vind ik daarbij niet eens relevant. Ook al de mensenrechten, de integriteit en alles wat daarbij hoort op orde zouden zijn, hebben bestuurders, anders dan die van de KNVB, niets in de Oekraine te zoeken.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Geen directe betrokkenheid of bijdrage geleverd aan de happening zelf, dan ook gewoon alleen gaan wanneer dit volledig op eigen (lees: privé) kosten is. Blijf weg van de beeldvorming die maatschappelijk al volop heerst als het gaat om het bestuurlijk segment. Bevestig niet nog eens dat met name bestuurders niet over zelfrelativerend vermogen beschikken en zonnekoning(inn)en gedrag vertonen. Je krijgt niets voor niets of, afgezien van een testproduct, weleens iets op straat aangeboden gekregen van een totaal vreemde zonder bijbedoelingen?
Advertentie