of 63998 LinkedIn

'Bestuurders en politici begrijpen sociale media niet'

Volgens een peiling van Maurice de Hond snappen politici en bestuurders nog niet zoveel van sociale media. Aanleiding waren de rellen in Haren. Een deel van de ondervraagden vindt het de schuld van de media.
8 reacties

De meeste bestuurders en politici begrijpen weinig van social media. Met die stelling is 69 procent van de Nederlanders het eens. Dat blijkt zondag uit een peiling door Maurice de Hond.

'Project X komt door Facebook'
Zijn peilbureau onderzocht meningen over de recente rellen in Haren, rond een Project X-feest. Precies de helft zegt dat dit soort rellen ,,van alle tijden'' zijn. Tot het feest was - aanvankelijk per ongeluk - opgeroepen op Facebook. Zonder Facebook waren de rellen niet ontstaan, vindt 58 procent. Een op de tien weet het niet.
 
Job Cohen leidt onderzoek 

Oud-burgemeester en -politicus Job Cohen gaat een commissie voorzitten die onderzoekt waarom het in Haren zo uit de hand is gelopen. Van de ondervraagde mensen vindt 35 procent Cohen de juiste man daarvoor, maar 42 procent is het daar niet mee eens. Bijna 60 procent vindt dat de gemeente met een juiste aanpak de ellende had kunnen voorkomen, tegen 28 procent die 'oneens' aangaven.
 
Media krijgen schuld 

In de nasleep van de gebeurtenissen in Haren kregen behalve de nieuwe media, ook de 'oude' (kranten, tv en radio) de schuld van het aanwakkeren van de rellen. Op de stelling 'Dat er zoveel mensen waren, lag meer aan de oude media dan aan Facebook' reageerde 56 procent bevestigend. Iets minder dan een derde was het daar niet mee eens.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred de Groot (eigenaar HNadvies) op
Het is gewoonweg niet professioneel dat bestuurders de nieuwe media niet goed kennen. In een snel veranderende samenleving en technologie, is het goed om via Masterclasses de bestuurders te informeren en casebesprekingen te organiseren. Ook de korpschefs hebben dit probleem, kijken naar optreden van Burgemeester en korpschef bij P&W. Maar ook bij de niet-voetbalsupporters, de hooligans zien we hetzelfde verschijnsel. Het permanente leren over nieuwe fenomenen moet echt hoger op de leeragenda van bestuurders !
Door N.F. van den Hoff (Adviseur Sociale Media en Ambtenarenrecht) op
Zijn het bestuurders en politici die kennis van online sociale netwerken dienen te hebben? Of zouden degene die hen informeren die kennis en bijbehorende risicoanalyses maken dat moeten weten?
Zolang bestuurders en politici liever niet zien dat ambtenaren zich bekwamen op online sociale netwerken blijft de kennis zeer waarschijnlijk achter. In mijn onderzoek "Volg me" gaven politici aan dat ze ambtenaren bepaalde online activiteiten liever niet zien doen. Het volgen via Twitter van henzelf mocht 'natuurlijk' wel.
Door de terughoudendheid onder bestuurders en politici ontberen ambtenaren een prikkel om de diverse online sociale netwerken (optimaal) te gebruiken. De terughoudendheid wordt verder gevoed door de gebrekkige kennis van ambtenaren en overheidsorganisaties over de rechten van ambtenaren. Van een mug kan dan een olifant gemaakt worden. Dit soort reacties draagt niet bij aan het onbevangen deelnemen op online sociale netwerken.
Ik probeer door kennisoverdracht iedereen vanuit hetzelfde startpunt aan de discussie te laten deelnemen. Uiteindelijk zal de drie-eenheid van politici, bestuurders en ambtenaren de klus gezamenlijk moeten klaren.
Door Derk K. Kremer (goed opdrachtgeverschap | onderzoeker | publicist | gastpreker | klankbord) op
Om de gebeurtenissen in Haren toe te schrijven aan de invloed van social media, gaat mij te ver. Uiteraard is deze media van grote invloed op dergelijke gebeurtenissen. Maar wat opvalt is dat vooral de snelheid waarmee dergelijke gebeurtenissen zich tot een climax ontwikkelen bijzonder groot is. Dat is toe te schrijven aan de invloed van social media.

Er is een belangrijke les te leren uit de gebeurtenissen in Haren: de snelheid van besluitvorming bij bestuurders/crisisteams loopt niet parallel met de snelheid waarmee dergelijke gebeurtenissen zich ontwikkelen. En dat is zorgelijk.
Door Andreas Dijk (directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG) op
Ik kom toch vrij veel bestuurders tegen die wel iets van social media begrijpen. Gisteravond was Antoin Scholten (burgemeester Zwijndrecht) op Radio 1 te horen met een goede en bruikbare schets van zijn ervaring met social media bij calamiteiten. Ik heb als in om mij heen hoor sterk de indruk dat veel burgers te weinig kennis van zowel social media als van de overheid hebben om deze materie te beoordelen. Dat laat onverlet dat er meer bestuurders, politici en ambtenaren op training zouden moeten om zich (verder) te bekwamen in (strategisch) gebruik van social media, al dan niet bij rampen. De VNG Academie, het opleidingsinstituut van de VNG ( http://www.vngacademie.nl ), heeft zulke trainingen dan ook in haar aanbod.
Door Een ander geluid op
Dus 31 % vindt dat de politici en bestuurders wel verstand hebben van sociale media (dat is bijna 1:3). Dat is indrukwekkend, Ik snap er zelf nog steeds erg weinig van. Blij dat er mensen met verstand ons land leiden :-)Door Petra op
Voorbereiding?

Door wie en welke voorbereiding?

Korpschef Dros heeft beweerd voor vrijdag contact gehad te hebben met Hamburg omdat zich daar iets dergelijks al had voorgedaan.
Hamburg weet niet beter dan dat er pas zaterdags (dus na alle festiviteiten) contact is geweest met Groningen......
Door Ellen Klaver (Marketeer BB Opleidingen) op
Speciaal voor medewerkers bij gemeenten bieden wij de vaardigheidstraining "Social Media bij gemeenten" aan.

Welke social media zijn er? Waarvoor dient LinkedIn, Twitter, Facebook en Hyves en overige social media?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten wij zien hoe Social Media ingezet wordt bij gemeenten.

U kunt zich hier inschrijven voor de training op 24 oktober:
http://events.binnenlandsbestuur.nl/details.asp? …
Door Hans Oldenhof (Criticus) op
Ambtelijke bestuurders en politici begrijpen wel meer niet, eigenlijk is deze enquete weer een weergave van de mega afstand van politici en ambtelijk bestuurders tot de samenleving.

En voor Haren? Het spreekt boekdelen dat de loco-burgemeester tot de dag na D-Day nog nooit van de film Project X had gehoord... Voorbereiding????

Vacatures

Van onze partners