Advertentie

Bescheidenheid siert de bestuurder

Nederlandse lokale bestuurders zijn vrij bescheiden als het gaat om vakkennis. Ze vinden zichzelf vaak minder deskundig dan de mensen om hen heen. Dat is één van de feitjes die boven komt drijven als de data voor de verkiezing ‘Beste Lokale Bestuurder 2016’ wordt geanalyseerd.

31 januari 2017

Nederlandse lokale bestuurders zijn vrij bescheiden als het gaat om vakkennis. Ze vinden zichzelf vaak minder deskundig dan de mensen om hen heen. Dat is één van de feitjes die boven komt drijven als de data voor de verkiezing ‘Beste Lokale Bestuurder 2016’ wordt geanalyseerd.

Betrokken
Vorige week werd bekend dat commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk gekozen is tot Beste Lokale Bestuurder 2016. De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door Binnenlands Bestuur en de laatste drie jaar uitgevoerd door onderzoeksbureau Necker van Naem. Naast de vraag ‘wie is de beste’ werd ook naar een aantal andere zaken gekeken. Bijvoorbeeld naar de vraag ‘wat maakt iemand tot de beste’. Opvallend daarbij is dat ondanks de roep om democratische vernieuwingen of veranderingen zoals David van Reybrouck stelt of aanhangers van Code Oranje willen, er weinig verandert op het gebied van competenties die lokale bestuurders moeten hebben. ‘Betrokken, communicatief en daadkrachtig staan nog steeds bovenaan’, aldus Hans Oostendorp van Necker van Naem. 


Deskundig
Grappig detail is wel dat bestuurders vaak andere competenties aan zichzelf toeschrijven dan de collega’s om hen heen. Zo vinden bestuurders zichzelf vaker creatief dan de mensen die stemden. Ook vinden ze zichzelf vaker toegankelijk. Alleen op het gebied van deskundigheid is het omgekeerd: stemmers vinden bestuurders vaker deskundig dan bestuurders zichzelf vinden. Dat kan ermee te maken hebben dat mensen minder makkelijk van zichzelf zeggen ergens veel verstand van te hebben. Oostendorp: ‘Maar bestuurders hoeven niet zo bescheiden te zijn, want anderen vinden hen wel deskundig.’

Zeeland en Groningen 

Van alle ruim 1500 genomineerden hebben de onderzoekers na weging een top 50 samengesteld. Daarin is de provincie Zuid-Holland het vaakst vertegenwoordigd: 13 bestuurders uit de top 50 komen uit die provincie. Utrecht (10) en Noord-Holland(7) completteren de top 3. Opvallend is dat geen enkele bestuurder uit de provincie Groningen en Zeeland de top 50 wist te halen. Deels komt dit doordat er vanuit die twee provincies minder mensen genomineerd zijn. Maar dat is niet de enige reden dat er geen bestuurders uit die provincies in de top 50 staan.

 
Kop en schouders
Er werden minder Zeeuwen en Groningers genomineerd via een ‘wildcard’. Oostendorp: ‘Tot slot is er blijkbaar in die twee provincies niet één bestuurder die er met kop en schouders bovenuit steekt en veel stemmen krijgt. Er werden veel verschillende namen genoemd daar waar in andere provincies meer mensen dezelfde bestuurder nomineerden.’ 


Drie jaar
Zeven bestuurders weten het al drie jaar achter elkaar tot in de top 50 te schoppen:  De burgemeesters Van de Groep (Bunschoten) Lenferink (Leiden) en Aboutaleb (Rotterdam), de wethouders Schoonderwoerd (Kaag en Braassem), Strijk en Everhardt (Utrecht. Ook de winnaar van dit jaar, Commissaris van de Koning Wim van de Donk stond de afgelopen twee jaar in de top 50.


Aantal genomineerden dat in de top 50 staat per provincie:

Provincie

Aantal

Zuid-Holland

13

Utrecht

10

Noord-Holland

7

Noord-Brabant

6

Gelderland

5

Limburg

3

Overijssel

3

Friesland

1

Flevoland

1

Drenthe

1

Groningen

0

Zeeland

0

(bron: Necker van Naem)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Oostendorp: ‘Maar bestuurders hoeven niet zo bescheiden te zijn, want anderen vinden hen wel deskundig.

Tja, in het land der blinden...



Deskundigheid is juist vaak ver te zoeken voor de steeds complexere taken die op het lokale bestuur terecht komen.
Advertentie