of 63908 LinkedIn

Benoeming burgemeester op de schop

De benoemingsprocedure voor burgemeesters en Commissarissen van de Koningin wordt anders. Zo moeten burgers meer te zeggen krijgen bij de benoeming van hun burgemeester, vindt beoogd minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk.
10 reacties

De burgemeestersbenoeming gaan op de schop, als het aan beoogd minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk ligt. Hij wil burgers meer betrekken bij de aanstelling van de burgemeester. Dat zei hij na zijn gesprek met formateur Rutte.

Bestuurlijke vernieuwing

Plasterk gaat zich onder meer bezighouden met democratische vernieuwing. ,,Je mag in Nederland wel stemmen over wie er naar het Eurovisiesongfestival gaat, maar je bent niet betrokken bij wie de burgemeester wordt in je eigen plaats. Dat gaan we dus veranderen'', zei Plasterk.

 

Commissaris van de Koningin

Hij verwees naar de afspraak in het regeerakkoord dat er gewerkt gaat worden aan een andere benoemingsprocedure voor burgemeesters. Die worden nu nog door de koningin benoemd. Dat gaat ook gelden voor de Commissaris van de Koningin.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Pieter op
@Bernt Schneiders. Kijk, dat bewijst meteen dat een burgemeester er alles aan moet doen om op te vallen. Bijv. twee maal hetzelfde bericht sturen....
Door bernt schneiders (burgemeester) op
Een -nul voor Plasterk. Een goede aftrap ! Het beoordelen van een liedje is goed vergelijkbaar met het beoordelen van de bestuurlijke kwaliteit van een kandidaat burgemeester. Idols voor burgemeesters. Het zal de democratie verlevendigen ! Maar hoe waren ook weer de scores van Nederland op het songfestival ?
Door bernt schneiders (burgemeester) op
Een -nul voor Plasterk. Een goede aftrap ! Het beoordelen van een liedje is goed vergelijkbaar met het beoordelen van de bestuurlijke kwaliteit van een kandidaat burgemeester. Idols voor burgemeesters. Het zal de democratie verlevendigen ! Maar hoe waren ook weer de scores van Nederland op het songfestival ?
Door Jan op
En dan wordt de burger óók betrokken bij de benoeming van wethouders? Vaak zijn dat veel invloedrijkere functies dan de lintjesknippende burgemeester met slechts een openbare orde portefeuille.
Door Ferdinand op
Nederland is niet bij uitstek het land van democratische vernieuwing. Met veel pijn en moeite is de formatie nieuwe stijl geintroduceerd. Heeft meer snelheid en professionaliteit aan dit proces gegeven. Nu nog het idee van Plasterk. Hoe lang zal dit plan op de plank blijven liggen. Vermeende anti-democraten zullen hiertegen alles ondernemen. In een eerder stadium is Tom de Graaf als voormalig minister Biz hierover gestruikeld. Met name de eerste kamer is hierbij een obstakel gebleken. Ben benieuwd hoe dit clubje zich nu weer zal gaan opstellen met in hun gelederen een Tom de Graaf.
Door Ron (adviseur) op
Zou mooi zijn als de procedure om 'n burgemeesterspost en CvdK eindelijk democratisch geregeld zou worden middels directe verkiezingen. Indirect door gemeenteraden o.i.d. is m.i. een uiting van wantrouwen jegens de kiezer.
Door henk op
,Je mag in Nederland wel stemmen over wie er naar het Eurovisiesongfestival gaat, maar je bent niet betrokken bij wie de burgemeester wordt in je eigen plaats. Dat gaan we dus veranderen'', zei Plasterk.
Ik ben ook niet betrokken geweest bij de benoeming van Plasterk en van Rijn. Gaan we dat ook veranderen???
Door Pul Vonk (Secretaris Dorpsplatform) op
Geldt die betrokkenheid ook voor schaalvergroting gemeente?
Door T.C. Wijfje (Beleidsambtenaar) op
Het is de koninklijke weg om eerst de grondwet te willen wijzigen, maar waarom niet regelen dat burgemeesters worden voorgedragen door de gemeenteraad, dan wel voorgedragen door een stemming, waarbij de Koningin nog steeds benoemt?

In dit geval heb je wellicht niet eens een meerderheid nodig, omdat dit soort procedures door de Regering geregeld kan worden.
Door w.j. van der woude op
Zoals gebruikelijk is binnen de EU, waaronder Duitsland. In Nordhorn werd een Nederlander bijna tot burgemeester gekozen. Nederland is nog ver weg van direkte democratie. Van onze oosterburen kan veel geleerd worden.

Vacatures

Van onze partners