of 59082 LinkedIn

Bemiddelaar moet Zutphen uit impasse helpen

Walburgiskerk in Zuthpen
Walburgiskerk in Zuthpen

Na de langste formatie ooit en het snelle uiteenspatten van het meerderheidscollege, is bestuurlijk Zutphen opnieuw in de problemen. De wethouders willen niet meer voor 0,8 fte op de loonlijst staan, maar fulltime worden betaald. De gemeenteraad is daar faliekant op tegen. Om uit de impasse te komen, is Wim Dijkstra als bemiddelaar ingeschakeld.

Verzwaring taken
De vier wethouders van GroenLinks, PvdA, VVD en CDA/CU hebben na het vertrek van de SP-wethouder vorig najaar zijn taken overgenomen. Daardoor is sprake van verzwaring van de portefeuilles. En daar wringt de schoen. Van wethouders mag niet worden verwacht meer te werken voor hetzelfde geld, vindt het college. Ingewonnen juridisch advies onderschrijft die opvatting, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. De raad stelt echter dat is afgesproken de bestuurskosten zo laag mogelijk te houden en wil het dienstverband van de vier wethouders niet uitbreiden.

Pijnpunten
In een ultieme poging om uit de impasse te komen, heeft het college voorgesteld de hulp van een bemiddelaar (van ‘buiten’) in te roepen. De raad heeft daarmee ingestemd. Er is een selectiecommissie ingericht bestaande uit de burgemeester, college en raadsleden van zowel de oppositie als coalitie. Deze commissie koos unaniem Wim Dijkstra uit de namen die door de raadsfracties waren aangedragen. De bemiddelaar zal met de raad het college zoeken naar een voor alle partijen aanvaardbare oplossing voor de kortere termijn. Dit advies moet er zo snel mogelijk liggen. Ook gaat hij met beide gremia op zoek naar verbeteringen in de bestuurscultuur.

Geen onbekende
Dijkstra heeft een lange staat van dienst in het openbaar bestuur. Nadat hij in Tilburg als wethouder begon, is hij daarna onder meer burgemeester in Udenhout, Oss en Sittard-Geleen geweest. Vanaf 2005 was hij in Doetinchem, Zaanstad, Vlissingen en Nijmegen waarnemend burgemeester. Ook was hij waarnemend gedeputeerde van de provincie Gelderland met onder meer op het gebied stedenbeleid en –interactie in zijn portefeuille. Vanuit die hoedanigheid is Dijkstra geen onbekende voor Zutphen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.