Advertentie

‘Beloon creativiteit van onderop’

De overheid kan beter inspelen op bestaande maatschappelijke initiatieven om problemen op te lossen dan daar zelf mee te beginnen.

13 september 2012

De overheid moet afstappen van het idee dat het ieder maatschappelijk probleem zelf moet oplossen.

Streekproducten
Een uitnodiging aan het publiek om zelf met ideeën te komen om maatschappelijke vragen te beantwoorden werkt beter dan dat de overheid zelf met activiteiten begint. Dat staat in de aanbeveling van het rapport “De creatieve samenleving en de overheid” dat bureau Greenwish in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft opgesteld. De overheid kan beter rekening houden met wat in de samenleving al leeft aan activiteiten en moet meer inspelen op behoefte aan kleinschaligheid en menselijke maat, zoals streekproducten en buurtzorg.


Crowdfunding

Het rapport onderzoekt hoe de overheid het beste kan omgaan met actieve burgers en vormen van zelforganisatie. Hiervoor hebben de onderzoekers organisaties benaderd die bemiddelen en mensen ondersteunen bij maatschappelijke initiatieven. Een voorbeeld is de snelle groei van het verschijnsel “crowdfunding”, een alternatieve financiering van maatschappelijke projecten. Sinds 2011 is het volume hiervan elk half jaar verdubbeld. In het rapport staan praktische aanbevelingen over financieringsvormen en fiscale voorwaarden voor maatschappelijk ondernemerschap.


Kracht in Nederland

Het ministerie van BZK plaatst het rapport bij de ontwikkeling om meer ruimte te geven aan maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen. In dit verband steunt het ministerie de beweging “Kracht in Nederland” voor ontmoetingen en inspiratie. Demissionair minister Spies opent op 8 oktober de “Kracht in NL parade” in de Caballerofabriek in Den Haag. Ook gaat het ministerie gemeenten helpen met kennis en evaluaties van experimenten uit het land. Waar nodig zorgt het Rijk voor randvoorwaarden, zoals ruimte in de regelgeving.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janssen / Boekhouder
De overheid functioneert volgens het principe van systeemdenken. De burger volgt het principe van het individueel denken. Dit zijn 2 concurrerende modellen.

De welvaarts- en verzorgingsstaat is een systeemmodel welke alleen maar instand gehouden kan worden door iedereen sociaal collectief te belasten naar zijn vermogen en kunnen.

De burger die tracht zijn eigen problemen op te lossen of alternatieven wilt ontwikkelingen zal gehinderd worden door de overheid omdat het systeem veel geld nodig heeft om te bestaan. Nadat de belastingen en heffingen betaald zijn, blijft er te weinig over om jezelf maximaal te kunnen ontplooien. Tenslotte, je zelf ontwikkelen kost ook geld.

De burgers van Nederland zijn niet meer zo weerbaar en zelfredzaam als vroeger.

Het is helaas inherent aan de overheid om maatschappelijke problemen "op te lossen" namens de burgers. Gezien de verkiezingsuitslag is, denk ik dat de massa de overheid als een probleemoplosser ziet. Ondanks de berichtgeving van de media van de afgelopen 40 jaar over het functioneren van de overheid, waar soms echt sprake is van incomptentie en geldverspilling. De overheid zelf geeft het toe. Tja, de goden hebben 1 ding nooit gedaan: een oorlog starten tegen domheid, kun je nooit winnen.
henk
Wat een vaag gedoe. Wat zou dit rapport hebben gekost? En zoals zo vaak lees je ook hier: wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
M.Stevens / HRM Adviseur
De grap is dat de mensen die een terugtredende, regisserende overheid bepleiten, geloven dat de overheid daardoor een context creëert waarbinnen de meeste problemen opgelost worden.

Veel ambtenaren hebben allang niet meer het idee dat de overheid elk maatschappelijk probleem zelf kan/moet oplossen. Veel volksvertegenwoordigers hebben dat idee nog wel.
Jan
@Martin, Ik ben het helemaal met je eens. Ik vroeg me dan ook af waarom het onderzoek gedaan was. Maar na de opmerking over de 'Kracht in Nederland-beweging' die het ministerie zegt te steunen was het wel weer duidelijk. Het is gewoon een onderzoek om het (subsidie)belang te onderstrepen, waarna het rapport bij de rest van de stapel dure nutteloze rapporten kan, onder in de kast.
Sjoerd Visser
-De overheid moet afstappen van het idee dat het ieder maatschappelijk probleem zelf moet oplossen.-

Ik wil hierbij opmerken dat de overheid zélf een hoop maatschappelijke problemen gemaakt heeft door die bezuinigingskaalslag op vele fronten. Dan lijkit me dit weer een vorm van afschuiven van de vele jaren geleden eigen genomen verantwoordelijkheid, dus dat men er geen problemen mee zal oplossen maar er weer meer problemen bij zal maken ...of de bestaande maatschappelijke problemen laat voortwoekeren. Als die problemen opgelost worden, en weg zijn, dan pas kun je aan verandering denken. Gezien het "oplossend vermogen" van de overheid zal men op deze manier de problemen NIET oplossen, net als dat op andere manieren ook niet is gelukt. Misschien moet men vele maatregelen en wijzigingen weer terug draaien naar het punt dat de overheidsoplossingen voor méér problemen zorgde !!!
Advertentie