of 65101 LinkedIn

Belangrijkere rol voor gemeenten door vuurwerkverbod

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Nederlanders gaan al jaren naar het buitenland om vuurwerk te kopen en het ‘waterbedeffect’ zal sterker optreden bij een algeheel verbod van consumentenvuurwerk. Het verbod zal daarom belangrijke implicaties hebben voor toezichthouders en handhavers. Dat merkt de Raad van State op over het wetsvoorstel. Een verbod kan de jaarwisseling veiliger maken, maar het is ‘geen oplossing voor alle problemen’. De indieners zien een belangrijkere rol weggelegd voor gemeenten bij de jaarwisseling.

Organisatie handhaving

‘Naarmate meer vuurwerk illegaal wordt, moet er meer gehandhaafd worden’, schrijft de Raad van State. ‘Maatregelen hebben alleen kans van slagen als er een adequate handhaving is.’ Het wetsvoorstel moet volgens de adviseur meer aandacht geven aan de organisatie van effectievere handhaving, omdat politie en andere instanties ‘in de huidige situatie niet in staat zijn om de handel en het gebruik van illegaal vuurwerk volledig terug te dringen’.

 

Nu al illegaal

Het voorstel komt als reactie op ‘het grote aantal incidenten rond de jaarwisseling van 2020’ waarbij vuurwerk vaak een rol speelde. Er vallen gewonden en soms zelfs doden en vuurwerk wordt gebruikt in confrontatie met hulpverleners en de politie. Het verbod lost niet alle problemen op rond de jaarwisseling, want veel onveiligheid en letsel wordt veroorzaakt door vuurwerk dat nu al illegaal is. De indieners spreken ook van negatieve gevolgen van vuurwerk voor luchtkwaliteit en dierenwelzijn.

 

Uitzonderingen eruit

De indieners, Tweede Kamerleden Klaver (GroenLinks) en Ouwehand (Partij voor de Dieren), pasten hun initiatiefwetsvoorstel al aan vanwege het advies. Zij haalden uitzonderingen op het verbod voor bepaalde soorten vuurwerk eruit, om het beter handhaafbaar en uitvoerbaar te maken. Voor consumenten is alleen de lichtste categorie vuurwerk nog toegestaan, zoals sterretjes. Het voorstel is in consultatie gebracht.

 

Rol gemeenten

‘Daarnaast is duidelijker geformuleerd dat met het verdwijnen van particulier vuurwerk er een belangrijkere rol komt voor gemeenten om centrale evenementen te organiseren rond de jaarwisseling’, schrijven de indieners, ‘bijvoorbeeld met professionele vuurwerkshows of innovatieve spektakelshows.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Zipje. Zo....en wat voor onzin is dat dan wel niet?
Door Zipje op
Meestal kraamt Spijker onzin uit maar voor één keer ben ik het met hem eens.
Door Spijker (n.v.t.) op
Als de regering een verbod op vuurwerk wil afkondigen moet het vooral wachten tot november/december 2022..Dan hebben we eind dit jaar weer honderden burgers zonder gezichtsvermogen en handen/voeten en vallen er nog meer doden.
Beter is professionele collectieve vuurwerkshows door stichtingen of gemeenten te organiseren. Daar kunnen burgers bovendien meer plezier aan beleven.

Vacatures

Van onze partners