Advertentie

Behoefte aan regio-kandidaten grootst in Twente

Kunnen stemmen op een kandidaat uit de eigen regio bij de Tweede Kamerverkiezingen leeft het sterkst in Twente: 43 procent van de Twentenaren zou dat willen doen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

15 maart 2021
verkiezingen-lijst.jpg

Ook in Groningen is er redelijk veel animo op een kandidaat-Kamerlid uit de eigen streek, stad of dorp te kunnen stemmen: een derde van de Groningers voelt daar voor. Het gemiddelde in de zes onderzochte regio’s - Zuid-Holland Zuid, Gelderland Zuid, Twente, Brabant Zuidoost, Groningen, Noord-Holland Zuid – is 24 procent.


Dialect
Uit het onderzoek blijkt ook dat ongeveer een derde van inwoners uit Twente en Groningen behoefte heeft aan meer mensen met een accent of dialect op tv of radio. Van de Nederlandse kiezers heeft 22 procent daar behoefte aan.

In Groningen en Twente is het percentage mensen dat van mening is dat ze in Den Haag niet begrijpen wat er buiten de Randstad speelt het grootst. Dat gevoel niet te worden gehoord, is in het landelijk gebied aan de randen van Nederland nog sterker dan in het meer stedelijke gebied. Toch is de betrokkenheid bij Tweede Kamerverkiezingen er niet minder. ‘Ondanks dat er sprake is van een behoefte aan (h)erkenning in de buitenste regio’s van Nederland, Twente en Groningen, is het vertrouwen er in de politiek en democratie niet lager dan in de rest van het land’, aldus Peter Kannen van I&O Research.

Werking democratie
Het gevoel van niet gehoord of gezien worden door de politiek, is iets meer aanwezig op het ommeland dan in de stedelijke gebieden, zegt Kanne. ‘Maar toch is het vertrouwen in de politiek niet zo slecht dat men niet gaat stemmen en is er sprake van een eensgezinde tevredenheid in zowel stad, ommeland als in iedere regio over de werking van de democratie in Nederland. Die functioneert. Men geeft de werking van de landelijke democratie gemiddeld een 6,8 uit 10.’ Ja, zelfs in Twente en Groningen zijn inwoners even tevreden als andere regio’s met de manier waarop de democratie in Nederland werkt – Twente 6,8; Groningen 6,9.

Minder wantrouwen
In Twente en Groningen is men zelfs minder wantrouwend jegens de politiek dan de gemiddelde Nederlandse kiezer. Waar 46 procent van de Nederlandse kiezers het eens is met de stelling ‘politieke partijen zijn alleen geïnteresseerd in mijn stem, niet in mijn mening’, is 40 procent van de Twentse inwoners het hiermee eens en ligt het aandeel Groningers met deze houding nog lager, op 35 procent.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 5 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie