Advertentie

Bedum wil zelfstandig blijven

Een ruime meerderheid van de Bedumers wil niet met een andere gemeente fuseren. Ook het college en een meerderheid van de gemeenteraad willen zelfstandig blijven. Op 11 april neemt de raad een besluit over het advies van de Visitatiecommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen.

04 april 2013

Zeven op de tien Bedumers willen dat de gemeente zelfstandig blijft, maar wel op grotere schaal samenwerkt met andere gemeenten. Ruim een kwart wil dat de gemeente met een andere gemeente gaat fuseren. Dit blijkt uit een peiling onder de inwoners van het Groningse dorp.

Niet toekomstbestendig

De Visitatiecommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen heeft eind februari geadviseerd Bedum (10.500 inwoners) samen te voegen met Winsum, De Marne en delen van Eemsmond en Zuidhorn. Deze variant is door het Bedumer gemeentebestuur als ‘niet toekomstbestendig’ gekwalificeerd. Het college en een meerderheid in de gemeenteraad van Bedum willen zelfstandig blijven en op bepaalde beleidsterreinen samenwerken met andere gemeenten of op provinciaal niveau.

 

Enquête

Op 11 april stelt de raad van Bedum een advies voor het provinciaal bestuur vast. Voordat de gemeenteraad zich definitief uitspreekt over de herindelingsplannen, wilden college en raad weten hoe de Bedumers er tegenaan kijken. Via een schriftelijke en online enquête konden de inwoners tot 31 maart aangeven of zij wilden fuseren of zelfstandig blijven. In de peiling werd ook gevraagd met welke gemeente(n) Bedum moet samengaan, als herindeling onvermijdelijk mocht zijn. De uitkomsten van de peiling en drie bewonersavonden worden volgende week in het raadsbesluit meegewogen.

Herindelingsvariant

Van de bijna 500 Bedumers die de afgelopen weken hun mening over herindeling gaven, is 69 procent voor een zelfstandige gemeente Bedum, die op grotere schaal samenwerkt. Ruim een kwart is voorstander van herindeling van Bedum. Slechts 150 van de 500 stemmers gaven een herindelingsvariant aan, in het geval niet aan een fusie te ontkomen is. Een kwart daarvan geven dan de voorkeur aan een fusie met Zuidhorn, Winsum en Ten Boer. Het advies van de visitatiecommissie vindt in slechts vijftien procent daarvan genade.

‘Belangrijk signaal’

Het college vindt de resultaten van de peiling ‘een belangrijk signaal, zowel naar de plaatselijke politiek als naar de provincie’. ‘De Bedumers zijn over het algemeen prima te spreken over hun woonomgeving èn over het functioneren van het gemeentelijk apparaat’, aldus het college in een schriftelijke reactie op de peiling.

Bestuurlijke herinrichting

De visitatiecommissie heeft geadviseerd het aantal gemeenten in Groningen van 23 terug te brengen naar zes. Naast Bedum moeten ook de overige 22 gemeenten binnenkort hun definitieve standpunt aan Gedeputeerde Staten (GS) kenbaar maken. Medio mei komen GS met hun visie op de bestuurlijke herinrichting van de provincie. De Staten hakken voor de zomer de knoop door.

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Her / indeler
Bedum heeft niks te willen.
Paul / projectleider
Prima toch,



was er ook de vervolgvraag. Hoeveel minder (volgnes COELHO is fuseren altijd duurder) zou u willen betalen zodat de gemeentelijke dienstverlening op het huidige niveau kan blijven :)
Frank van den Hoven / Redacteur
Logisch dat 70% kiest voor zelfstandigheid: niemand, burger noch bestuur, heft zijn gemeente graag op, dus Pavlov-reactie is altijd van burger en bestuur dat men niet opheffen maar wel wil samenwerken, wat vervolgens weer stroperig en 'bestuurlijke drukte' wordt gevonden. Veelvoorkomend misverstand: het gaat er niet om hoe een gemeente nú functioneert maar of zij haar toenemende en in complexiteit toenemende taken de komende jaren aan gaat kunnen. En dat kunnen de meeste gemeentetjes van zeg 10.000 inwoners niet. Een oude wijsheid is:oordeel pas als je alle feiten kent. En die staan in het rapport van genoemde commissie. Die kletsen niet zomaar wat maar hebben gedegen alle opties onderzocht. Dus haal dat dan niet lichtvoetig kort door de bocht onderuit voor je dat rapport op zijn minst gelezen hebt. Maar wie van de burgers van Bedum zal dat gelezen hebben? 0,1%? Dus wat zegt zo;'n (onderbuik)uitslag dan...
Advertentie