of 63428 LinkedIn

Bedrijventerrein op verliesgevend 'Land van Ooit'

Op het landgoed van het voormalige Land van Ooit komt definitief geen nieuw pretpark. De gemeente Heusden, sinds 2007 eigenaar van de grond, zocht lang naar mogelijkheden voor nieuwe attracties, maar wil nu ruimte bieden aan huizen en bedrijven. Hiermee hoopt de gemeente de kosten voor het landgoed terug te verdienen.
4 reacties
Op het landgoed van het voormalige Land van Ooit komt definitief geen nieuw pretpark. De gemeente Heusden, sinds 2007 eigenaar van de grond, zocht lang naar mogelijkheden voor nieuwe attracties, maar wil nu ruimte bieden aan huizen en bedrijven. Hiermee hoopt de gemeente de kosten voor het landgoed terug te verdienen.
Groene karakter
‘Het uitgangspunt is om het groene karakter van het landgoed te behouden’, zegt wethouder Wim van Engeland. Hij is verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het project Poort van Heusden, zoals de grond van het vroegere Land van Ooit tegenwoordig heet.

Toeristische trekpleister
Na het faillissement van het Land van Ooit in 2007, nam de gemeente de grond over voor 15 miljoen euro. Heusden heeft vervolgens met verschillende partijen om de tafel gezeten om te praten over een nieuwe toeristische trekpleister. Die gesprekken liepen op niets uit, waarna de gemeente vorige maand met nieuwe plannen kwam. Van Engeland: ‘Het is belangrijk dat er nu wat gaat gebeuren. De grond was duur, en ook het onderhoud kost geld. Jaarlijks is de gemeente 1 miljoen euro kwijt aan het landgoed’.

Rijksmonument
Het landgoed is 34 hectare groot en kent grote stukken natuur. Het bekende roze kasteel dat er nog steeds staat is een rijksmonument. Ook enkele beelden en andere elementen herinneren aan het vroegere Land van Ooit. Wat Van Engeland betreft blijven die overblijfselen zoveel mogelijk overeind.

Drie delen
De gemeente is van plan om het landgoed op te knippen in drie delen. Daarbij zullen de randen ingeruimd worden voor woningen en bedrijven. ‘Het zal gaan om een klein bedrijventerrein, waar lichte industrie zal plaatsvinden. Het mag niet ten koste gaan van de natuur’, aldus Van Engeland. ‘De kern van het landgoed moet het groene hart vormen, waar ruimte is voor ontspanning en recreatie’.

Kritisch
D66 is een van de partijen die de plannen van de gemeente kritisch volgt. ‘We staan niet te springen om veel bebouwing. Het groen moet eigenlijk zoveel mogelijk behouden blijven’, zegt fractievoorzitter Han Vonk. Hij zegt echter ook te begrijpen dat de gemeente op zoek is naar mogelijkheden om de grond te exploiteren. ‘Het landgoed heeft Heusden al genoeg gekost’.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Elzen op
ben hier vroeger als kind vaak geweest ik heriner me de leuke tijd die ik er had zo zonde wat er nu gaat gebeuren als ik het geld er voor had zou ik het opkopen en er weer een land van ooit van maken.

Door Boudewijn (initiatiefnemer WOW NOW, ecodorp designer) op
Ik weet de ideale bestemming: wij bouwen er het door www.ecodorpbrabant.nl zo lang begeerde ecodorp. wij kopen gewoon bouwpercelen van de gemeente, of beter nog, de plaatselijke woningbouwvereniging bouwt er in samenspraak met ons, via PPS (PUBLIEK/PRIVATE/SAMENWERKING), een ecodorp. . het bedrijventerrein wordt een bijpassend Mens en Milieuvriendelijk bedrijventerrein. En het oude pretpark herdopen wij tot CAMELOT, het land van ooit, een themapark annex sociocratische school op basis van de ridders van de ronde tafel legende! Geheid dat koningin Maxima in hoogst eigen persioon de school volgend jaar komt openen, dan is ze namelijk net koningin (ter gelegenheid van haar 12.5 jarig huwelijk op 2 augustus 2014). TENSLOTTE HEEFT bEATRIX EN HAAR BROERS EN ZUSSEN P D EVOORLOPER VAN DEZE SCHOOL GEZTEN, DIE VAN KEES bOEKE, WEET JE NOG?
Door Frank van der Heijden (ZZP-er DTP / Webdesign) op
Het centrumplan van Vlijmen, dat heeft de gemeente Heusden al (véél meer dan) genoeg gekost. Wat een uitermate oncreatieve plannen weer.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Dit zijn natuurlijk visieloze ideeën van een gemeentebestuur. Er moeten toch voldoende mogelijkheden zijn om zoveel mogelijk natuurlijke waarden van dit landgoed te behouden. Denk aan een woonbestemming of een recreatieve bestemming met een duidelijk beperkt aantal (tweede) woningen in combinatie met golfaccommodatie o.i.d. In ieder geval géén bedrijventerrein.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners