of 59250 LinkedIn

Bedreigde rechtbanken houden toch grote zaken

Afgelopen donderdag kreeg het CDA in de Tweede Kamer een meerderheid voor een motie tegen inperking van de rechtbanken. Het kabinet moet in het voorjaar ook genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie.
Reageer

De zeven rechtbanken die met inkrimping werden bedreigd, blijven ‘volwaardige rechtspraaklocaties’. Dat meldt de Raad voor de Rechtspraak maandag.

In plannen die eind augustus verschenen, stond dat in Almelo, Assen, Alkmaar, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen niet meer alle rechtszaken zouden worden afgehandeld. Daardoor zouden op die plekken geen dure voorzieningen als beveiliging, cellenblokken en grote zittingszalen moeten worden betaald. De plannen stuitten op groot verzet in de betrokken plaatsen, maar ook bij rechters, advocaten, officieren van justitie en in de politiek.

Plannen herschrijven na motie
Afgelopen donderdag kreeg het CDA in de Tweede Kamer een meerderheid voor een motie tegen inperking van de rechtbanken. Het kabinet moet in het voorjaar ook genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden. Het voorstel werd mede ingediend door de meeste oppositiepartijen en de coalitie. ‘Nu de politiek onze roep om extra geld gehoord en gehonoreerd heeft, kunnen we gaan kijken hoe we de huisvestingsparagraaf van ons toekomstplan kunnen herschrijven’, zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak maandag.

Burgemeesters verheugd

De burgemeesters van de gemeenten waarin de zeven rechtbanken staan die met inkrimping werden bedreigd, hebben verheugd gereageerd op het nieuws dat de betreffende rechtbanken volledig blijven draaien. Dat heeft de woordvoerster van de Dordtse burgemeester Arno Brok maandag gezegd. Brok treedt op als woordvoerder namens de burgemeesters van de betreffende gemeenten. 'De rechtspraak moet in de samenleving aanwezig blijven. Mensen moeten ernaartoe kunnen gaan. Zo is het bedoeld en zo moet je dat willen in Nederland', aldus de woordvoerster. Er is wel een kleine 'maar', voegt ze hieraan toe. 'De Raad voor de Rechtspraak heeft duidelijk gezegd dat ze geen leegstand willen financieren. Daar moeten we het nog over hebben.'


Partners

Volgens de woordvoerder komt het helemaal goed. 'We hebben allemaal wel onze ideeën over wat we kunnen met lege kamers in rechtbanken. We kunnen bijvoorbeeld regelen dat daar partners van ons of organisaties in komen te zitten die op zoek zijn naar ruimte. Ik ben zeker dat we elkaar hierin zullen kunnen vinden.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.