of 62812 LinkedIn

Bal voor samenwerking met Maastricht ligt bij Meerssen

De vraag wat Maastricht dan wel voor het financieel noodlijdende Meerssen kan betekenen, is aan de gemeenteraad van Meerssen. Daarover waren praktisch alle fractievoorzitters in Maastricht het woensdagavond eens. ‘De bal ligt nu bij Meerssen.’ Intussen hebben de Meerssense wethouders laten weten nog even te blijven zitten tot de raadsvergadering van 24 september.
Reageer

De gemeente Maastricht ziet niets meer in een mogelijke ambtelijke samenwerking met buurgemeente Meerssen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de vijftien fractievoorzitters in de gemeenteraad van Maastricht. De Meerssense wethouders hebben laten weten te blijven zitten tot de raadsvergadering van 24 september die duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst van de Limburgse gemeente.

‘Bal ligt bij Meerssen’
De vraag wat Maastricht dan wel voor het financieel noodlijdende Meerssen kan betekenen, is aan de gemeenteraad van Meerssen. Daarover waren praktisch alle fractievoorzitters in Maastricht het woensdagavond eens. ‘De bal ligt nu bij Meerssen’, vatte burgemeester Annemarie Penn het standpunt van de gemeenteraad van Maastricht samen. ‘We wachten dit rustig af.’

Herindeling of ambtelijke samenwerking
De gemeenteraad van Meerssen moet zich hierover op 24 september uitspreken. De raad droeg de wethouders in de nacht van maandag op dinsdag bij motie op een begroting te maken op basis van een ambtelijke samenwerking met buur Maastricht. De wethouders weigeren die uit te voeren. Alleen een herindeling kan Meerssen financieel uit het moeras trekken, vinden zij. Nu laat ook de gemeente Maastricht weten niets in ambtelijke samenwerking te zien.

Wethouders blijven nog
De wethouders van Meerssen, die eerder met opstappen dreigden, blijven voorlopig nog even zitten. Ze wachten de raadsvergadering van 24 september af die duidelijkheid moet verschaffen over de toekomst van de Limburgse gemeente. De wethouders verwijzen in een verklaring naar de weigering door Maastricht om met Meerssen een ambtelijke bestuursovereenkomst te sluiten (een zogenoemde regiesamenwerking). Maastricht vindt zo'n samenwerking op ambtelijk niveau te riskant vanwege de belabberde financiële situatie van Meerssen.

Twee smaken: zelfstandig of herindeling

Maastricht legde de bal bij Meerssen, maar liet wel weten dat er wat hen betreft maar twee smaken zijn: ofwel Meerssen gaat zelfstandig verder, of er komt een herindeling. De wethouders van Meerssen willen een herindeling, waarbij Meerssen deel van Maastricht wordt. Maar daar wil de gemeenteraad van Meerssen vooralsnog niet aan. Deze raad sprak zich uit voor een regiesamenwerking, een deur die Maastricht dichtgooide. Sindsdien staan gemeenteraad en wethouders in Meerssen op voet van oorlog met elkaar.

Hoop op heroverweging

'Het is mogelijk dat het genomen besluit van de raad van Maastricht leidt tot een heroverweging in de gemeenteraad van Meerssen', schrijven de wethouders donderdag hoopvol in een verklaring. 'De recente ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat de wethouders in ieder geval niet hun ontslag zullen indienen tot het moment waarop hierover helderheid is.' Ze wachten dus de raadsvergadering van 24 september af. Vanavond is in Meerssen al een extra raadsvergadering over een nieuwe termijn van huidig VVD-burgemeester Mirjam Clermonts. Mogelijk komt tijdens deze vergadering ook de afwijzende houding van Maastricht aan de orde. (Redactie/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners