Advertentie

Baard geen reden voor werkweigering, vrijdaggebed wel

Een gemeenten mag de bijstandsuitkering korten van iemand die weigert zich te scheren voor het dragen van een veiligheidspak, ook al draagt hij een baard uit geloofdsovertuiging. Iemand verplichten om op vrijdagmiddag te werken terwijl diegene dan naar de moskee wil, mag echter niet.

26 februari 2019
baard.jpg

Een gemeente mag de bijstandsuitkering korten van iemand die weigert zich te scheren voor het dragen van een veiligheidspak, ook al draagt hij een baard uit geloofsovertuiging. Iemand verplichten om op vrijdagmiddag te werken terwijl diegene dan naar de moskee wil, mag echter niet. 

Geloof
Dat blijkt uit twee uitspraken, die de Centrale Raad van Beroep dinsdag 26 februari heeft gedaan. In de eerste zaak verlaagde de gemeente de bijstand, omdat een man weigerde een opleiding tot asbestverwijderaar met baangarantie te volgen. Deelnemers aan deze opleiding moeten voor het dragen van het verplichte veiligheidsmasker gladgeschoren zijn. Dat wilde de man niet, omdat hij een baard draagt uit geloofsovertuiging. De andere zaak ging om een bijstandsgerechtigde die werk kon krijgen in een kringloopwinkel. Hij weigerde dat, omdat hij dan ook op vrijdagmiddag moest werken. Dat wilde hij niet, omdat hij dan de moskee bezoekt. De gemeente verlaagde daarop de bijstandsuitkering van de man.

Inbreuk toegestaan

In beide zaken moest de CRvB beoordelen of de gemeenten een inbreuk maakten op de vrijheid van godsdienst, zoals die is beschreven in het Europese mensenrechtenverdrag. En als dat zo is, of die inbreuk al dan niet is toegestaan. In de zaak van de man die zich weigerde te scheren kwam de CRvB tot de conclusie dat het dragen van een baard onder de vrijheid van godsdienst valt. De man verplichten zich te scheren voor de deelname aan de opleiding tot asbestverwijderaar is volgens de Raad daarom een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Maar de gemeente had volgens de CRvB wel een geldige reden voor die inbreuk. Het is immers wettelijk vastgelegd dat het dragen van een masker dat goed op het gezicht aansluit verplicht is voor asbestverwijderaars. Dat kan alleen als de drager gladgeschoren is. Daarom, zo oordeelt de Raad, is de inbreuk op de vrijheid van godsdienst toegestaan. 


Uitgelezen kans

Daarnaast tekent de Raad nog aan dat de man weinig andere kansen had op het vinden van werk. Deze opleiding met baangarantie was een uitgelezen kans op betaald werk. Door zijn weigering legt de man volgens de CRvB een ‘onnodige druk op de publieke middelen’.

Geen geldige reden
In de zaak van de man die weigerde om vrijdagmiddag te werken kwam de CRvB tot een ander oordeel. De wens om niet op vrijdagmiddag in de kringloopwinkel aanwezig te hoeven zijn is volgens de Raad inderdaad gestoeld op zijn geloofsovertuiging. De verplichting op vrijdagmiddag te werken vorm daarmee een inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Ook in deze zaak was het dus de vraag of die inbreuk gerechtvaardigd is. Nee, oordeelt de Centrale Raad. Want de inbreuk is niet noodzakelijk, omdat de openingstijden van de winkel het mogelijk maken de man op andere dagen in te roosteren. Er was in dit geval dus geen geldige reden voor de gemeente om de bijstandsuitkering te verlagen.

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Knettegek / Valse Waakhond
Knettergek dit land.



“Iemand verplichten om op vrijdagmiddag te werken terwijl diegene dan naar de moskee wil, mag echter niet.”



Hij legt z'n matje maar op zijn werk maar ff in de goede richting.



Nu gaan we de lijn doortrekken:

Ik heb een bijzonder geloof en moet derhalve iedere vrijdag vrij zijn.

Nieuwjaar vieren wij altijd 6 dagen vanaf 2 t/m 8 februari.

Daarnaast vieren wij in ons land onze Kerst in juli evenals bij jullie duurt dit 2 dagen.

We zijn gek op suikerfeestje is en willen dan vrij zijn



Alle dagen dagen bij elkaar opgeteld heb ik nu recht 25 dgn extra per jaar.





Wordt is wakker man, alleen NL feestdagen punt. Wil je meer? Offer je maar vrije dagen op, maar het moet wel in het werkrooster passen anders moet ik als NL er altijd vrijdagmiddag werken, lijkt me niet eerlijk. Bovendien elders in het jaar vrij en de kerst is een feest van ongelovigen dan Hassan, jas an, en gewoon werken of vrije dagen + toeslag ord inleveren.

Dus Hassan, jas an, en werken op vrijdag, geen gezeur, bidden doe je toch in je hoofd en dat neem je in NL overal mee naar toe.



We laten over ons heen lopen en zijn knettergek geworden.
Floor de Wit
Ja mensen, dit is de islamisering van Nederland. En die mag geen strobreed in de weg worden gelegd. Aldus een zeer breed aangenomen motie van Femke Halsema (GroenLinks) in 2010. Alleen PVV en SGP stemden tegen (het Forum bestond toen nog niet).



En iedereen buigt het hoofd voor Mohammed. Waag het niet je twijfel uit te spreken, je wordt direct geschorst (zoals die VMBO-leraar vorige maand overkwam).



Maar goddank, zijn er nog de de vrijheidstrijders rond Geert Wilders en mannenbroeders rond Kees van der Staaij. Er is nog een sprankje hoop.
Ton
Case 1 terecht, case 2 idem. Ik ben overigens wel benieuwd hoe het CRVB uitspraak gaat doen als bekende PVV stemmers weigeren te werken, of zich op het standpunt stellen van eigen volk eerst.
Paul / projectleider
@Floor en knetterweg. Misschien artikel 1 van de grondwet eens proberen te begrijpen.
T / medewerker
Ik houd de zondagsrust in ere, wil dan graag naar de kerk en kan dus niet verplicht worden op zondag te werken. Zowaar een 'doorbraak'. Geeft mij weer wat moed als ik verplicht zou worden op zondag te werken.
Beste p misschien de realiteit eens onder ogen zien? / Wakkerschuddert
Ze wakkeren haat aan tegen Nederland en alleen het allerzuiverste geloof kan voor hen door de beugel. Nationaal terreurbestrijder Pieter-Jaap Aalbersberg waarschuwt voor de invloed van tientallen salafistische predikers die in moskeeën en online hun onverdraagzame boodschap uitdragen. „Ze winnen terrein.”
Jan Koert / ambtenaar
Ik verbaas mij over de reacties hier. Het gaat hier om individuele gevallen. Die zijn er in het verleden ook geweest om christelijke werknemers.

Het geeft geen pas om uit te varen tegen moslims. Ik vind dit stuitend om te lezen. Ik hoop niet dat dit (collega) ambtenaren zijn.
moslimszijnnetmensen / geen
een woord dit artikel: is dit overgenomen van de telegraaf?

sinds wanneer publiceert de BB jurisprudentie over bijstandsgerechtigden ? waar zijn alle andere uitspraken van het afgelopen jaar. Graag een samenvatting van ALLEMAAL.

Oh ho stop...dit zijn uitspraken over moslims...die kunnen we wel gebruiken, is goed voor het aantal lezers.

Paul / projectleider
@wakkerschuddert

Naïef dat je alleen wijst naar moslims. Zuivere 'gelovigen' vind je helaas overal.



Sterker nog, we betalen er elke dag zodat mensen mogen kiezen om hun geloof of overtuiging te belijden.

Maar dat levert ook een fijn (of zelfs 'gaaf' volgens sommigen hun overtuiging...) land op.
Dieuwe / adviseur
Ik kan wel leven met de uitspraak van de CRvB en kan de motivering eveneens volgen. Godsdienstvrijheid is nog steeds een grondwettelijk recht; gelukkig maar!

En p; als een gelovige zuiver is predikt hij liefde en daar wordt niemand slechter van, hoezo helaas?

H. Keuken / wethouder
Wereld op Izijn kop. Bekend is dat verscheidene christenen worden verplicht op zondag te werken onder dreiging van ontslag. Als men op grond van geloofsovertuiging niet op zondag wil werken, is de kans op een baan nihil.

De tegenstellingen in Nederland worden als maar groter.
@p / wakkerschuddert
Kijk eesn om je heen als de wet voor allen gelijk is dan hebben NLers, met welk geloof dan, ook recht op een vrije zondag. Helaas is dit niet het geval. En als andere mij een ongelovige hond vinden waarvan ze kop mogen afsnijden, dan is het wat mij betreft goed mis. Dit zijn helaas geen uitzonderingen meer, eerder schering en inslag. Maar als u nog hoop heeft dat het allemaal goed komt is dit prima, echter straks niet klagen dat u het niet heeft zien aankomen. En praat eens met mensen die wel bedreigt zijn en waarom, dit is realiteit.
Eric de Kluis
Beste @moslimszijnnetmensen

Het artikel is niet overgenomen, maar geschreven op basis van de twee recente uitspraken van de CRvB. Binnenlands Bestuur publiceert niet alle uitspraken van de CRvB, maar wel de uitspraken die van belang zijn voor gemeenten. Als u gebruik maakt van de zoekfunctie op onze site kunt u zien dat we vorig jaar 41 artikelen hebben gepubliceerd op basis van deze uitspraken. Afgelopen week was dit het derde artikel over uitspraken van de Centrale Raad van Beroep.
lekker vol register
Het artikel geeft geen volledige relevante weergave van de uitspraak. Niet alleen had meneer zelf aangegeven de vrijdagmiddag te willen compenseren op een andere dag maar meneer werd ook ingeroosterd op zaterdagmiddag en deze dag had hij ivm de omgangsregeling zijn kinderen. Ook deze zaterdagmiddag was niet noodzakelijk omdat meneer aangegeven had op zaterdagmorgen te willen werken. En even voor de goede orde, het ging niet om een betaalde baan.
bram
Stuitend, de meeste reacties hieronder. Lezen alleen PVVers nog de BB?
@Bram / Lees eens overheid rapporten en zet die roze bril eens af
"Stuitend, de meeste reacties hieronder. Lezen alleen PVVers nog de BB?"



Kijk eens een keer naar buiten wat er echt gebeurt of lees overheid rapporten, dan vallen jullie de schellen misschien eens van de ogen.



Je wil niet weten hoeveel ambtenaren PVV stemmen maar dit niet kunnen openbaren, dus.....

Advertentie