of 59345 LinkedIn

Arnhemse ambtenaar is Chinese ereburger

Rob van Herwijnen (l) krijgt ereburgerschap Wuhan overhandigd
Rob van Herwijnen (l) krijgt ereburgerschap Wuhan overhandigd

Het komt niet zo vaak voor dat een ambtenaar ereburger van een stad wordt. Laat staan dat een Nederlandse ambtenaar verkozen wordt tot ereburger van een Chinese stad. Het overkwam Rob van Herwijnen, beleidsadviseur bij de gemeente Arnhem. De miljoenenstad Wuhan spreekt hiermee haar waardering uit over de Hollander die succesvol de vriendschaps- en handelsrelaties tussen beide steden heeft opgebouwd.

Made in China
Van Herwijnen, verantwoordelijk is voor de internationale betrekkingen bij de gemeente Arnhem, heeft al sinds 1996 Wuhan in zijn portefeuille. Door onder meer missies te organiseren voor Arnhemse bedrijven is er  al aardig wat economische kruisbestuiving ontstaan. ‘Verschillende bedrijven uit de regio hebben in Wuhun voet aan de grond gekregen, en andersom natuurlijk ook,’ zegt de ereburger, ‘made in China’ staat allang niet meer symbool voor ‘goedkoop’.

Inspiratie
Buiten business voor de bedrijven over en weer levert het de gemeente volgens van Herwijnen ook belangrijke andere zaken op: ‘Ik denk dat we goed kunnen leren van de snelheid waarmee Chinezen beslissingen maken. En ook op het gebied van stedelijke planning en waterbeheer valt er heel wat inspiratie op te doen.’

Omvang
Opvallend is dat zusterstad Arnhem met haar 145 duizend inwoners in het niet valt bij de tien miljoen zielen die Wuhan telt. Toch wordt de Gelderse hoofdstad wel degelijk serieus genomen. ‘Zodra het om het uitwisselen van kennis gaat maakt de omvang niet uit,’ verduidelijkt hij.

Sociale contacten
In deze tijden van bezuiniging hebben gemeenten de neiging om de stedenbanden en zustersteden op een lager pitje te zetten, maar dat vindt Rob van Herwijnen geen slimme zet. ‘Het is in de eerste instantie een begrijpelijke reactie. De buitenlandse betrekkingen nemen niet altijd een centrale plaats in. Maar toch is het belangrijk, bedrijven vragen erom en ook de provincie. Stedenbanden leveren een markt en perspectief op, zeker in Azië momenteel. Zaken doen doe je daar met sociale contacten, en die moet je eerst opbouwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fan op
In China is er een meer verwevenheid tussen het bedrijfsleven en de overheid. De gemeente kan juist een eerste opening bieden voor het bedrijfsleven om zaken in China zelf te doen.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Leuk hoor voor deze meneer maar is het een taak van de gemeente om te lobbyen voor het bedrijfsleven of kunnen ze dat ook zelf?