Advertentie

Arnhems college 'onaanvaardbaar bruskerend'

Sommige wethouders en politici in Arnhem maken er een gewoonte van anderen te beledigen, te schofferen en te intimideren. Ze menen altijd gelijk te hebben en proberen dat gelijk af te dwingen door te strooien met feiten en cijfers.

04 oktober 2017

Sommige wethouders en politici in Arnhem maken er een gewoonte van anderen te beledigen, te schofferen en te intimideren. Ze menen altijd gelijk te hebben en proberen dat gelijk af te dwingen door te strooien met feiten en cijfers.

Gedrag

Wie zich in Arnhem door deze kwalificaties aangesproken moet voelen, moet de Arnhemse politiek zelf uitmaken. Het is misschien wel een goed idee om zulk gedrag zwaar mee te laten wegen bij de selectie van vertegenwoordigers en bestuurders van een partij. Dat heeft hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen de Arnhemse politiek woensdagavond voorgehouden. Frissen, bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, presenteerde de uitkomst van een onderzoek naar de bestuurscultuur in Arnhem. In de stad zijn in deze collegeperiode vier wethouders afgetreden en verlieten twee partijen het college. Er is nu een minderheidscollege van D66, SP en CDA.

Wethouderscollege

Arnhem heeft een ‘wethouderscollege’, aldus de onderzoekers. De wethouders maken de dienst uit. D66 en SP zijn beide de grootste partij met elk acht zetels en hebben ook nog eens de meest ervaren wethouders in het college. 'De twee grootste partijen gunnen het elkaar. Het staat meteen zestien tegen nul’, hoorden de onderzoekers. College en coalitie staan uiterst kritisch tegenover de oppositie. Die houding is soms zelfs 'onaanvaardbaar bruuskerend.'

Middelvinger

De omgangsvormen zorgen in Arnhem voor fikse problemen. 'De fameuze opgestoken middelvinger is het weinig verheffende, maar treffende symbool’, staat in het rapport. Met name één wethouder wordt opvallend vaak genoemd. Arnhemse politici denken dat het om de omstreden Gerrie Elfrink (SP) gaat die al vaak in botsing kwam met de raad.

Oud zeer

Frissen adviseert de Arnhemse politiek om de nieuwe burgemeester Ahmed Marcouch een belangrijke rol te geven in het bewaken van de politieke mores. De burgemeester is in Arnhem tot nu toe naar de achtergrond gedwongen door een bijna rigide taakafbakening. Ook moet de politiek minder persoonlijk worden. 'Gedrag wordt niet snel vergeten. Oud zeer zit nieuwe samenwerkingen in de weg’, waarschuwt hij.

De gemeenteraad bespreekt het rapport volgende week maandag. (ANP)

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Het is de hypocrisie ten top als je hoort hoe partijen als PvdA, D66 en SP leuteren over populisme, terwijl het gedrag van hun eigen bestuurders ronduit dictatoriaal is.

In ieder geval bestaat de oppositie ook uit klunzen, want als je als raadslid ballen hebt, dan zet je met humor zo'n bestuurlijke eikel gewoon voor paal.
Martin / Jur. medewerker
"proberen dat gelijk af te dwingen door te strooien met feiten en cijfers"



He bah, feiten en cijfers om je mening te onderbouwen, dat moeten we niet willen!



(ik ken de Arnhemse wethouders niet en misschien zijn het wel hufters, maar ik vond deze zin alleen heel vreemd staan)
O. ten Hove
Beleid goort altijd gebaseerd te zijn op feiten en cijfers maar toen ik zag dat d'66 in het college zat gaf mi j dat te denken. Doet mij denken aan Pechtold die de Cu de deur wees terwijl het mandaat tot vorming van het kabinet bij (helaas) vvd en Rutte ligt.
Martin
Feiten en cijfers om je gelijk te halen? Jakkie! Veel beter om je gelijk te halen met sentimenten, manipulatie, emotionele chantage, retorica, of vleierijen.



Mensen die geen boodschap hebben aan feiten mag je nooit bruuskeren, die moet je respecteren. Neem nou eens een figuur als Donald Trump, die empirische data uit de klimaatwetenschappen ontkent. Doe eens aardig tegen die man! Andere politici, bestuurders en de media zijn zó onaardig over hem. ONEERLIJK!
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Martin. Wat heeft Donald Trump met Arnhem? Operatie Market Garden?Laten we ons tot Arnhem beperken; het is daar kennelijk al erg genoeg. Laat de Raad maar (Be)oordelen. De Raad vroeg immers om een rapport.
Rik / journalist
Waren besluiten maar altijd op feiten en cijfers gebaseerd. Dan zag Nederland er anders uit. Ik noem maar het geldverslindende gescheiden ophalen van plastic etc. Wetenschappelijk feit is dat nascheiding goedkoper, beter en efficiënter is. En toch zegt Han Noten nog vandaag in de krant dat het "psychologisch" beter is om thuis te scheiden. Over feiten en cijfers gesproken.
Martin
@Loekoek

Dat heet een analogie. In dit geval met doel om de ambivalente houding t.o.v. van feiten en cijfers te illustreren.
Paul / projectleider
Met een voormalige politie agent als burgemeester moet het toch lukken zou je zeggen
veestapel
Dit wonderlijke artikel lijkt maar één doel te dienen; de (benoemde) PvdA burgemeester komt als geroepen, redder in nood.

Hoera.
Gerrit
Lijkt mij een vrij standaard verschijnsel in het populistische gemeenteland waarin wij nu verkeren.
Reinier
De wijkteams doen dat toch ook het wordt steeds crimineler die wijkteams mogen alles.Niets is ze te gek. Onze gegevens moeten daar zo snel mogelijk weg en de decentralisatie ook.En het bestuur doet er niets tegen zij zitten goed..
Marcel Wijntjes
De beleidsvrijheid van de teams zorgt voor een hele negatieve kant in de mens ze zijn onschendbaar in een groep en elk gedrag is toegestaan er is niemand die hen aanklaagt voor welke misstand ook ze kijken weg en hebben de politie en justitie aan hun zijde want die horen bij de keten. Wat de gemeente ook beweert het wordt ondergesteund. Ze zijn vrij in alles En kunnen dus ook zonder probleem over de grens gaan. Ambtenaren zien dat ook.Alles mag.Ze hebben nog nooit zoveel macht en geld gehad.In de vrije keten is alles toegestaan.Van het opsteken van de middelvinger tot veel ernstigere zaken.
Werner
Het bestuur in Arnhem heeft overal lak aan.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Oh ja zeker, de SP kent genoeg rode Donald Trumpjes... Kleine eikels met een veel te groot ego. En bij D66 is een groot ego een selectiecriterium. Na Jan Terlouw zijn ze zwaar de weg kwijt geraakt, alleen weet Pechtold het nog niet. En het CDA staat voor Christen Demagogisch Appèl. Om aan de macht te komen, lullen ze hoe de wind waait.
Advertentie