of 63606 LinkedIn

Arnhem wil hoge aantal huisuitzettingen verminderen

Gemeente Arnhem wil het bovengemiddeld aantal huisuitzettingen terugdringen. De gemeente wil meer mensen laten meedoen aan het tweedekansbeleid, om langdurige dakloosheid te voorkomen.
4 reacties
Gemeente Arnhem wil het bovengemiddeld aantal huisuitzettingen terugdringen. De gemeente wil meer mensen laten meedoen aan het tweedekansbeleid, om langdurige dakloosheid te voorkomen.
152 uitzettingen
Vorig jaar werden 152 Arnhemse huishoudens hun huis uitgezet. Dat zijn er veel. Landelijk en ook in de regio ligt het aandeel huisuitzettingen op 0,37procent van het aantal corporatiewoningen. In Arnhem ligt dat veel hoger, meldt de gemeente: 0,58 procent van het aantal corporatiewoningen.

Vergelijken
Het is niet bekend waarom Arnhen naar verhouding zoveel uitzettingen kent, zegt gemeentewoordvoerder Sjaak Aarden. "In het najaar gaat de gemeente Arnhem de situatie vergelijken met die in andere grote steden om te achterhalen, waarom de cijfers in Arnhem zo hoog zijn."

Tweede kans
Tegelijkertijd wil de gemeente het succesvolle tweedekansenbeleid beter benutten. Het is bedoeld om mensen na uitzetting een tweede kans te geven op woonruimte in Arnhen, maar werkt ook ter voorkoming van uitzetting, licht Aarden toe. "Mensen krijgen schuldhulpverlening aangeboden in combinatie met maatschappelijk werk en dat werkt goed. Het voorkomt daadwerkelijk dat mensen uit huis worden gezet."

Beste aanpak
In het najaar gaat de gemeente Arnhem met woningcorporaties, het Budgetadviescentrum en het maatschappelijk werk overleggen hoe méér mensen met het preventieve beleid kunnen worden bereikt. Ook gaat Arnhem met andere gemeenten en corporaties in de regio bespreken welke aanpak in de praktijk het best blijkt te werken.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harry Groeneveld (Partner Pool Management & Organisatie) op
Door onze kennis en ervaring kunnen wij gemeenten en sociale kredietbanken helpen hun processen omtrent schuldhulpverlening te verbeteren en te versnellen.Hierdoor kan schuldenlastreductie worden bereikt en ook onnodige huisuitzettingen worden vermeden, Dat voorkomt veel sociaal en maatschappelijk leed
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Prima idee om mensen een tweede kans te geven maar dan ook er boven op zitten en consequent handelen. Streng maar rechtvaardig!
Door Carolien Pieper (Coordinator Thuisadministratie Humanitas ( vrijwilliger)) op
rnhem zou prima gebruik kunnen maken van de vrijwilligers Thuisadministratie van Humanitas.
Deze vrijwilligers hebben veelal de nodige levenservaring en de kennis om ingezet te worden.
Door Wouter Rutten (Raadslid VVD in Haarlem) op
Ik kan de gemeente Arnhem aanraden om te kijken naar het convenant preventie huisuitzettingen van de gemeente Haarlem. In deze samenwerking worden huurders met huurschulden door de woningcorporaties vroegtijdig doorverwezen naar zogeheten regievoerders. Zij zijn de spin in het web die korte en snelle lijnen leggen met de schuldhulpverlening en andere hulpverleners. Deze regie en de korte lijnen zijn essentieel bij de aanpak van deze, meestal complexe, problematiek. Het aantal uitzettingen is drastisch verlaagd.