of 62284 LinkedIn

Aptroot: ‘Voer kiesdrempel Tweede Kamer in’

Bij de Kamerverkiezingen moet een kiesdrempel worden ingevoerd. Het initiatief om dat te bewerkstelligen komt van Charlie Aptroot, waarnemend burgemeester van Voorschoten. De oproep doet hij echter op persoonlijke titel.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen moet een kiesdrempel worden ingevoerd. Met de alsmaar verdergaande versnippering wordt het land anders onbestuurbaar. Charlie Aptroot, waarnemend burgemeester van Voorschoten, gooit daarom de knuppel in het hoenderhok. Niet als burgemeester, maar op persoonlijke titel.

Versnippering

‘Ik ben geschrokken van de hoeveelheid partijen, 89, die zich bij de Kiesraad hebben ingeschreven. Zij zullen niet allemaal met de Kamerverkiezingen in maart kunnen of willen meedoen’, aldus Aptroot (VVD). Ook zullen niet alle deelnemende partijen een zetel veroveren, maar ‘verdere versnippering is heel zorgelijk. Die versnippering kan worden beteugeld door de invoering van een kiesdrempel.’ Hoe hoog die kiesdrempel moet zijn, ligt wat hem betreft niet vast. Duitsland en België kennen een kiesdrempel van vijf procent, Zweden hanteert een kiesdrempel van vier procent. Nederland kent nu officieel geen kiesdrempel. Een partij moet de kiesdeler halen om in aanmerking te komen voor een Kamerzetel. Bij de vorige Kamerverkiezingen lag die kiesdeler op 70.107 stemmen. ‘Vijf procent is misschien wat hoog; dat zou omgerekend zo’n acht zetels betekenen.’

 

Stevige regering

Twee redenen voert Aptroot aan als noodzaak tot de invoering van een kiesdrempel. ‘Zonder kiesdrempel is het haast onmogelijk om een stevige regering te vormen.’ Er zijn veel partijen nodig om een meerderheidscoalitie te kunnen vormen. Dat komt de stabiliteit niet ten goede. ‘Daarnaast is er een stevig parlement nodig om de regering te kunnen controleren. Met vijftien tot twintig fracties wordt het steeds gekker en doller.’

 

Houdgreep

Bij tijd en wijle wordt de discussie over de invoering van een kiesdrempel weer aangezwengeld, maar tot nu toe stierven die een stille dood. Dat wil Aptroot voorkomen. ‘Er moet nu echt wat gebeuren. Met weinig stemmen kun je al een van de 150 zetels binnenhalen. Welk mandaat heb je dan?’ Grote partijen durven volgens Aptroot de discussie over een kiesdrempel niet aan, uit angst dat kleine partijen hen verwijten de kleintjes de nek om te willen draaien. De kleintjes willen de discussie vaak uit lijfsbehoud niet voeren. ‘Men houdt elkaar in een houdgreep, dus gooi ik de knuppel maar in het hoenderhok.’ Naast een stevige regering en een stevig parlement denkt Aptroot dat een kiesdrempel ook afsplitsingen zal ontmoedigen. ‘De kans dat die afgesplitste partij bij een volgende verkiezing terugkeert, wordt kleiner.’

 

Regeldrift

Hij hoopt ook stiekem dat een kiesdrempel een einde maakt aan de regeldrift van ‘Den Haag’. Zoals de toeslagenaffaire laat zien, is de regeling voor kinderopvangtoeslag onuitvoerbaar. Ook gemeenten worstelen vaak met Haagse regels, die veel te ingewikkeld zijn. Voor zowel de gemeenten als inwoners. Door de vele amendementen die in de Kamer worden ingediend – ‘alle partijen willen een amendement op hun naam zetten en in het nieuws komen’ – wordt veel te veel dichtgeregeld zonder met de uitvoeringspraktijk rekening te houden, stelt Aptroot. ‘In de uitvoering moet meer ruimte worden gelaten. Regering en parlement moeten zich met de hoofdlijnen bezighouden.’

 

Burgerinitiatief

Aptroot, voormalig Kamerlid, deed zijn pleidooi voor invoering van een kiesdrempel via Twitter. ‘Tijd voor een burgerinitiatief. Wie doet mee’, twitterde hij een paar minuten voor de laatste dag van het jaar. Inmiddels heeft hij veel reacties gehad. ‘Zo’n 95 procent daarvan is positief. En ze komen vanuit alle politieke geledingen.’ Hij wil nu een groep mensen bijeenbrengen die het idee verder gaan uitwerken. Of het uiteindelijk een burgerinitiatief wordt of een petitie weet Aptroot nog niet. Het onderwerp moet in ieder geval op de agenda van de Tweede Kamer komen. ‘De wetgever moet het tenslotte regelen.’ Dat zal niet meer bij de verkiezingen in maart het geval zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H Boer op
Een kiesdrempel om het aantal partijen waarmee een regering wordt gevormd te verminderen, zou rond de 10% moeten liggen. Ga maar na, het probleem is niet dat er partijen met een paar zetels in de kamer zitten, die doen nl nauwelijks mee voor de coalitievorming. Wat het lastig maakt is dat meerdere partijen tussen de 10 en de 25 zetels halen. En daar heb je er dan dus al snel 4 van nodig om een regering te vormen. Maar een zo hoge kiesdrempel is wel erg antidemocratisch.
Ik beschouw een lage kiesdrempel als verrijkend voor onze democratie. Het opgeworpen voorstel is geen oplossing voor het aangedragen probleem!
Door Veld (bestuurskundige) op
Een prima idee. Een samenleving is samen leven en dus samenwerken. De individualisering draagt niet bij aan het samen leven. Er zijn genoeg politieke stromingen en partijen waarbinnen je ideeën naar voren kan brengen. Wanneer die niet worden overgenomen is het niet de oplossing om dan maar een eigen partij te beginnen. Tenzij het democratisch ideaal is om de kiesdrempel op 1 stem per parlementariër te zetten.

Door Petra op
Zolang partijprogramma's en zeker verkiezingsprogramma's daags na de verkiezingen in de prullenbak worden gegooid blijft de kiezer overgeleverd aan een willekeur waar ze niet voor hebben gekozen.

Er moet wat veranderen, dat is zeker. Maar ik weet nog niet hoe.
Door Jan op
Geheel eens met een kiesdrempel, maar dan ook voor provinciale staten en gemeenteraden. Die eenpitters zijn bovendien vaak dwarsliggers en one issue partijtjes.
Door Jantje op
@thomas, volgens mij heb je niet goed nagedacht. Bij partijen weet je nog waar ze voor staan. Bij individuele mensen heb je 150 roeptoeters in de Kamer, die roepen zonder na te denken over effecten op het grote geheel. daar heb je juist partijen voor nodig, die van te voren met elkaar overleggen over voors en tegens van een voorstel. Minder partijen maakt het regeren inderdaad veel beter. Ik zou voor een kiesdrempel zijn.
Door thomas op
als ware democraat zijn partijen al een doorn in mijn oog. Ieder zou een vertegenwoordiger moeten kiezen die namens hem in het Parlement het woord voert. En niet voor het partijbelang dankzij wie hij/zij naar voren is geschoven. Alle 1 zetel "partijen" bewijzen dat het partijstelsel achterhaald is in deze tijd van (a)sociale-media. De Koning moet terug naar zijn kerntaak en aan het hoofd staan van een (technocratische) Regering. Gecontroleerd door 150 individuele kamerleden.
Elke minister moet zelf maar zijn meerderheid in de Kamer bij elkaar sprokkelen.
Geen petje-op, petje-af meer (gekozen volksvertegenwoordigers die daags na de verkiezingen de pet van de Uitvoerende macht opzetten).