Advertentie

AP vooral met overheid aan de slag

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat bij de handhaving van de nieuwe privacywetgeving die sinds vrijdag van kracht is, zich de komende twee jaar vooral richten op de overheid en zorginstellingen. 'De overheid heeft als wetgever een voorbeeldfunctie.'

25 mei 2018

De Autoriteit Persoonsgegevens gaat bij de handhaving van de nieuwe privacywetgeving die sinds vrijdag van kracht is, zich de komende twee jaar vooral richten op de overheid en zorginstellingen. 'De overheid heeft als wetgever een voorbeeldfunctie.' 

Overheid heeft voorbeeldfunctie

'Als de overheid al niet voldoet aan de wet, is het niet uit te leggen aan kleine organisaties dat die er wel aan moeten voldoen’, legt een woordvoerder van de privacywaakhond uit. De overheid heeft volgens de woordvoerder veel gegevens van mensen en moet die dan ook goed beschermen. Zorginstellingen beheren vaak gevoelige persoonsgegevens over de gezondheid van mensen. 'Dus daar ligt ook de focus', aldus de zegsvrouw. 


Interne toezichthouder

Vanwege de nieuwe wetgeving is een groot aantal organisaties verplicht een interne toezichthouder op de privacy aan te wijzen. 'Wij gaan controleren of overheids- en zorginstellingen die daadwerkelijk hebben. Als die al niet is benoemd, dan kun je je afvragen wat er gebeurt van de bewustwording rondom privacy binnen een organisatie.’


Uittocht gaande bij AP

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft intussen ook te maken met een uittocht van medewerkers. De organisatie zegt naar aanleiding van een bericht in Het Financieele Dagblad dat diverse mensen de afgelopen tijd zijn vertrokken. De krant schrijft dat de privacywaakhond gebukt gaat onder interne onrust. Er zou sprake zijn van bestuursruzies en een uittocht van ervaren mensen, wat ten koste zou gaan van de slagkracht, terwijl nu net de nieuwe privacyregels uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht zijn geworden.


AP-werknemers gewild

De privacywaakhond zegt dat het vanwege de veranderingen die de organisatie doormaakt, niet vreemd is dat een aantal medewerkers, 'veelal mensen die al geruime tijd voor de Autoriteit Persoonsgegevens werkten', elders een baan heeft aanvaard. De markt voor privacy-experts is krap 'en onze mensen zijn gewild'', aldus de AP.


Aleid Wolfsen in opspraak

Met de nieuwe privacywetgeving krijgt de waakhond er nieuwe taken en bevoegdheden bij. De afgelopen tijd groeide het aantal voltijdsbanen er van 72 naar 123. Bronnen van het FD brengen de uittocht in verband met het optreden van de in 2016 aangetreden bestuursvoorzitter Aleid Wolfsen. Het oud-PvdA-Kamerlid en de voormalige burgemeester van Utrecht zou een autoritaire bestuursstijl hebben en nooit informatie vragen aan deskundigen. 'Hij weet het zelf altijd beter', zegt een betrokkene in de krant.


Extern advies

De enige die Wolfsen nu en dan zou tegenspreken, is het andere bestuurslid Wilbert Tomesen. Maar omdat het bestuur slechts twee leden telt, zouden de stemmen vaak staken. Wolfsen zou in dit geval gebruikmaken van zijn bevoegdheid de doorslaggevende stem uit te brengen. De AP schrijft in de reactie over de veranderingen binnen de organisatie, waaronder de flinke groei in het personeelsbestand, dat die met extern advies tot stand zijn gekomen. 'Een dergelijke transitie brengt discussies met zich mee in het bestuur.' (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Angsthaas. Als je lef hebt begin je ook met het bedrijfsleven. Ik denk dat hij dan veel commentaar zal krijgen en rechtszaken aan zijn broek krijgt. Want het bedrijfsleven pikt niet zomaar wat de heer Wolfsen zegt. De overheid zegt snel ja en amen.
Ruud
Ik denk dat Danielle het een en ander niet begrijpt in het zakenleven kun je met gegevens niet zoveel persoonlijke schade aanrichten het gaat hier om een heel ander soort gegevens van kindermishandeling etc. Sorry Danielle maar dat is toch iets heel anders dan zorg.. Zelfs info over adopties wordt openbaar dit staat vermeld in medische dossiers. Klasgenootjes horen op straat en school dat hun ouders niet de biologische zijn want dat hadden ze nooit verteld..... .In de zakenwereld is niet bekend of je impotent bent miskramen hebt gehad of aambeien hebt . Toch ? In de zorg wel.
Utrecht
Dhr. Wolfsen een angsthaas ? Hij doet het toch maar even mooi . In de zorg werken ook heel wat rotte appels en sexueel misbruikers dat is een veel makkelijker werkhoekje dan de zakelijke wereld dat kun j enatuurlijk nooit met elkaar vergelijken. Dhr. Wolfsen heeft lef het is fantastich dat er zulke personen zijn. Beter een eigenwijze goede burgemeester dan een wegkijkende criminele want daar hebben we er genoeg van dat kun je van dhr Wolfsen niet beweren. Het is echt een zootje in de zorg Dat is een goed begin. De kwetsbaren worden slechter behandeld dan ooit door het gevoelloze sociale geld domein.
Bernard
Aleid Wolfsen is een eigenwijze flapdrol. Dat was hij ook als burgemeester van Utrecht (en daarvoor als Tweede Kamerlid en rechter).
Ernst
Ik mag die power doozetter Aleid Wolfsen wel ik vind het klasse echt top waar hij voor vecht !
Marnix
Ja.alle respect voor zijn werk want privacy is heel erg belangrijk deze man hebben we nodig de gevolgen van privacyschending zijn desastreus en kunnen zelfs tot zelfmoorden leiden vooral de wijkteams en de gemeenten gaan doelbewust lasteren in de wijken om te voelen wat ze doen horen ze zwaar gestraft te worden.Ze horen hun verantwoording te nemen. Gegevens van jeugdigen en ouders bijv. ( misbruik, loverboy, mishandeling )horen niet gedeeld te worden met leraren , buren, ouders of klasgenootjes zonder toestemming..
Frits Makkinga
Zulke eigenwijzen heb je juist nodig !

Dat is altijd beter dan meelopertje zijn en wegduiken in een groepje. Alle lof meneer Wolfsen ga zo door !

Ferdinand Roos
Nu de gemeenten de wijkteams en de wijkzorgverleners de vrije beschikking hebben over alle mogelijk denkbare privegegevens is het loslippige gekakel in alle hevigheid losgebarsten en hun voornaamste dagelijkse bemoei bezigheid geworden. Dus de overheid mag deze goede man wel eens een handje helpen.Tijd voor zorg en werken hebben ze niet maar voor roddelen hebben ze alles over. De wijken stromen over van dat kwebbelpersoneel dat mag wel een beetje minder. Ze worden ook steeds baziger en onvriendelijker door het privacyschendende vrijheidsbeleid. en dat moeten we niet in de zorg. Overdaad schaadt.

Dhr. Wolfsen verdient een pluim voor zijn inzet. Hartelijk dank dat u wel aan de burgers denkt. Hier zijn stevige leiders wel op zijn plaats.
Max
Zo spoedig mogelijk nieuw personeel werven bij de AP en hier veel geld in investeren niet in sociaal uit de school geklap personeel maar al dat geld aan de autoritieit geven.zo dat er wat aan gedaan wordt. Het barst van de onzin sociaal werkers en netwerkers. Die functies zijn overbodig dat kun je geen beroep noemen.
Advertentie