of 62812 LinkedIn

'Antillen niet beschermd door NAVO'

De eilanden Saba, Eustatius en Bonaire krijgen vanaf oktober de status van Nederlandse gemeente, maar in tegenstelling tot andere gemeenten kunnen ze bij dreiging niet rekenen op steun van de NAVO.
4 reacties
De eilanden Saba, Eustatius en Bonaire krijgen vanaf oktober de status van Nederlandse gemeente, maar in tegenstelling tot andere gemeenten kunnen ze bij dreiging niet rekenen op steun van de NAVO.
Bescherming
Volgens juristen geldt een geografische uitsluitingsclausule voor de Antillen, aldus een bron binnen de NAVO. ,,De staatkundige hervormingen veranderen daar niets aan." De Nederlandse regering is daarom in gesprek met Saba, Eustatius en Bonaire over de bescherming van het eigen grondgebied, zegt demissionair minister-president Jan Peter Balkenende tegen BNR Nieuwsradio.

Nederland
Inmiddels heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekend gemaakt dat de eilanden nog gewoon onder Nederlandse militaire bescherming staan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kralendijk Spokesman (Gangster) op
Kom maar Chaves, liever 100 fruitboten bomvol met venezolanen dan nog 1 KLM met corrupte staatssecretaris', politicus' en marichussee!
Door LiebeMan op
Dus. Krijgt Brinkman nou toch zijn zin?
Door Hugo Chavez (president) op
Lekker belangrijk.
Door Bart Gossen op
"Aldus een bron binnen de Navo." Allicht, het staat gewoon in artikel 5 en 6 van het NAVO-verdrag:

Artikel 5
De partijen komen overeen dat een gewapende aanval tegen een of meer van hen in Europa of Noord-Amerika als een aanval tegen hen allen zal worden beschouwd; zij komen bijgevolg overeen dat, indien zulk een gewapende aanval plaatsvindt, ieder van hen de aldus aangevallen partij of partijen zal bijstaan, in de uitoefening van het recht tot individuele of collectieve zelfverdediging erkend in Artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties, door terstond, individueel en in samenwerking met de andere partijen, op te treden op de wijze die zij nodig oordeelt met inbegrip van het gebruik van gewapend geweld om de veiligheid van het Noord-Atlantisch gebied te herstellen en te handhaven.

Artikel 6
Ten aanzien van de toepassing van Artikel 5 wordt mede als een gewapende aanval op een of meer der partijen beschouwd een gewapende aanval:

op het grondgebied van een der partijen in Europa of Noord-Amerika, op de Algerijnse departementen van Frankrijk (2), op het grondgebied van Turkije of op de eilanden vallende onder de rechtsmacht van een der partijen in het Noord-Atlantisch gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring;
op de strijdkrachten, schepen of vliegtuigen van een der partijen, wanneer deze zich bevinden op of boven deze gebieden dan wel enig ander gebied in Europa waar bezettingsstrijdkrachten van een der partijen waren gestationeerd op de dag dat het Verdrag in werking trad, dan wel de Middellandse Zee of het Noord-Atlantisch gebied ten noorden van de Kreeftskeerkring.

De voetnoot wijst erop dat de bepalingen over Algerijnse delen zijn komen te vervallen.

Het zou dus pas nieuws zijn als én de genoemde landen boven de Kreeftskeerkring zouden liggen én artikel 5 niet van toepassing is.