of 63946 LinkedIn

Animo voor openbaar rookverbod

In meerdere gemeenten is animo om het roken in de openbare ruimte te gaan aanpakken. Dat blijkt nadat de gemeente Rotterdam welwillend reageerde op een verzoek om een openbaar rookverbod door ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

In meerdere gemeenten is animo om het roken in de openbare ruimte te gaan aanpakken. Dat blijkt nadat de gemeente Rotterdam welwillend reageerde op een verzoek om een openbaar rookverbod door ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Minder verkrijgbaar

Het OLVG, UMC en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam willen net als het Rotterdamse Erasmus MC graag dat de gemeente rondom hun vestigingen rookvrije zones instelt en handhaaft, meldt stadszender AT5. De gemeente Amsterdam stelt zij al bezig is om roken op bepaalde plaatsen te verbieden of te ontmoedigen. Bovendien wil de gemeente ervoor zorgen dat sigaretten en andere tabaksproducten minder verkrijgbaar worden. Een paar kilometer verderop in Amstelveen is de strijd tegen de sigaret in het openbaar zelfs onderdeel van het coalitieakkoord. Die gemeente wil het roken rond openbare gebouwen, onderwijsinstellingen en openbaar vervoerslocaties en sportclubs uitbannen.

 

Sympathiek tegenover rookverbod

Een rondgang van De Gelderlander leert dat burgemeesters Ella Schadd (gemeente Zevenaar) en Otwin van Dijk (gemeente Oude IJsselstreek) sympathiek tegenover rookverboden in de openbare ruimte staan, hoewel er nog geen concrete stappen in die richting zijn genomen. In Nijmegen is de sigaret al onder meer verbannen bij wijkcentra en -speeltuinen. Volgens een VNG-woordvoerder zijn tientallen gemeenten bezig te onderzoeken hoe ze een rookverbod vorm kunnen geven in de APV.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van Koll (inwone van Nederland) op
Wat in onderstaande berichten nog niet is genoemd is o.a. de al jaren ongefundeerde uitbreiding van luchthavens. Met daarbij horend vliegverkeer. Daar vallen die sigaretjes allemaal bij in het niet.
En de foto's die op pakjes sigaretten en, en zo, staan, heb ik in de praktijk nog nooit gezien.
Ik heb nog nooit gerookt maar me ook nog nooit gestoord aan mensen die roken.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Wij, van het grote gelijk vinden dat u niet mag roken. Wij verbieden u dat.

Voor wij van het grote gelijk valt ook auto, open vuur, BBQ, luidruchtig vertier in de grote stad, circusdieren, kreeft eten, een varken op de kinderboerderij (dat wordt na een jaar geslacht) en ga zo maar door in te vullen.

De ´ik heb groot gelijk burger´ dramt bij de overheid door totdat het doel is bereikt. Die drammers vertegenwoordigen een minderheid, maar zij zijn zo begaafd en hebben zulke dominerende posities dat zij vrijwel altijd hun zin krijgen.

Tegelijkertijd verandert Nederland in een Narco staat. Gebruik en export stijgen maar door. Net als de auto, Jan, heeft die industrie een zeer groot maatschappelijk nut. Geen land in Europa ziet haar BNP en haar export zo hard stijgen als Nederland. Criminelen van de hele wereld trekt dat aan, en alweer gaat ons BNP omhoog Jan. Ook die mensen wonen en eten.
Bijna vergeet ik de toegevoegde waarden van politie, OM, rechtspraak en advocatuur. Nederland gedijt omdat criminaliteit via hen het BNP omhoog jaagt.

Het gebruik van Narcotica is zo massaal dat het niet hinderlijk is voor anderen. Iedereen doet het Jan! Maar roken, ho even?

Ik ben al 50 jaar niet roker. In mijn (kantoor)bedrijf mocht al in 1985 niet gerookt worden. Rokers waren echter wel van harte welkom. Dat waren mijn persoonlijke keuzes. Het verbod op¨roken op kantoor heb ik nooit kunnen accepteren. Dat was een aantasting van mijn keuzevrijheid.

Ik raad alle drammers aan om ´Het verhaal van de dienstmaagd´ en andere boeken van Margaret Atwood over de gevolgen van de totalitaire staat te lezen.

Totalitaire staten verschijnen alom om ons heen. Ziet u werkelijk het verband niet?
Door t. faber (niet-roker) op
Voor de geniale geesten onder ons die opteren voor een totaal rookverbod op straat heb ik een even zinvolle suggestie: een totaal verbod voor het laten van scheten (al dan niet hoorbaar) in openbare ruimten en op de straat. Uit onderzoek is tenslotte gebleken dat de gemiddelde mens dagelijks zeker enkele tientallen winden laat, waarvan een groot deel onvermijdelijk in de openbare lucht terechtkomt.
Door Jan op
En voordat ene Ben (jurist) reageert op mijn suggestie met termen als querulant en dictatuur: je kunt als overheid natuurlijk blijven proberen het roken te ontmoedigen door accijnsverhoging en rookverboden, maar veel consequenter is natuurlijk zoiets ongezonds als roken tegen te gaan door de verkoop van sigaretten en sigaren gewoon landelijk te verbieden. Ongetwijfeld ontstaat dan zwarte handel maar daar moet dan maar tegen opgetreden worden. De vergelijking met suiker en alcohol gaat niet op: in beperkte hoeveelheden is het gebruik daarvan niet ongezond en bovendien is dat gebruik niet hinderlijk voor anderen. De vergelijking met de auto (ongelukken, uitlaatgassen) gaat ook niet op: de auto heeft wèl een groot maatschappelijk nut en bij normaal gebruik veroorzaak je geen ongelukken. En als je een elektrische auto neemt (de onvermijdelijke toekomst) ook geen uitlaatgassen.
Door Jan op
Pak nu meteen goed door en verbiedt landelijk de verkoop van sigaretten en sigaren.
Door Frank op
Bij ziekenhuizen zal het wel werken, maar bij een sportclub waar de gehele dag gezopen wordt ben ik toch benieuwd of het te handhaven is...
Door Erik op
Uitstekend. Roken is voor mee rokers heel schadelijk. Op naar een rookvrije samenleving
Door Bertus (Kijker) op
Ik vind mensen die drinken in de openbare ruimte een uitermate slecht voorbeeld voor mijn kinderen. Bovendien is drinken dodelijk, dus VERBIEDEN! Ook mensen met obesitas moeten VERBODEN worden in de openbare ruimte. Ook dat is hartstikke dodelijk.

Gadver, wat een betutteling in dit land.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Autorijden is ook heel schadelijk voor de gezondheid en in sommige gevallen ook dodelijk.
Vliegverkeer trouwens ook.