of 64120 LinkedIn

Animo voor mondkapjes beperkt

© Shutterstock
© Shutterstock

De animo voor het dragen van een mondkapje is niet groot. Als het dragen van een mondkapje verplicht wordt zou 58 procent zeker een mondkapje gaan dragen, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research

Op dit moment draagt 4 procent van de Nederlanders zo’n kapje (of monddoekje). Eén op zeven (14 procent) vindt dat iedereen in Nederland buiten altijd een mondkapje zou moeten dragen.

Aan het onderzoek van I&O Research deden 2.076 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. Erin komt ook naar voren dat houden van 1,5 meter afstand slechts in 40 procent altijd lukt. Bijna alle Nederlanders (95 procent) proberen buiten minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Dat is Iets minder dan begin april, toen 99 procent dit zei te doen. Meer dan de helft van mensen zegt alleen dat dit niet altijd lukt, al doen ze hun best.

Handen wassen
De meeste Nederlanders proberen ook de andere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te volgen: driekwart probeert na thuiskomst minstens 20 seconden de handen te wassen, 83 procent probeert in hun elleboog of papieren zakdoek te niezen. 

Alles open

Bijna twee derde van de Nederlanders steunt volgens het onderzoek de aanpak van de regering om de regels voor samenleving en economie geleidelijk te versoepelen. In totaal wil een kwart van de bevolking de economie weer volledig open stellen, waarbij alle bedrijven weer open zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frans Rijnbout (professor) op
Ongelooflijk, die misverstanden in Nederland over het mondkapje. Ik woon in de VS, dicht by Boston. I draag sinds Maart een mondkapje. Een van mijn collega's heeft een aantal mensen besmet omdat hij weigerde een kapje te dragen, Drie zijn overleden van Covid-19. De hele wereld draag die kapjes, maar Hollanders niet. Die weten het beter. Zelfs de overheid maakt stellingen die niet zijn bewezen. De "schijnveiligheid" is NIET bewezen, is simply niet waar. Mensen die besmet zijn lopen weken rond zonder iets te merken, Ze dragen geen kapje en dus besmetten zij anderen.De kapjes zijn er vooral om anderen niet te besmetten. Hollanders vinden dat de overheid niet kan dingen verplicht maken. Gaan die mensen ook actie voeren tegen het stoppen voor rode verkeerslichten? Dat dwingt de overheid toch? Er is niet genoeg plaats om alle studies te schrijven in dit kleine "hokj." Iedereen kan googlen om de studies te lezen die bewijzen dat de kapjes wel helpen. Studies hebben bewezen dat mensen die kapjes dragen veel vaker hun handen wassen. Dit, terwijl Rutte enz. gewoon veklaren dat mensen met kapjes niet langer handen wassen en niet afstand houden. STUDIES BEWIJZEN HET TEGENDEEL!! https://www.dailymail.co.uk/news/article-8563941 … Meeste mensen in Boston dragen kapjes. Als we zien dat andere mensen een kapje draagt, houden we meer afstand. Dit is mijn drie maanden ervaring. Kapjes HELPEN. Bekijk de video in deze studie.

· https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc20078 …
Nou ja: ik vind het verschrikkelijk wat er in Nederland gebeurt around de Coronavirus. Meer mensen gaan sterven
Frans Rijnbout
(mijn apology voor mijn gebrekkig Nederlands; heb het een beetje vergeten)
PS in ider geval heeft Nederland niet als leider een misdadiger en clown zo als Trump
Door Keijzer op
Het is natuurlijk niet gek dat de animo voor mondkapjes niet groot is, nadat vanuit RIVM en regering steeds nadrukkelijk gezegd is, dat dit geen zin heeft. Wel, ik doe het wel, wat de heer van Dissel of premier Rutte ook moge zeggen. Waarom dragen mensen in Azie die al jaar en dag als ze verkouden zijn of griep hebben? Toch niet omdat het zo "vet" of hip staat mag ik aannemen.

Dit was/is totaal gebaseerd op het grote gebrek aan beschermmiddelen bij de uitbraak. Er was geen strategische voorraad en de vraag is of die komt.
Dat zou heel eenvoudig kunnen door zorgaanbieders, die betaald worden door zorgverzekeraars en uit de algemene middelen, te verplichten in Nederland, die op een centraal punt in te kopen.
Dan hou je die nodige extreem grote voorraad voor uitbraken van ziektes vers, vanwege de constante afname en aanvoer. Bovendien kun je die in Nederland produceren en dat moet tegen een schappelijke prijs kunnen. Winkelketens moeten die ook kunnen kopen, zodat consumenten gecertificeerde mondkapjes kunnen krijgen tegen een vaste prijs. Voordeel is dat voor uitbraken elders, de VN daar ook een beroep op kan doen.

Van de zotte was, dat de premier Rutte namens de regering aanvankelijk stelde, dat mondkapjes verplicht zijn in het openbaar vervoer, maar dat gecertificeerde mondkapjes verboden waren, omdat die voor de Zorg moeten gereserveerd worden. Ketens hier, moesten die ook verkopen aan de regering. Of dat nog steeds zo is weet ik niet.

Dan zie je dat vanuit een initiatief buiten de regering, miljoenen medische mondkapjes op dit moment kunnen worden ingekocht, omdat bepaalde landen op deze productie massaal ingezet hebben. Probleem met dat soort import is, of het certificaat klopt met kwaliteit product.

Wat we zien kunnen intussen, is dat op slecht geventileerde plekken, waar mensen opgepropt zitten en staan, de verspreiding van het virus het meest voor komt. Carnaval is een sprekend voorbeeld van een infectiehaard. Maar ook kerken waar mensen uit volle borst zingen. De aanwezigen ademen dus van dichtbij een concentratie virussen in, als iemand in je buurt besmet is, of in de lucht zwevende deeltjes (aerosolen) langdurig in, verderop in diezelfde ruimte.

Juist dus in het openbaar vervoer en vergelijkbare omstandigheden, heb je die gecertificeerde mondkapjes nodig. In kantoren etc, waar de luchtfilters niet goed vernieuwd worden, verspreidt op die manier ook het virus. Op scholen is het ook ventileren, ventileren, ventileren geblazen, al zijn kinderen naar het lijkt, niet gevoelig voor het huidige virus.

De algehele toegepaste hygiëne van veel handen wassen en oppervlakten reinigen met al die snotterige kinderen, is ook van blijvende waarde, om schoolomgeving veilig te houden.
Verder: om de haverklap zitten werkende ouders in problemen, dat bij de kinderopvang kinderen moeten worden opgehaald, omdat ze ziekte verschijnselen hebben.

Daarbij kunnen we met een planeet, die overbevolkt is door landen waar vrouwen teveel kinderen krijgen bij verbeterde medische hulp en dus met veel minder kindersterfte als positief gevolg daarvan, verwachten, dat al die plagen sinds Bijbelse tijden al, elkaar veel sneller zullen opvolgen. Bovendien door slecht beheer van de planeet en via volksverhuizingen door vakantie, natuurrampen, arbeidsmigratie en migratie in het algemeen, de verspreiding in hoog tempo plaatsvindt. Ik hoor klimaat activisme nauwelijks over die overbevolking.
Die overbevolking op aarde, gaat miljarden kansarmen en armoede bestendigen, met alle gevolgen die we nu al decennia zien. Onhoudbaar en problemen vooruitschuivend en wachten op dat de planeet zelf verwoestend gaat corrigeren, als boemerang. Los van de al natuurlijke veranderingen tijdens evolutie van de aarde.

De eigen gemaakte mondkapjes, of niet gecertificeerde kapjes, hebben het doel, om anderen te beschermen tegen virusdeeltjes, die je zelf uitademt, of erger, verspreidt met hoesten. Als iedereen die in de publieke ruimte draagt tussen veel volk, zal dat logischerwijs bijdragen aan het beperken van het overdragen van het virus en gedoceerd over tijd een collectieve immuniteit bevorderen, mits zal blijken, dat die immuniteit een aantal maanden in stand blijft, als je hersteld bent van Corona, of dat je daarna toch weer besmet kan raken, omdat afweerstoffen tekort schieten bij lichte symptomen.
De verwachting nu is, dat als er eenmaal een vaccin beschikbaar is voor iedereen, je jaarlijks een vaccin nodig hebt.

Tot er dus een verantwoord vaccin is, lijkt het mij de logica en burgerschap zelve, dat mensen op plekken in de buitenlucht, waar je kort op elkaar moet staan, een mondkapje dragen. In andere gevallen zou nodige afstand houden op basis van gezond verstand en burgerschap, voldoende kunnen zijn, dus zonder mondkapje en dan hopelijk mensen het fatsoen hebben, als ze moeten hoesten of niezen, dat in hun elleboog te (blijven) doen!

Je moet het de mensen in Azië nageven, dat die wel burgerschap vertonen, door mondkapjes als vanzelfsprekend te dragen als zij verkouden zijn, of griep te pakken hebben. Die gewoonte zou heel wat ziekteverzuim in wintertijd voorkomen, indien wij dat fatsoen ook hadden. Wellicht heeft dat te maken met het feit, dat in Aziatische landen het inkomen stopt, indien mensen niet op het werk verschijnen. Of meer onderlinge verantwoordelijkheid ervaren. In VS zie je echter die gewoonte ook niet en daar zijn de vangnetten bij ziekte of werkeloosheid niet best. Gaat het dan om onnadenkendheid, ijdelheid of kuddegedrag?

Als verplichten dat kuddegedrag stimuleert, voorkomen we een heel stuk besmetting en kan de huidige corona realiteit, op punten voor de toekomst een verbeterde realiteit bieden t.b.v. zowel van goed begrepen individueel belang, als het algemene belang!