of 64120 LinkedIn

‘Angst voor vluchtelingen groter dan realiteit’

Hoewel de komst van een noodopvang bedreigend kan overkomen voor burgers is dat vaak niet gebaseerd op de realiteit.

Bedreigde wethouders in Enschede, protest in Purmerend. En nog helder op het netvlies: de blokkade van vluchtelingenbussen in Oranje én de dienstauto van staatssecretaris Dijkhoff. Door de heftige emoties zou je bijna vergeten dat de opvang van vluchtelingen in tientallen andere gemeenten nagenoeg geruisloos gaat. Een noodopvang kan voor bewoners bedreigend overkomen, maar volgens migratie-deskundige Entzinger is die vrees meestal niet terecht. ‘Een burgemeester moet daarom ook overbrengen dat zo’n opvang niet het einde van de wereld is.’

Niet koninklijke weg
Gemeenten zullen vaker een opvangoekaze vanuit Den Haag krijgen. Het gemeentebestuur van Midden-Drenthe werd deze week in Oranje volledig aan de kant gezet. Naast de 700 vluchtelingen die al in het aanpalende vakantiepark zitten, werd dat aantal van hogerhand onverwacht verdubbeld. Burgemeester Baas had hier niets over te zeggen en werd zelf ook pas kort van tevoren ingelicht. Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmusuniversiteit: ‘Wat er in Oranje gebeurde was zeker niet de koninklijke weg. De bevolking moet wel goed geïnformeerd worden en niet pas als de bussen al onderweg zijn. Aan de andere kant kun je die vluchtelingen ook niet telkens ergens anders naar toe sturen. Hier op het sportcomplex op de Erasmusuniversiteit kwamen bijvoorbeeld vluchtelingen uit Heerenveen en werden drie dagen later weer naar Harlingen gebracht.’

Realiteit is anders 

Hij kan zich de zorgen onder de burgers echter wel voorstellen, maar de realiteit is anders. ‘Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt steeds weer dat de angst groter is dan wat er werkelijk voorvalt. Natuurlijk verandert er wat in de gemeenschap als er ineens veel vluchtelingen komen. De sociale controle is minder sterk en er zal wel eens ruzie zijn. Maar dat zal eerder onder elkaar voorkomen dan met de plaatselijke bevolking,’ zegt de hoogleraar. ‘Asielzoekers hebben er namelijk belang bij om zich te gedragen.’


Partijpolitieke speelbal

Eerder gaf Entzinger al aan dat hij vindt dat Rutte onzichtbaar is in het vluchtelingendebat. Hij vindt dat de minister-president zich uit moet spreken over de asielproblematiek en dat hij het beleid uitlegt. ‘De vluchtelingenkwestie is een partijpolitieke speelbal,’ verklaart hij. ‘Veel meer dan tijdens de laatste grote vluchtelingenstroom in de jaren negentig. De politiek vindt het griezelig om keuzes te maken want voor je het weet zijn er weer verkiezingen. Maar uiteindelijk zijn we toch gebonden aan internationale verdragen.’


Draagvlak komt vanzelf
Voor lokale bestuurders heeft Han Entzinger ondertussen een duidelijke boodschap. ‘Geef de vluchtelingen een warm welkom en laat ze zo snel mogelijk integreren. Dan komt het draagvlak onder de bevolking vanzelf.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
Opvallend dat de meeste reacties precies laten zien dat het artikel, en zeker de titel, gewoon klopt.
Door Jan (Zelfstandig) op
Entzinger heeft gestudeerd van andermans centjes en ontvangt een mnd salaris van de belasting betaler.
Dan geeft hij uitleg hoe het moet met de asielzoekers.
Vindt je het gek dat ik en vele met mij niets hebben tegen mensen die de oorlog moeten ontvluchten. MAAR om deze 50.000 mensen te voorzien van een gratis huis gratis zorgverzekering, elke week een ruime zakcent gaat te ver.Er zijn zeer vele medeburgers die gedurende 40 jaar of langer hardt gewerkt hebben en nu stukken minder krijgen dan de asielzoekers. Denk na wat Entzinger en PvdA mensen willen kan toch niet O ja mazelen ,TBC etc brengen ze ook nog mee , wel gratis alleen dit is niet gratis op te lossen.Graag mening van mensen die kunnen denken na denken rekenen etc, dan kom je tot een andere conclusie dan een hoogleraar met een inkomen van 150.000 euro of meer per jaar
Door alex d'este (bestuurder) op
Dat noemt zich een hoogleraar! Het heeft niks met angst te maken. Mensen zien de immense kosten die deze farce kost, uitkeringen, medische zorg, huize, onderwijs etc...En waarvoor? Voor migranten uit Eritrea, waarvan een groot deel met vals paspoort en Ethiopier, een land dat vorige week nog Euro 200 miljoen kreeg van EU!!! Geen angst dus maar mensen willen niet in de maling genomen. Met de echte politieke vluchtelingen hebben mensen geen problemen maar dat is maar een klein deel.

Er is ook hoop ergenis over de arrogante elite die zelf nergens van zullen hebben en die te belazerd zijn om afspraken en voorwaarden zoals Schengen en Dublin III terzijde te schuiven als het hen uitkomt maar wel blijven dwepen met het achterhaalde vluchtelingenakkoord uit 1951!!!

Geen angst maar woede en ergenis! Ook over zulke figuren als Entzinger die zelf al inderdaad zijn levenlang van de belastingbetaler afhankelijk is.
Door Janneke op
Heb de analyse van Nico van Duijn gelezen. Alleen schrik ik van de conclusie, we kunnen ieder jaar 100.000 vluchtelingen aan. Ik moet daar niet aan denken. Dat kunnen we helemaal niet aan. Wie gaat dat betalen? Behalve huisvesting moeten de kinderen naar school, ze krijgen zorg. En de meesten willen wel werken, maar er is geen werk.

Help, dit gaat niet goed.

Waarom zeggen wij niet gewoon: als de oorlog voorbij ga je terug. Het land heeft je nodig om het weer op te bouwen. En dan maak je in Nederland plaats voor de volgende vluchteling. Dat lijkt mij pas humaan. En in mindere aantallen kunnen wij het wel aan.

En dan niet zeuren bij terugkeer.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Quote:

‘Angst voor ............................ groter dan realiteit’

Vul zelf in wat u wenst. Er is nauwelijks nog sprake van goede, effectieve, bestuurlijke besluitvorming zonder dat deze of gene angst zaait met als enig doel het besluit af te schieten.

Dat schuurt met name als het creëren van angst (of valse schaamte) slechts door een zeer kleine minderheid wordt gepropageerd. De voorbeelden vliegen je dagelijks om de oren.

Een voorbeeld: De gemeente Utrecht heeft aan de bewoners van de wijk Tuindorp de vraag voorgelegd of zij konden instemmen met een experiment voor het afschaffen van de welstandstoets in de wijk.

Nou dat heeft men op het stadhuis geweten. Een kerk vol tegenstanders heeft dit voornemen meteen getorpedeerd.
De bewoners waren massaal tegen het vergunningsvrij bouwen, waar het niet over ging. Bovendien vertrouwde vrijwel niemand de eigen buren als zij ´maar mochten doen en laten, wat ZE willen´. Dus geen experiment met welstandsvrij bouwen. Einde verhaal.

Wat denkt u? Zou het Rietveld-Schröder Huis tegenwoordig nog gebouwd kunnen worden?

Door Johannes (adviseur) op
Ik lees hieronder weer emotionele reacties als zou de bevolking opgehitst worden. Zet nu gewoon eens de feiten eens op een rij. het aantal vluchtelingen is nu gelijk aan een stad met ongeveer 50000 inwoners. Dat worden er naar alle verwachting nog meer. Al deze mensen moeten een dak boven hun hoofd krijgen. Om het laatste voor elkaar te krijgen zal er strenger moeten worden toegezien dat er alleen mensen een verblijfsvergunning krijgen die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld. Meerdere partijen in de 2e Kamer zien dit inmiddels in. dat heeft niets met angst te maken voor de vreemdeling. De vraag is of je een economische vluchteling de plaats moet laten innemen van een oorlogsvluchteling.
De door Entzinger gesignaleerde angst komt niet voort uit angst voor de vreemdeling, maar uit wantrouwen voor de overheid. Hetgeen in Oranje gebeurde is daar een toonbeeld van. Een al die mensen die denken dat Wilders die angst aanwakkert, die lijden aan een vorm van wildersfobie.
Door Jan (ambtelijk adviseur) op
Vroeger waren veel mensen slecht geïnformeerd en daardoor onwetend. In het huidige tijdperk zijn we overgeïnformeerd en wordt de publieke opinie bepaald door de media. Dat weten asielzoekers ook zeer goed. Vandaar foto's met uit treinramen hangende of verdronken kleuters. We moeten die waarzinnige volksverhuizing ontmoedigen en stoppen. Anders gaat onze welvaart naar de knoppen.
Door uitzinger op
De asielindustrie draait op volle toeren.
Door Jeroen op
Wilders oproep tot verzet van september jl. heeft tot nu toe dus geleid tot intimidatie van medeburgers, verbaal – en fysiek geweld jegens medeburgers, bestormingen van raadzalen (waarbij Purmerend het dieptepunt was) waarbij men zich zeer intimiderend opstelde jegens raadsleden en wethouders, normale mensen spreken hierbij dan terecht over “verstoring van het democratische proces”.
Als we vervolgens kijken naar een groot deel van de de mensen die Wilders oproep tot verzet in de praktijk brengen dan lopen de “koude rillingen je over de rug”.
Iedereen heeft vandaag de dag terecht vragen met betrekking tot dit enorme probleem maar laten we de discussie wel op een normale respectvolle manier blijven voeren.

Door henk bongers (burger) op
Las van de week een quote in de Metro.: "Ik vind het niet toevallig dat debiel en beleid uit dezelfde letters bestaan"

Dat heeft me aan het denken gezet. Vooral wanneer ik naar de spasmes kijk waarmee de regering zaken denkt te kunnen organiseren en met een niet gevormde visie zaken aanpakt.

Van openheid is geen sprake. Burgers worden gelukkig steeds alerter en voelen zich in de maling genomen.
Ik zal het vluchtelingenprobleem niet ontkennen. Echter meer en duidelijke informatie over voornemens en beleid zorgt ervoor dat ik voor de regering niet ga husselen met de letters van beleid en bij debiel uitkom.

Wanneer ik Rutte in Amerika hoor zeggen blijf met je handen af van mensen daarbij doelend op de staatssecretaris dan verwijt ik hem houding van een lemming, een dier dat zelfmoord zou plegen om plaats te maken voor andere lemmingen. Overigens vergeet Rutte te melden dat er al redelijk veel overlast wordt veroorzaakt door de vluchtelingen die daar bij geweld zeker ook niet schuwen.
Zeg het maar beleid of debiel. Voor het eerste heb je moed en inzicht nodig. Het tweede is een staat van zijn waarin je ontoerekeningsvatbaar bent.

Angst voor vluchtelingen: NEE, wel wil ik een veilige samenleving waar beleid gemaakt en uitgevoerd wordt dat gedragen wordt de het volk. Beleid dus en geen debiele draaikonterij dat nergens toe leidt en chaos als richtlijn gaat krijgen.