Advertentie

Anders stemmen tellen bij raadsverkiezingen

Vijf gemeenten tellen bij de raadsverkiezingen op 19 maart de papieren stembiljetten niet in de diverse stemlokalen, maar op één centrale locatie. Het moet leiden tot minder fouten. Het betreft een experiment van Binnenlandse Zaken. Doel is het telproces van de stembiljetten ‘efficiënter, betrouwbaarder en beter controleerbaar’ te maken. Sinds het verdwijnen van de stemautomaten blijken er gemakkelijker fouten te worden gemaakt en zijn controles lastiger uit te voeren.

24 oktober 2013

Vijf gemeenten tellen bij de raadsverkiezingen op 19 maart de papieren stembiljetten niet in de diverse stemlokalen, maar op één centrale locatie. Het moet leiden tot minder fouten.

Meer telfouten na verdwijnen stemautomaat

Het betreft een experiment van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Doel is het telproces van de stembiljetten ‘efficiënter, betrouwbaarder, transparanter en beter controleerbaar’ te maken. De gedachte is dat door te tellen op één plek veel knelpunten kunnen worden voorkomen. Sinds het verdwijnen van de stemautomaten blijken er gemakkelijker fouten te worden gemaakt en zijn controles lastiger uit te voeren. De telling geschiedt door de bemanning van een stembureau. Omdat die daar soms al vanaf ’s ochtends vroeg aanwezig is, neemt door vermoeidheid de kans op telfouten toe.

Voorlopige telling wel nog in stemlokaal

Door centraal te tellen kan één uniforme werkwijze worden toegepast en kan direct worden besloten opnieuw te tellen als bij de verwerking blijkt dat er een fout is gemaakt. Voor kiezers, politieke partijen en media is het proces naar verwachting beter te volgen.

Het tellen van stemmen kan direct ’s avonds beginnen, nadat de stembiljetten zijn vervoerd naar de centrale locatie. Door in de lokale stemlokalen een voorlopige telling te doen op lijstniveau, kan al wel een voorlopige uitslag bekend worden gemaakt.

Hardenberg klapt uit de school

Hardenberg is één van de gemeenten die aan het experiment mee doet. Althans, dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de raad. ‘We willen als gemeente graag actief meedenken over een nieuwe werkwijze voor het tellen van de stemmen. De pilot is dan ook een kans om verbeteringen aan te brengen aan het telproces’, aldus VVD-burgemeester Peter Snijders.

De nieuwe werkwijze moet onder andere de controleerbaarheid sterk verbeteren. ‘Als college zijn we daar een voorstander van en dat is voor ons een belangrijke reden hieraan mee te doen’, legt Snijders uit. De gemeenteraad van Hardenberg neemt op 12 november een besluit over het voorstel. Welke andere vier pilotgemeenten zijn geselecteerd, wil het ministerie van Binnenlandse Zaken niet zeggen. ‘De selectie is nog niet rond’, aldus een woordvoerster. Deze volgt wel nog dit najaar.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
heb zo'n idee dat Den Haag en Almere stiekem bij de pilot zijn betrokken, wie telt wint de verkiezingen en de linkse pers doet de rest..
Marcel Houtkamp / lid gemeenteraad
Het zou toch echt veel handiger zijn als BZK geld zou steken in een nieuwe betrouwbare stemcomputer, dit blijft rommelen in de marge.
Jan
@agitpropper. Corruptie komt meer voor onder VVD-ers, dus in jouw absurde visie zou rechts moeten winnen. Het best zou natuurlijk zijn de stemmachines weer te gebruiken en die tevoren te ijken.
Advertentie