of 63606 LinkedIn

Amsterdamse subsidie voor islamitische 'weekendschool'

Opnieuw kritiek op een Amsterdamse subsidie voor een islamitische voorziening. Stadsdeel centrum gaf een islamitische weekendschool ruim zevenduizend euro in het kader van integratie. Maar de VVD ziet niet in wat de Marokkaanse en religieuze lessen met integratie te maken hebben.
5 reacties
Opnieuw kritiek op een Amsterdamse subsidie voor een islamitische voorziening. Stadsdeel centrum gaf een islamitische weekendschool ruim zevenduizend euro in het kader van integratie. Maar de VVD ziet niet in wat de Marokkaanse en religieuze lessen met integratie te maken hebben.
Wasruimte
Gisteren berichtte deze site al dat de gemeente Amsterdam 150 duizend euro vrijmaakt voor een islamitische wasruimte op begraafplaats de Nieuwe Ooster. Nu worden er vraagtekens gezet bij het maatschappelijk belang van koran- en Arabische lessen, georganiseerd door de stichting Iqraa.

Scheiding van kerk en staat
Stefan de Bruijn (VVD), die de vragen stelde, vindt het vreemd dat ‘geld uit een subsidie wordt aangewend om koranlessen en Arabische lessen aan te bieden. Hierbij is de scheiding van kerk en staat in het geding en het draagt niet bij aan de integratie’. Sterker nog, in april werd een aanvraag van Iqraa afgewezen omdat zij niet konden aantonen dat ze bijdroegen aan de participatie en integratie.

Samenleving
‘We zullen nu uit beleefdheid de reactie van de raad afwachten en daarna voorstellen om de subsidie in te trekken. Voor het vervolg willen we duidelijke afspraken: geen subsidie voor religieuze groepen en ook niet als het alleen maar ten gunste van één groep is. Het moet de samenleving als geheel ten goede komen.’

Weekendschool
Edwin Oppedijk van de deelgemeente Centrum benadrukt dat het niet om een koranschool gaat, maar om een weekendschool voor kinderen van 5 tot 13 jaar. Er wordt les gegeven in participatie, integratie en de Marokkaanse cultuur. ‘Maar dit gebeurt allemaal in het Nederlands. Ik denk dat een goed deel van de kinderen niet eens Arabisch spreekt.

Moeders
’ Daarnaast is er ook bijvoorbeeld gezinsondersteuning. De Nederlandse moeders met een Marokkaanse achtergrond willen volgens Oppedijk met het project juist integreren en participeren.


Is het dan niet vreemd dat er alleen maar Marokkaanse leerlingen zijn? ‘Autochtone kinderen zullen waarschijnlijk niet worden geweigerd als ze zich aanmelden, maar ik heb nog geen signalen gehoord dat ze mee willen doen. Bovendien spelen bij hen de problemen van integratie niet.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan * waarderingssubsidie* (objectief afwachten) op
Ben benieuwd naar de antwoorden.

Wel weet ik dat er veel vrije tijd door vrouwen wordt besteedt aan allerlei activiteiten en niet alleen in genoemde lessen.
Dat is ook in geld waardeerbaar.

Lokaal bestuur, vraagt lokale afweging.

Door Jan Beerenhout azn (v/h lid AWRV (Amsterdamse Ambtelijke Werkgroep v.d. Religieuze Voorzieningen) op
Als een neutrale, socialistische, katholieke, joodse of protestantse (onderwijs-) organisatie een 'weekendschool' wil organiseren, die past in de gemeentelijke doelstellingen, krijgt elke organisatie onverkort toegang tot subsidiekanalen. Heeft niets met 'scheiding van kerk & staat' van doen.
Door Wieweet op
Meneer Edwin "denkt" dat een goed deel van de kinderen niet eens Arabisch spreekt. (moeten ze dan ook niet gaan leren, is niet goed voor de integratie). Autochtone kinderen zullen "waarschijnlijk" niet worden geweigerd als ze zich aanmelden.

Deze meneer denkt en gaat van dingen uit maar weet niets zeker , maar ondertussen gaat in een tijd van bezuinigingen weer een smak geld naar een doel waar de helft van de bevolking helemaal niets aan heeft en ook niet achter staat.

Wanneer komt er nu eens een tijd waarin dit soort "uitdelers" goed gaan nadenken over waar het geld van de nederlandse belastingbetaler naar toe gaat.

Door Carola (ambtenaar) op
Lessen in participatie, integratie: prima. Maar het is natuurlijk belachelijk om lessen in de Marokkaanse cultuur te gaan subsidiëren.
Door nick (adviseur) op
Het blijft tobben met onze medelanders. Uitwassen pakken we niet aan, pamperen mogen we niet. Wie weet de oplossing, mede ter voorkoming van generalisatie.