of 59318 LinkedIn

Amsterdamse raad wil Halsema als burgemeester

De Amsterdamse gemeenteraad draagt Femke Halsema (52) voor als nieuwe burgemeester. Dat werd woensdagavond bekend.
7 reacties

De gemeenteraad van Amsterdam draagt Femke Halsema voor als nieuwe burgemeester. Dat werd woensdagavond bekend nadat de raad achter gesloten deuren had vergaderd en gestemd. Voormalig GroenLinks-leider Halsema (52) volgt Eberhard van der Laan op, die in oktober vorig jaar overleed.

Eerste vrouw

Amsterdam krijgt met de komst van Femke Halsema voor het eerst een vrouwelijke burgemeester. Het was de wens van een deel van de gemeenteraad, al stond het niet officieel vermeld in het opgestelde profiel. Het is ook voor het eerst dat de hoofdstad een eerste burger van GroenLinks-huize krijgt. Daarmee komt een einde aan een tijdperk met PvdA-burgemeesters.


Inspirerend

,,Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door. Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid'', aldus Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken voerde. De naam van Halsema werd al lange tijd genoemd.

 

Voor de zomer

De raad stuurt het besluit nu naar de commissaris van de Koning in Noord-Holland en de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad beslist dan, waarna de koning de nieuwe burgemeester benoemt. Naar verwachting kan Halsema nog deze zomer aan de slag in de hoofdstad. Tot die tijd blijft Jozias van Aartsen aan als waarnemend burgemeester.

 

Grote verdeeldheid

Aan het besluit ging een urenlange geheime vergadering vooraf. Het is op dit moment niet bekend of Halsema met een ruime meerderheid is benoemd en welke partijen voor of tegen haar komst hebben gestemd. Volgens diverse media ging de strijd om de post uiteindelijk tussen de voormalig GroenLinks-leider en Carolien Gehrels (PvdA). Binnen de vertrouwenscommissie zou hier echter grote verdeeldheid over hebben bestaan. Dat Halsema niet bij iedereen geliefd was, bleek uit een petitie onder de titel: 'Houd Halsema uit de Stopera'. Meer dan 7300 mensen hebben dit ondertekend.

 

Lekken

De sollicitatieprocedure is volstrekt vertrouwelijk en het lekken van informatie kan strafrechtelijke gevolgen hebben. Desondanks kwam er toch het een en ander naar buiten. Het Openbaar Ministerie (OM) kondigde woensdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar een mogelijk lek uit de vertrouwenscommissie.


Tweede ronde

Nadat er zich aanvankelijk niet genoeg goede kandidaten hadden gemeld, kwam er in mei een tweede sollicitatieronde. Daarop reageerden nog eens 85 personen, bovenop de eerste 29. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alexander (oud-raadslid) op
Dat linkse is toch wel de absolute bedreiging van onze maatschappij als ik naar de reacties kijk. Terwijl rechts Nederlands onze maatschappij bestiert. NAM, Shell, Unilevervastgoedfraude Nederlands bedrijf in Brazilië, waarvan het afkopen van de straf relatief gezien niet hoger was dan een parkeerbon en de schuldigen natuurlijk geen strafblad kregen, dat zijn er zo een paar. Ik hoop op linkse dynamiek voor Amsterdam. Dat maakt het echt beter daar !
Door Jeroen op
Schijnbaar waren er maar 4 serieuze kandidaten en dat voor de functie van burgermeester van Amsterdam, maar ja het afbreukrisico is dan ook enorm. Vooralsnog geef ik haar het voordeel van de twijfel maar ik vraag me wel af of ze ook echt durft op te treden tegen groepen (anarchisten/krakers/overlast gevende jongeren (veelal met een niet westerse achtergrond)) die complete straten/wijken d.m.v. intimidatie onleefbaar maken of dat ze toch weer eerst een kopje thee gaat drinken.
Door jhr van Avezathe en Zottegem (vrolijke en kritische burger ) op
Femke, de ongekroonde koningin van de linkse politieke , al hebben ze wel allemaal zichzelf benoemd. Dat kan veel strijd en humor opleveren met Annabel Nanninga als raadslid in een debat. Annabel veegt met haar ervaring als onderzoekjournaliste en debater compleet de vloer aan met die regenten.
Het probleem is dat de linkse regenten niet eens meer een integer verhaal hebben, ze verschansen zich achter een cordon sanitaire. Op straffe van uitsluiting durft bijna dat cordon aan te vallen, FvD is de eerste.
Door Bertold op
Voor alle criminelen, uitgeprocedeerden, illegalen, feministen, krakers, salafisten, jihadisten, plofkrakers, terroristen en ander schorriemorrie en tuig van de richel zal Amsterdam de HEMEL op aarde worden!

En de HEL voor iedere Amsterdammer die er nog over is en die nog niet is neergestoken, -geschoten, geschopt en geslagen of verkracht en aangerand is!

En een krant als de Telegraaf zal in de toekomst ongetwijfeld in een bunker onder de grond verder moeten gaan.
Door Luther (gemeenteambtenaar) op
Nuffig is het woord dat bij mij opkomt.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Het zegt mij genoeg dat een absolute topper als Wouter Bos geen belangstelling had....
Door p op
Mooi hoor en veel succes