Advertentie

Amsterdam wisselt uit met Parijs

Amsterdam en Parijs hopen dat samenwerking leidt tot meer economische groei en meer woongenot voor de inwoners van beiden steden.

12 februari 2013

Parijs en Amsterdam willen leren van elkaar. De steden hopen dat samenwerking leidt tot economische groei en meer woongenot voor hun inwoners. De burgemeesters van de hoofdsteden hebben hun handtekening gezet onder samenwerking op het gebied van verkeer en vervoer, duurzaamheid, water- en afvalmanagement, cultuur en economie.

Hergebruik van water

Op al deze terreinen willen de steden best practices uitwisselen. Zo zal het Amsterdamse Waternet met de Franse partnerorganisaties kennis uitwisselen over hergebruik van water, legt woordvoerster Iris Reshef van burgemeester Eberhard van der Laan uit. Dat betekent bezoeken brengen over en weer, presentaties geven en zorgen voor korte lijnen tussen vakgenoten, zegt Reshef. ‘Hoe de samenwerking er praktisch uitziet, kan verschillen per project. Nu de overeenkomst tot samenwerking is getekend, gaan we uitwerken en kijken waar behoefte aan is.’

Overeenkomsten

De verschillen tussen beide steden zijn groot, maar er zijn zeker ook overeenkomsten, benadrukt Reshef. ‘Het zijn twee hoofdsteden met internationale naam, die aanlopen tegen vraagstukken over bereikbaar blijven, verbeteren van het gebruik van openbaar vervoer, citymarketing, et cetera. Op die vlakken kunnen we van elkaar leren. Het is zonde om die kans te laten liggen.’

163 raadsleden

Dat de schaal van Parijs – ruim 2,2 miljoen inwoners, twintig arrondissementen met in totaal 517 arrondissementsraadsleden en 163 raadsleden - niet helemaal vergelijkbaar is met die van Amsterdam, is geen belemmering om van elkaar te leren, zegt Reshef. De schaal van de Metropoolregio Amsterdam komt aardig in de buurt van Parijs. ‘Zij zijn erg geïnteresseerd in onze samenwerking met de buurgemeenten. Samen staan we sterker op het gebied van acquisitie en internationaal beleid.’

Resultaten evalueren

Wat Amsterdam precies hoopt te bereiken met de samenwerking is nog niet geconcretiseerd. Maar daarmee is de overeenkomst allerminst vrijblijvend, zegt Reshef. Net als de andere internationale betrekkingen die de stad onderhoudt, zal het project met Parijs worden geëvalueerd. ‘Het Bureau internationale betrekkingen houdt bij waar werkbezoeken zijn geweest en wat daar is uitgekomen. Die rapportages gaan naar de gemeenteraad.’

Bezoek aan Amsterdam

De samenwerking de steden komt voort uit een eerdere ontmoeting tussen Van der Laan en zijn collega Bertrand Delanoë in Parijs in oktober 2011. Zij spraken daar over het intensiveren van hun samenwerking. Vorige week, tijdens een bezoek van Delanoë aan Amsterdam, bekrachtigden de burgemeesters die afspraak.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Ben heel nieuwsgierig waar de samenwerking zich op gaat richten, er gebeuren interessante dingen in Parijs!



Al die zuurpruimige reacties, blijf vooral lekker navelstaren...
Roland
"Wat Amsterdam precies hoopt te bereiken met de samenwerking is nog niet geconcretiseerd" Veelzeggend, daar zou je juist mee moeten beginnen al is het maar om het resultaat te toetsen, tenminste als ze dat van plan zijn.



Wat moet er nu gebeuren met de snoepreisjes naar China, Argentinie, Canada? vervallen die?



Kritikus / Geen Hagenees
Laten deze steden maar beginnen met het drugbeleid te concretiseren. Vanwege de enorme verschillen tussen FR en NL op dit terrein zijn ze daar wel een paar jaar zoet mee.
johan
Amsterdam heeft eerst London, Berlijn, Brussel, Madrid, en zo nog tig steden gepolst, maar geen van die steden wilde onnodig geld uitgeven. Totdat uiteindelijk ze het Parijs van Hollande bereid vonden een handtekening te zetten.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik dacht dat we juist van die zustersteden met bijbehorende snoepreisjes afwilden?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Samenwerking heeft alleen zin als het wat oplevert. De overeenkomst zal na 2 jaar moeten worden geëvalueerd, waarna zal blijken of 'snoepreisjes' meer hebben gekost dan ze opleveren. Ik heb sterke twijfels over nut en noodzaak. Dit heeft ook te maken met de weinig concrete voorbereiding.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Binnenkort reist het voltallige college samen met de leden van de gemeenteraad en deelraden af naar Parijs om daar te gaan kijken hoe in Parijs de rotonde bij de arc functioneert. Natuurlijk onder begeleiding van de diverse communicatie adviseurs, stedebouwkundigen, verkeerskundigen en alle overige slippendragers die noodzakelijk worden geacht. Later volgen natuurlijk nog werkbezoeken om te zien hoe de reiniging werkt, het rioolstelsel is aangelegd, de metro en het openbaar verveor functioneert enz...Het gemeentelijk reisbureau Amsterdam zal met meerdere medewerkers uitgebreid moeten worden.

Een dat van belastinggeld in een periode van de broekriem aanhalen. Moet toch kunnen?
Eric van Zundert / specialist
Zowel Delanoë als Van der Laan zijn (salon) socialist. Zou daar deze spilzucht vandaan komen?
Advertentie