Advertentie

Amsterdam wil organiseren referendum makkelijker maken

Het college van burgemeester en wethouders komt met een nieuwe verordening die dit allemaal mogelijk moet maken. Zo kunnen inwoners van de hoofdstad straks ook hun mening laten horen over bijvoorbeeld erfpacht of de verkoop van het Afval Energiebedrijf, besluiten die binnen het mandaat vallen van het college.

25 maart 2021
referendum---shutterstock-454969543.jpg

Het organiseren van een referendum moet makkelijker worden in Amsterdam. Het stadsbestuur wil vanaf volgend jaar de regels om een volksraadpleging te houden flink versoepelen. Ook kunnen Amsterdammers zich straks over meer onderwerpen uitspreken. Volgens verantwoordelijk wethouder Rutger Groot Wassink vindt het stadsbestuur het belangrijk dat de mogelijkheden worden verruimd. ‘Op dit moment zijn er te veel barrières voor Amsterdammers om een referendum aan te vragen.’

Nieuwe verordening
Het college van burgemeester en wethouders komt met een nieuwe verordening die dit allemaal mogelijk moet maken. Zo kunnen inwoners van de hoofdstad straks ook hun mening laten horen over bijvoorbeeld erfpacht of de verkoop van het Afval Energiebedrijf, besluiten die binnen het mandaat vallen van het college. Ook moeten de opkomst- en uitkomstdrempels verdwijnen en wordt het mogelijk niet alleen ergens voor of tegen te stemmen maar komt er meer ruimte om voor alternatieven te kiezen. Als de gemeenteraad ermee instemt, kunnen de nieuwe regels in 2022 ingaan. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie