of 64204 LinkedIn

Amsterdam weer weigerambtenaarvrij

Amsterdam heeft geen weigerambtenaren meer in dienst. Enkele maanden geleden ontstond een rel toen bleek dat de gemeente twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken te sluiten.
8 reacties
Amsterdam is weer een 'weigerambtenaarvrije gemeente'. Enkele maanden geleden ontstond een rel toen bleek dat de gemeente twee ambtenaren in dienst had die weigerden homohuwelijken te sluiten.

Andere functie
Voor een van hen is een andere functie gevonden buiten de afdeling Burgerzaken. Van de andere eindigt het contract eind oktober. Tot die tijd mag ze geen huwelijken meer sluiten. Een woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West, waar beide personen als trouwambtenaar werkten, bevestigde donderdag een mededeling hierover van het COC.


He en ho
Sinds 2007 benoemt Amsterdam alleen trouwambtenaren die ook homo's en lesbiennes in de echt willen verbinden. Een van beide vrouwen was voor die tijd aangenomen. De ander had vorig jaar tijdens een sollicitatie nog aangegeven geen bezwaren te hebben tegen het sluiten van homohuwelijken.


Schandvlek

Wethouder Eric van der Burg (Personeel) zei blij te zijn dat de stad, waar het sluiten van homohuwelijken begon, van ,,deze schandvlek'' is verlost en weer als weigerambtenaarvrije stad te boek staat. De gemeente gaat er streng op toezien dat alleen trouwambtenaren worden aangenomen die ook huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht willen sluiten, voegde hij er aan toe.


Homoseksuelen en lesbiennes kunnen in Nederland sinds 1 april 2001 met elkaar in het huwelijk treden. Sindsdien zijn zo'n 15.000 homoseksuele en lesbische koppels getrouwd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Yvonne op
...
Door Dawied (Sociaal pedagoog) op
Het is voor mij niet helemaal duidelijk meer. Is hier nu sprake van homofobie bij heteroseksuelen of is er sprake van heterofobie bij homoseksuelen? Van het COC moet de wet zonder persoonlijke overtuiging door iedere ambtenaar worden uitgevoerd. Als ambtenaren de wet naar de letter handhaven zijn diverse homoseksuelen het daar ook weer niet mee eens omdat ze vinden dat seks in het openbaar moet kunnen en dat de ambtenaar daar toch de wet wat minder strikt hoeft te handhaven. Ambtenaren hoeven de wet ook niet zo streng te hanteren bij homo-ontmoetingsplekken in de openbare ruimten zoals parken, stranden en natuurgebieden. Ook de ouders van kinderen krijgen soms op agressieve wijze te horen dat ze niet moeten niet zeuren omdat zij aangeven dat ze liever niet hebben dat hun kinderen getuige zijn van zichtbare seksuele handelingen die geregeld op dit soort plekken worden verricht. Zo kan ik nog diverse voorbeelden noemen waarbij homoseksuelen te kennen geven dat anderen zich wel wat meer mogen aanpassen en niet moeten zeuren. Zo is potenrammen wettelijk verboden en dit moet streng worden gehandhaafd, maar bij het (soms lijfelijk) lastigvallen van heteroseksuelen door homoseksuelen wordt ruimdenkendheid bij heteroseksuelen verwacht. Mogelijk ben ik niet ruimdenkend genoeg, maar ik mis hierbij toch enige consistentie in het navolgen van de wet die toch voor iedereen hetzelfde zou moeten zijn. Mogelijk zou het goed zijn als het COC dat gelijke behandeling in de wet zo hoog in het vaandel heeft staan, dit niet alleen op ambtenaren betrekt, maar hier ook de eigen achterban over informeert.
Door Hans de Bruijn (gewetensbezwaarde Mil. Dienst) op
Jong zeker?@Kees. Afijn, ik heb nog de tijd van de militaire dienstplicht meegemaakt en
er was(is nog steeds?) een Wet Gewetensbezwaarden Mil.Dienst! Kerk en Staat zijn inderdaad strikt gescheiden, maar de Staat hield toen wel rekening met gewetensbezwaren op basis van kerkelijke gezindte/geloof.
Waarom zou een ambtenaar op basis van zijn/haar geloof/gezindte geen gewetensbezwaar mogen hebben tegen het homohuwelijk? Het is wat @Jan schrijft: Je kunt in elke gemeente trouwen. Het probleem is alleen dat Amsterdan op homosexuele personen door zijn naam en tolerantie een "magische aantrekkingskracht" heeft. En daarom zou Amsterdam geen ambtenaren met gewetensbezwaren mogen hebben?
Door Kees (medewerker lokale omroep) op
Nou Jan, niks drammerige homobeweging, maar gewoon de wet en die is heel duidelijk. Voor de wet kan iedereen trouwen. Dus moet een ambtenaar niet opeens gaan zeggen dat dit niet in zijn of haar straatje past. Staat en kerk zijn op dit punt strikt gescheiden.
Door Jan op
Weigerambtenaarvrij. Gefeliciteerd Amsterdam! Tot zover de vrijheid van meningsuiting die ook geldt voor ambtenaren. Waarom mogen die paar ambtenaren van de burgerlijke stand die bezwaar hebben tegen het voltrekken van huwelijken tussen lesbo's of homo's niet gewoon in dienst blijven? Er zijn toch zat andere huwelijken te voltrekken? Dit is echt weer een staaltje van symboolpolitiek en machtsdenken. Geïnspireerd door die drammerige homobeweging. Natuurlijk mogen homo's en lesbiënnes trouwen, maar daartoe is dan ook alle gelegenheid in elke gemeente.
Door pietbrontsema (org.adv) op
wijgerambtenaar vrij Nederland wordt langzamerhand volwassen. zullen we andere maffe constructies ook eens opruimen, vul zelf maar in welke.
Door peter (Adviseur) op
Zondevrij? Wellicht adresseren aan de RK misbruik kerk O. de Jong, of de zo christelijke incest gebieden op de veluwe.
Door O. de Jong op
Het zou mooi zijn dat Amsterdam zondevrij zou zijn, maar dat zal in deze bedeling (hier op deze aarde) niet gebeuren.

Met vriendelijke groet,

O. de Jong

Vacatures

Van onze partners