of 65101 LinkedIn

Amsterdam verbiedt nieuwe coronaprotesten niet

Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.
6 reacties

Nieuwe protesten tegen de coronamaatregelen in Amsterdam in de komende dagen worden niet op voorhand verboden. Volgens een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema is er - in tegenstelling tot afgelopen zondag op het Museumplein - geen reden te vrezen voor verstoring van de openbare orde.

Grondrecht

‘Demonstreren blijft een grondrecht. Als het kan, zullen we dat faciliteren.’ De demonstraties zijn bij de gemeente gemeld. Het is niet bekend hoeveel mensen erop afkomen. Aanvankelijk had organisator Nederland in Verzet acties aangekondigd voor woensdag, donderdag en vrijdag in de hoofdstad. Inmiddels is bekend dat er tot en met zondag in het hele land demonstraties staan gepland, van Staphorst tot Blerick en van Emmen tot Delft. Ook zaterdag en zondag zijn er protesten in Amsterdam. Ook doet de actiegroep een oproep op deze dagen winkels die nog wel open zijn te sluiten uit solidariteit met de zaken die gedwongen dicht zijn.

 

Forum

Afgelopen zondag kwamen er duizenden mensen af op een niet toegestane demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. De gemeente telde op het drukste moment zo'n 10.000 demonstranten. Toen ze weigerden het Museumplein te verlaten, trad de ME op. Daarop verplaatste een grote groep zich naar het Westerpark, waar een manifestatie was van Forum voor Democratie. Later keerden enkele honderden betogers terug naar het Museumplein.

 

Confrontatie

De driehoek van gemeente, politie en OM was aanvankelijk bereid de demonstratie onder voorwaarden toe te staan. Maar toen de organisatie volgens de gemeente elke medewerking weigerde aan een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie en aankondigde de confrontatie te willen opzoeken en de regels te gaan overtreden, werd besloten tot een verbod. De politie had bovendien sterke aanwijzingen dat personen en groepen uit waren op ongeregeldheden en bereid waren geweld te gebruiken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Voor de politie/boa's en ME wordt het wekelijks aantal demonstraties in sommige steden zo langzamerhand onhoudbaar. Er komt steeds meer urgentie om de Algemene Verordeningen aan te passen en het aantal demonstraties per onderwerp te reguleren/beperken.
Door Criticus op
@Petra
Ik zie geen geweld, slechts het gooien van wat verf. Ik zie de politie ook geen rode loper uitleggen, verfpotten uitreiken of aanwijzingen geven waar er gegooid moet worden.
Misschien moet u de betekenis van geweld en faciliteren eens opzoeken...

Als het simpelweg aanwezig zijn als er iets onoorbaars gebeurd al faciliteren is, dan faciliteren de FvD en de heer Baudet voortdurend.

Overigens keur ik deze actie van de demonstranten niet goed. Van andermans eigendom dient men af te blijven.
Door Rood Hesje (gevaccineerde overheidsdienaar) op
@Petra: je fungeert hier weer als de spreekbuis van de FvD. Die filmpjes in die twitterberichten zijn net zo onbetrouwbaar als die partij die een volstrekt onjuist en vervalst beeld neerzet van Nederland.
Door Zo is het wel op
Hè, we kregen net zulke lekkere recensies uit het buitenland. Wordt er komend weekend wel nog steeds gemept?
Door Wietske op
wat een verschrikkelijk optreden van de ME. als je onder de foto s Rusland zou zeggen dan zou je het geloven. Waarom wordt dit niet veroordeeld door de Nederlandse regering? En waarom wordt die verschrikkelijke haatzaaierij toegestaan ? Nederland is ziek…. Maar niet van Corona maar door compleet doorgedraaide politici.

Vacatures

Van onze partners