of 60220 LinkedIn

Amsterdam trekt B&B-teugels harder aan

Het stadbestuur van Amsterdam stelt definitief voor om de regels voor de particuliere verhuur van woningen als bed & breakfast verder aan te scherpen. Voor alle B&B's moet een vergunning worden aangevraagd, en de gemeente houdt een quotum aan voor vergunningen per wijk.

Het stadbestuur van Amsterdam stelt definitief voor om de regels voor de particuliere verhuur van woningen als B&B verder aan te scherpen. Voor alle B&B's moet een vergunning worden aangevraagd, en de gemeente houdt een quotum aan voor vergunningen per wijk. 

Strenger

Dat staat in de Huisvestingsverordening die het college deze week naar de gemeenteraad stuurde. De meeste voorstellen in de verordening werden al voor de zomer bekend en waren eerst zelfs nog wat strenger. Maar na een inspraakronde met inwoners en exploitanten van B&B's is besloten om het ook huurders toe te blijven staan om woonruimte als B&B te verhuren. 

 

Overlast

Met de beperking per wijk en zelfs per gebouw wil de gemeente de overlast voor de omwonenden lager maken. Bovendien wil Amsterdam dat de vakantieverhuur niet te koste gaat van de beschikbaarheid van woonruimte voor Amsterdammers. De gemeente onderzoekt nog of vakantieverhuur in bepaalde gebieden helemaal verboden moet worden. 

 

Periode

Naast de beperking van vergunningen wordt de periode waarin (een deel van) de woning mag worden verhuurd als B&B flink verkort: van 60 naar maximaal 30 dagen per jaar. Uitbaters van een B&B hadden zich voor 2019 moeten melden bij de gemeente. Aangemelde B&B's krijgen, als ze naast een vergunning zouden grijpen, nog een overgangsperiode van 5 jaar voordat ze de zaak moeten sluiten. Met een toegewezen vergunning mag de exploitant 8 jaar verhuren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans op
Samen met een paar anderen heb ik ook zo'n pandje voor de bnb, met een sloep erbij. Het loopt als een tierelier: minstens 300 dagen p.j. verhuurd. En dat in Amsterdam! Je komt heel makkelijk onder al die regels uit.