De koning verbleef zo'n zes dagen in de hoofdstad met een gevolg van vierhonderd familieleden, vrienden en personeelsleden, vijftig auto's en dertien vrachtwagens om de bagage in en uit te laden. De vorst verbleef in het Waldorf Astoria Hotel aan de Herengracht, waar zich dagelijks een grote groep bewonderaars voor de deur verzamelde. Buurtbewoners klaagden over getoeter tot diep in de nacht, gevaarlijke verkeerssituaties en andere overlast.

Eer bewijzen

'Een privébezoek is dan niet echt een privébezoek meer', aldus de burgemeester. 'Er kwamen zelfs mensen uit Frankrijk om eer aan de koning te bewijzen.' Van der Laan zei dat hij pas kort van tevoren op de hoogte werd gesteld over het bezoek door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het Waldorf Astoria Hotel kreeg het pas twee dagen van tevoren te horen.

Lessen trekken

Volgens Van der Laan moet de stad 'lessen trekken' uit dit soort bezoeken. 'We moeten vooraf actiever kijken of een bezoek grote volksbewegingen kan oproepen. Er moet een escalatiemodel komen voor hele populaire personen die een grote aantrekkingskracht hebben op Amsterdammers, waardoor we hinderlijke dingen zoveel mogelijk kunnen beperken.' Dat moet niet alleen gelden voor koningen, maar ook voor andere staatshoofden en popsterren. Van der Laan: 'Er zitten weer een paar popsterren aan te komen. Maar ik zal geen namen noemen.' (ANP)