of 63606 LinkedIn

Amsterdam en Weesp in maart 2022 officieel samengevoegd

Weesp. © Shutterstock.
Weesp. © Shutterstock.
7 reacties

Het hing al een tijdje in de lucht en op 24 maart 2022 is het een feit: de samenvoeging van Amsterdam en Weesp. Het wetsvoorstel hierover is dinsdag goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Weesp wordt een stadsgebied van de hoofdstad en krijgt een eigen gekozen bestuurscommissie. In februari sprak de Tweede Kamer zich al uit voor het opgaan van Weesp in de gemeente Amsterdam.

Eigen keuzes
‘Een stadsgebied is nieuw voor Amsterdam. De Weesper bestuurscommissie maakt binnen de beleidskaders van Amsterdam haar eigen afwegingen en keuzes. De leden van de bestuurscommissie kiezen op hun beurt uit hun midden een dagelijks bestuur’, aldus de gemeente in een verklaring. Het stadsbestuur van Weesp liet eerder al weten het een belangrijke stap te vinden die de stad een nieuw perspectief biedt.


Groeispurt
Door de fusie maakt de hoofdstad van Nederland een flinke groeispurt. Het totale aantal inwoners neemt met 20.000 toe van 873.000 tot 893.000 en in omvang groeit de stad in maart 2022 van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 vierkante kilometer. Amsterdam heeft al zeven stadsdelen: Centrum, Nieuw-West, Noord, Oost, West, Zuid en Zuidoost. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Hier krijgen de inwoners van Weesp spijt van. Ik verwacht over twee jaar daar een artikel over in Binnenlands Bestuur. Let maar op!
Door RechtsDoorZee op
Heb nu al medelijden met de inwoners van Weesp. Het inlijven van Weesp door Amsterdam zal zorgen voor een verschralen van de dienstverlening en het verhogen van de lasten. Onder de grote roergangers Halsema en Groot Wassink zullen de bewoners van Weesp ook allerlei gedram over zich heen krijgen.
Door Rood Hesje (Thuiswerker) op
@Lezer: en inderdaad zo is het maar net!
@E.Nabled: nou nou nou, wat ongefundeerd pessimistisch bent u. Juist onder het bestuur van Amsterdam kan die sociale woningbouw in Weesp op gang komen. De Gooise buren, Hilversum uitgezonderd, zouden aan die maatschappelijke opdracht niet of nauwelijks invulling geven.
Door Lezer (Burger ) op
De heer Nabled heeft niet gelijk als hij zegt geannexeerd, maar Weesp was het muurbloempje van het Gooi. Er was eerst sprake van een fusie Bussum, Naarden, Muiden, Weesp. Maar de sjieke Bussummers wilden niet met de te gewone Weespers en vochten die fusie aan. Gooise Meren werd gevormd en Weesp bleef letterlijk aan de kant staan. Weesp mocht kiezen. Met Wijdemeren samen naar Hilversum, of naar Amsterdam. Er werd een referendum over gehouden. De Weespers kozen zelf voor fusie met Amsterdam. En Wijdemeren? Dat ligt nu aan de kant...
Door drs. E. Nabled op
@ Hesje. Ik snap best dat het een geld gedreven keuze was voor Weesp, waarbij de not-haves volledig zijn ondergesneeuwd door de haves. En dat gaat alleen maar veel sterker worden: over 10 jaar is er geen huurwoning meer beschikbaar in Weesp. Maar wees er allen heel gelukkig mee...
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@E. Nabled: Voordatu van die boute uitspraklen doet: eerst even een klein onderzoekje doen mijnheer E. Nabled. Weesp had de keuze met wie zij ging herindelen en heeft in volle overtuiging voor Amsterdam gekozen. Niks annexatie.
Door drs. E. Nabled op
Geannexeerd lijkt me meer de lading dekken dan samengevoegd. Je OZB-aanslag schiet omhoog; de grondwaarde en huizenprijs ook, vermoed ik. Weesp zal binnen 10 jaar een totaal ander karakter krijgen, verwacht ik.