of 62284 LinkedIn

Ambtsketting Waalre teruggevonden in de as

Foto Koen de Regt, RTL Nieuws
Foto Koen de Regt, RTL Nieuws
1 reactie

Burgemeester Henri de Wijkerslooth de Weerdesteijn van Waalre heeft zijn ketting terug. De ambtsketen stinkt nog een beetje en is wat zwartgeblakerd, maar heeft de brand in de gemeentehuis overleefd.

Afbeelding

Symbool

Trots liet De Wijkerslooth donderdag zijn ambtsketen zien. ,,Brandweerlieden met perslucht hebben gekeken of ze de ketting konden vinden. En ja, hij lag er, in mijn voormalige kamer. Het symbool van Waalre is gered'', aldus de burgemeester.


Kluis

Ook alle waardevolle documenten van de gemeente zijn gered. Ze zijn in redelijk ongeschonden toestand teruggevonden in een afgesloten kluis. ,,Deze kluis bleek na de brand intact te zijn'', aldus de burgemeester. ,,We kunnen zo door!'' ,,We moeten nu nog zoeken naar een kantoorpand waar we onze computers kunnen aansluiten.''


Beschuldigingen

De Wijkerslooth de Weerdesteijn roept iedereen op niet zomaar iemand te beschuldigen van de brandstichting in het gemeentehuis. Hij heeft nog geen idee wie er verantwoordelijk voor is. Na het misdrijf werd vooral gewezen naar het plaatselijke woonwagenkamp, dat het niet eens zou zijn met het nieuwe bestemmingsplan van het kamp. Maar De Wijkerslooth vindt dat mensen zich moeten onthouden van suggesties of beschuldigingen. ,,We hebben voorlopig geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat het uit een bepaalde hoek komt'', zei hij donderdag na afloop van een bijeenkomst met het gemeentelijk personeel.

Giswerk

Het zou volgens de burgemeester slecht zijn voor de verhoudingen om met een beschuldigende vinger te wijzen, ,,juist ook met de mensen van het woonwagencentrum met wie we in gesprek zijn''. Wie er achter de opzettelijke actie zit, is giswerk, aldus De Wijkerslooth. Een team van 40 rechercheurs is bezig met het onderzoek. Justitie zegt daarbij alle mogelijkheden open te houden. Het monumentale raadhuis werd volledig verwoest door de brand. Die ontstond nadat twee auto's op het gemeentehuis waren ingereden.

Extra beveiligd

Het gemeentehuis en de woning van de burgemeester van Waalre zijn in juni vorig jaar extra beveiligd. Dat gebeurde in verband met ontwikkelingen rond het plaatselijke woonwagenkamp.

In het gemeentehuis werd kogelvrij glas en camerabeveiliging aangebracht en het huis van burgemeester Henri de Wijkerslooth kreeg schervenwerend glas. Dat zei burgemeester De Wijkerslooth donderdag voorafgaand aan overleg met politie en justitie over de brand in het gemeentehuis van woensdag.

 
Noodloket 

De bewaking die werd ingesteld bij de woning van de burgemeester, is inmiddels opgeheven. Uit onderzoek van de politie is volgens De Wijkerslooth gebleken dat de brandstichting gericht was op een gebouw, niet tegen personen. Vrijdagochtend gaat er een noodloket open in de brandweerkazerne waar inwoners terechtkunnen voor dringende zaken, zoals paspoorten en geboorteaangiften. Vanaf maandag hoopt de gemeente een pand te hebben dat als tijdelijk gemeentehuis dienst gaat doen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Miriam Oosterwijk (Gemeentesecretaris) op
Ik heb altijd geleerd dat een fiets een ketting heeft, maar een burgemeester een ambtsKETEN !!!

Vacatures

Van onze partners