Advertentie

Ambtenaren zeggen massaal ja tegen cao-akkoord

De leden zien massaal in dat er in het nieuwe CAO akkoord verstandige afspraken zijn gemaakt over loonontwikkeling, werkzekerheid en kwaliteit van werk.

22 mei 2012

Ruim 98 procent van de leden van Abvakabo FNV heeft ingestemd met de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Ook de leden van CNV Publieke Zaak stemden massaal voor: 1970 leden stemden voor en 75 tegen.

Overgrote meerderheid Een overgrote meerderheid van de 7.400 vakbondsleden van de Abvakabo FNV die hun stem hebben uitgebracht, schaart zich achter het principeakkoord dat de bonden na ruim 1,5 jaar onderhandelen bereikten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). 'Onze leden zien massaal in dat er verstandige afspraken zijn gemaakt over loonontwikkeling, werkzekerheid  en kwaliteit van werk. Met de nieuwe cao komen werknemers alsook de gemeentesector sterker deze crisis door', aldus bestuurder Bert de Haas van de grootste vakbond in de publieke sector.


Ledenraadpleging

De leden van Abvakabo FNV konden zich tot en met 21 mei via een ledenraadpleging uitspreken over de nieuwe cao gemeenten. Leden van MHP/CMHF kunnen nog stemmen. De gemeenten hebben tot eind juni de tijd om de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG ) te laten weten wat ze van het cao-voorstel vinden.

Dat gaat onder meer uit van een loonsverhoging van 2 procent en een eenmalige uitkering. De gemeenten moeten de kosten hiervoor, zo´n 160 miljoen euro, zelf ophoesten. Volgend jaar zet de VNG in op maximaal de nullijn.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Ten opzichte van het bedrijfsleven een slecht resultaat. Jongeren krijg je zo niet binnen.
Willem Kamps
Das leuk, maar nu de achterban van de VNG nog...
Paul Coret / Adviseur
bizar dat de gemeenten 2 maanden nodig hebben voor het ja of nee. Dit geeft meteen aan dat de gemeente op politiek en bestuurlijk niveau het echte probleem is en de uitvoering gelukkig iets sneller werkt.
Ambtenaar / ambtenaar
Hoe blij kan je zijn....



1% is een koekje van vorige CAO, we krijgen dus maar 1% structureel erbij..



In 2012 en 2013 staan we stil....



We hebben 1.5 jaar te laat een CAO, waardoor we helemaal niks meer te eisen hebben voor 2012 en 2013.

Het CAO voor 2011 had al rond moeten zijn... De BOND is heel traag...



Blij dat ik al een hele tijd geen lid meer ben van de BOND. Je hebt er namelijk geen RUK aan, dat zie je..



Iedreen zegt het, maar het is een feit. We lopen een stuk achter op de Rijksambtenaren, de Wethouders en ministers dus. Die zeggen, jij, normaal GEPEUPEL, jij gaat naar de 0 lijn, en ik, ik heb al een jaar geleden voor mezelf opslag geregeld, maar daar hebben we het nu niet over..

En dan die LUL uit Rottrerdam, verdient zelf een 100.000 per jaar, en wij moeten 1% inleveren. Lever zelf ff 50.000 in. Je bent het WAARD...



Ik snap dat er niet meer inzit. Maar blij zijn, NEE... Dat kan je niet, met een afspraak die 1.5 jaar te laat komt...



Ik vindt alleen zo lullig dat de Rijksambtenaren niet hoeven in te leveren..
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het zijn zulke domme en lullige enquêtes van de bonden. Er worden helemaal geen echte keuzes voorgelegd. Je mag minimaal verwachten dat je als lid serieus wordt genomen en echt iets te kiezen hebt : , bijvoorbeeld de keuze tussen 2 procent meer loon, baangarantie, of een levensbestendig loopbaanbeleid. Helaas, vakbondsleden mogen met een petje op in een kudde lopen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Dit akkoord is eindelijk onder druk van de omstandigheden afgesloten en zeker geen verdienste van de Abvakabo FNV.

Het leek de laatste 1,5 jaar vooral meer op broddelwerk van een minder goed functionerende werkgeversorganisatie met matig presterende werknemersorganisaties.
Ron / adviseur
Uit de zak van de gemeenten zelf?? De belastingbetaler, die grotendeels in het beste geval niet meer gaat verdienen, zal er wederom voor op moeten draaien. Riante beloningen voor stipt 36 urige werkweken zijn een droom van de overgrote meerderheid van de werkende bevolking in Nederland! Tijd dat overheden echt gaan bezuinigen en structureel arbeidskosten omlaag gaan brengen.
Marjolein / ambtenaar
Jarenlang was er geen personeel te krijgen bij de gemeenten omdat het salaris nogal aan de lage kant is. Dat is in goede tijden te min voor veel mensen. Nu lees ik alsmaar dat we van die forse salarissen hebben. Ik snap er niets van.

Er worden vele ambtenaren ontslagen zonder de hoeveelheid werk te verminderen. En als we na alle matigingen (in tegenstelling tot het bedrijfsleven) nu eindelijk er iets bij krijgen om de jarenlange teruggang in koopkracht een piepklein deel te compenseren dan loopt iedereen te mopperen.

Hou toch eens op met die domme opmerkingen als je niet weet hoe hard een ambtenaar werkelijk werkt en hoe laag zijn salaris werkelijk is. De kilometervergoeding voor de zakelijke autoritten is uiteraard verre van kostendekkend. O, ja ik heb maar liefst 24 vakantiedagen per jaar, geen dertiende maand en ook geen bonusregeling of lease-auto en mijn salaris staat ook al jaren stil. Het einde van mijn HBO salarisschaal komt ongeveer overeen met het startsalaris van een HBO-er in het bedrijfsleven. Maar ik vind mijn werk nu eenmaal heel leuk dus dat is dan de tol. Ook alle zakenlunches moet je gewoon zelf betalen.

Zo, dat ben ik kwijt. Nu weer hard aan het werk.
bertam
ik ben het spuugzat. ik ga solliciteren en wil weg bij de gemeente. wat een klote bedrijf en slecht werkgeverschap. Wel spijtig voor de mensen die niet weg kunnen. die zijn er ook en daar gokt deze asociale werkgever op. mensen ga nooit bij de gemeente werken.
Advertentie