Advertentie

'Ambtenaren niet altijd deskundig'

Veel mensen ergeren zich aan de overheid. De grootste ergernis is dat ambtenaren niet altijd deskundig lijken om een probleem op te lossen.

05 september 2016

Veel mensen ergeren zich aan de overheid. De grootste ergernis is dat ambtenaren niet altijd deskundig lijken om een probleem op te lossen.

Magere voldoende
Ook vinden mensen het vervelend dat ze vaak niet weten waar ze aan toe zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nationale ombudsman onder ruim vijfhonderd Nederlanders. Nederlanders zijn kritisch en geven de overheid een magere voldoende. De helft van de Nederlanders vindt dat de Nationale ombudsman zich sterk moet maken voor een betere communicatie tussen overheid en burger en voor het sneller oplossen van problemen. Ook hulp bieden aan speciale groepen zoals kinderen, ouderen en sociaal zwakkeren vindt men belangrijk.

Duidelijke boodschap
'Dit is een duidelijke boodschap. Er is meer aandacht nodig voor het contact en de relatie met burgers. De overheid moet meer actief luisteren', aldus Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

Niet deskundig

In totaal 51 procent ergert zich aan het gebrek aan deskundigheid bij de ambtenaren. Mensen vinden dat het vaak ook lang duurt voor je een reactie krijgt op een vraag (29 procent). Het is daarnaast frustrerend dat er onvoldoende begrip is voor persoonlijke situaties (28 procent). Mensen willen het liefst ook zelf bepalen op welke manier zij contact leggen met de overheid (83 procent).

Gedoe
Niet iedereen onderneemt actie om zijn onvrede over het contact met de overheid ergens te melden. 'Teveel gedoe' is een belangrijke reden om niets te doen. Mensen kunnen voor hulp aankloppen bij de ombudsman, maar volgens de organisatie weet niet iedereen die te vinden. Daarom start maandag een campagne om de bekendheid te vergroten. (ANP)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Tom
Eerst gaan bezuinigen en dan gaan klagen dat de dienstverlening/communicatie slecht is. Iets van oorzaak en gevolg?
David Kok / communicatieadviseur gemeenteraad Almere
(ruim) 500 Nederlanders zijn volgens nooit representatief genoeg om "een duidelijke boodschap" te verkondigen... Beetje slecht zo voor een Nationale Ombudsman...
Max
De meerderheid van de burgers wil helemaal niet dat zorg,medische hulp en persoonsgegevenscontacten via de gemeenten verlopen omdat het te veel te prive is.
A. Wassenburg
Tja... Of is het een kwestie van de wetten juist heel erg goed kennen? Ik denk dat daar de oorzaak van het probleem zit. Als de wet bepaalde tegemoetkoming ondersteuning of hulp niet meer toestaat, dan kan de ambtenaar dus alleen de aanvraag weigeren, ongeacht de persoonlijke situatie van de klant en alle gevolgschade voor betrokkene. Maar de ambtenaar is wel het gezicht van de overheid richting burger en zal dus ook als eerste de blaam krijgen te torsen. Onredelijkheid is namelijk niet uit te leggen aan de boze burger.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Heb ooit geprobeerd een vraag te stellen aan het klantcontactcentrum van een provincie in het midden van het land. De overigens welwillende medewerker wist werkelijk van toeten noch blazen. Op mijn vraag mij met de betreffende afdeling door te verbinden kreeg ik de reactie "dat mag ik niet want dat hebben ze liever niet". Ik ondersteun derhalve de roep om meer aandacht voor het contact en de relatie met de burgers. Dat kost echter geld en het is maar de vraag of die 51% dat er voor over heeft.
De Haan / beleidsmedewerker
De maatschappij is complexer geworden, de burger assertiever en van de ambtenaar wordt verwacht dat hij zich mobiel opstelt. Om de zoveel jaar moet hij/zij iets anders gaan doen waardoor de kennis in de organisatie verwatert. Zelf heb ik ook een keer bij de Ombudsman aangeklopt. Dat kostte toen veel tijd en heeft mij persoonlijk niet dat opgeleverd waar ik meende recht op te hebben. Het heeft er wel voor gezorgd dat een ambtelijke procedure werd veranderd waardoor andere burgers toe geholpen zijn.
Joop
Sinds de massale opkomst van TIC's binnen ambtenarenland holt de dienstverlening achteruit. Een TIC creëert extra afstand tussen de klant en de benodigde medewerker. Daarbij blijft een TIC ver achter in de nodige kennis en kunde vanwege het hoge verloop. M.i. een gedrocht!
H. Wiersma / gepens.
Ongetwijfeld gaat niet alles goed in ambtelijk Nederland.

Maar nu eens iets anders. Een enquete onder 500 Nederlanders is helemaal geen representatief wetenschappelijk onderzoek voor de omvang van deze probleemstelling. En dan met een vlut en oppervlakkig onderzoek ambtelijk Nederaland weer eens te kijk zetten. Het is een zich gedegen noemend Nationaal Ombudsman onwaardig. Slechte start Van Zutphen!
Advertentie