Advertentie

‘Ambtenaren moeten geen verkiezingsposters plakken’

De SP Hengelo roept het college en andere partijen op niet langer verkiezingsposters te laten plakken door ambtenaren. In tijden van bezuinigingen hebben zij wel wat beters te doen.

25 juli 2012

De SP Hengelo wil dat de gemeente niet langer ambtenaren inzet om verkiezingsposters van politieke partijen op te hangen.

Netjes
De SP roept het college en andere partijen op het plakken van verkiezingsposters door ambtenaren te laten vallen. ‘Het heeft de laagste prioriteit. Dit moeten partijen gewoon zelf doen.’ SP-raadslid Vincent Mulder was het zat toen hij een mail tegenkwam met de vraag van een andere partij of de ambtenaren nog even konden wachten met plakken. ‘De posters waren nog niet klaar.’ De SP heeft nooit met het initiatief van de gemeente ingestemd, aldus Mulder. De partij doet het altijd zelf. ‘De gemeente begon hier tien jaar geleden mee. We zien dat steeds meer gemeenten het invoeren. Dan worden de posters tenminste netjes geplakt, geven ze op als reden, en niet over elkaar heen. Maar ja, dat is ook een strijd die je voert.’

Bezuinigen
Wat Mulder helemaal tegen de borst stuit, is dat partijen die minder ambtenaren bepleiten wel van deze diensten gebruik maken. ‘Als je als liberalen dan wilt bezuinigen, laat ambtenaren dan niet deze taken uitvoeren.’ Mulder weet dat ploegjes van drie ambtenaren op pad worden gestuurd om de 25 gemeentelijke verkiezingsborden te beplakken. ‘Ik schat dat ze daar ongeveer een week mee bezig zijn. Als de posters later kapot zijn gemaakt of verregend, komt er een reparatieronde. Dat kost weer een week.’

Geen weigerambtenaren
Tegelijkertijd ziet Mulder dat minder wordt gedaan aan groenonderhoud, reparatie van wegen en aanpak van zwerfvuil. ‘We horen van ambtenaren dat ze het met ons eens zijn. Ze hebben al zoveel taken.’ Politiek gemotiveerd zijn de klachten van ambtenaren niet. ‘We hebben geen weigerambtenaren die niet posters van bepaalde partijen willen plakken vanwege politieke voorkeuren of om de reden dat ze sowieso niet aan politiek willen doen.’

Dienstverlening
Volgens de gemeente Hengelo is zij hier niet uniek in. ‘We bieden partijen al jarenlang aan om eenmalig de borden te beplakken. Dat kost 1000 euro per jaar. We zien het als dienstverlening aan de partijen en aan de stemmers.’  Partijen bepalen zelf of ze de gemeente laten plakken. ‘Ze kunnen het ook zelf doen en dan ook zelf bepalen op welke plek de poster hangt. Nu doen alleen de SP en de Partij voor de Dieren dat. Er mag maar één poster van een partij per bord hangen.’ De borden staan er sinds kort weer. Alleen de genoemde partijen hebben al geplakt. ‘Wij hebben nog geen posters van de andere partijen binnengekregen.’

Voorbeplakken
De SP Amsterdam stelde onlangs het voornemen van het stadsdeel Nieuw-West om verkiezingsborden alvast voor te beplakken door de zittende partijen aan de kaak, en werd daarin gesteund door burgemeester Van der Laan. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens is daar opgetogen over. ‘Goed dat de burgemeester het stadsdeel op de vingers tikt. In een democratie past het niet als partijen het bestuur gebruiken om zichzelf te laten voortrekken. Elke partij moet gelijkwaardig zijn boodschap kunnen uiten op de verkiezingsborden.’ Ivens wilde dat de gemeente sowieso stopte met het voorbeplakken van verkiezingsborden, omdat dit ondemocratisch zou zijn, maar daar was de burgemeester het niet mee eens.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fritz
Helemaal mee eens, Norbert. Waarom wel beplakking en bekladding van politieke partijen accepteren en niet van andere organisaties? En, secretaris PEL; u heeft zeker nog nooit van artikel 7 van de Grondwet gehoord, anders zou u zulke onzin niet uitkramen. Als u zonodig de halve gemeente wilt volkladden en -plakken met uw verkiezingspropaganda, dan doet u dat toch fijn op de gevels van uw sympathisanten. Waarom moet de overheid u daar in vredesnaam in faciliteren? Afschaffen die onzinninge, achterhaalde borden en laat elke partij maar gewoon de boer op gaan voor ruimte om posters te plakken.
secretaris / secretaris
@ Fritz: gedeelte van: Artikel 7 Grondwet



Artikel 7



1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.





3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.



Dat de ambtenaren dus wel even regelen wat op de verkiezingsborden wordt geplakt en dat zij dat dan gaan doen en niet de partij zelf die het betreft, is in strijd met de Grondwet. Gebeurt dat toch, dan is de deur van het gemeentehuis volplakken een passende tegenactie. Ik schreef al: "Dan maar een boete".

En wat betreft die borden: dan moet men ze maar niet neerzetten.

@Norbert: ruimte op reclameborden inhuren? Ja, ja, dat kunnen dan alleen partijen die ruim in hun centen zitten, de rest niet. De borden gebruiken waarop men vrij mag plakken? Hier worden door een of andere halve zool die door de gemeente is ingehuurd, deze borden geregeld "schoongemaakt" d.w.z.: de daar verboden commerciële uitingen blijven hangen, alles van non-profit organisaties wat meneer niet zint, gaat er af... Een van de redenen waarom sommigen weer over gaan tot "wild-plakken".
Fritz
Beste secretaris PEL,

Er worden dus geen vergunningen of iets dergelijks geëist om te plakken, Wel is het plakken zelf aan regels gebonden. Vindt u dat gek? Kijk eens naar die borden. Een regelrechte aanfluiting en een stuk horizonvervuiling van jewelste. Zou u een dergelijk bord maandenlang voor uw huiskamerraam willen hebben? Waarom moeten andere burgers dat dan wel dulden? En wat is er mis met de suggestie om de gevels, ramen en schuttingen van uw sympatisanten te gaan beplakken? Waarom moet de overheid geld uitgeven om uw plak- en kladactiviteiten te faciliteren? Alleen al het zetten, ophalen en reinigen van de borden kost handenvol geld. Het wordt tijd dat de politieke partijen dit middel uit de politieke oertijd eens een keer vaarwel gaan zeggen en op een volwassen en respectvolle wijze campagne gaan voeren, zonder het straatbeeld te vervuilen met over elkaar heengeplakte, half loshangende en bekladde verkiezingsborden. Misschien dat het grote publiek dan ook wat meer respect zal gaan krijgen voor de politiek. Nu ziet het publiek slechts het kinderachtige, onvolwassen gedrag waarbij men elkaar zelfs op een verkiezingsbord nog niet het licht in de ogen gunt. Ik wens u veel wijsheid toe in de weg naar een volwassen en eigentijdse wijze van campagnevoeren.
Tom ten Hoedt
Is dit nu een voorbeeld van de regisserende gemeente:

de zelf plakkende gemeente?
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Volslagen idioot dat ambtenaren verkiezingsposters moeten plakken! Laat ze het lekker zelf doen.

Politieke partijen die posters willen ophangen moeten daarbij ook gewoon dezelfde weg bewandelen als de burgers die posters voor hun activiteiten/festivals willen ophangen!

Mark van Etten
Volgens mij is hier juist een taak voor de politieke partijen bij het bspreken van de aanstaande begrotingen van de gemeente: gewoon op ambenaren bezuiningen als ze tijd hebben om te plakken onder werktijd. En ook als het maar 1000 euro zou kosten: waarom kunnen de politieke partijen dat niet betalen aan de gemeente voor de geleverde diensten?
secretaris / secretaris
Inderdaad: meteen stoppen met die onzin. Allemaal regelzucht en betuttelarij van zo'n gemeente. 1 pamflet per partij per bord... Volgende stap is het voorschrijven welke afmetingen het pamflet mag hebben... Vervolgens moet de partij die zelf wil plakken vergunning hebben... enz. Leer me ze kennen, die ambtenaartjes... Uit protest de deur van het gemeentehuis een keer volplakken. Dan maar een boete.
Niek / jurist
Het beplakken van verkiezingsborden stamt nog uit het dinosaurussentijdperk. Geen hond die daar nog naar kijkt, behalve adspirant politici die ingehuurd worden voor deze merkwaardige klusjes en trots zijn op hun schots en scheve prestaties. Ik ben er voor dat de politieke partijen geen voorkeurspositie meer krijgen. Gewoon de bestaande reclameborden afhuren en daar plakken en op de borden bedoeld voor vrij plakken (die dan wel ruim voor handen moeten zijn in de gemeente). Probleem opgelost.
Advertentie