Advertentie

Ambtenaren keren zich af van PvdA

Steeds minder ambtenaren stemmen op de PvdA. 19 procent van hen brengt vandaag, bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, zijn stem uit op de sociaal-democraten. Bij de Kamerverkiezingen in 2012 deed 29 procent van de ambtenaren dat. Bij de raadsverkiezingen was de PvdA-populariteit al gedaald naar 21 procent. Dat blijkt uit een online enquête van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren en bestuurders.

18 maart 2015

De steun onder ambtenaren voor de PvdA kalft steeds verder af. Negentien procent brengt vandaag, bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, zijn stem uit op de sociaal-democraten. Bij de Kamerverkiezingen in 2012 deed nog bijna een op de drie ambtenaren (29 procent) dat. Bij de raadsverkiezingen was de PvdA-populariteit al gedaald naar 21 procent.

Ondanks die dalende trend, is de PvdA nog wel de grootste partij voor ambtenaren. D66 en VVD krijgen 13 procent van de ambtenarenstemmen, gevolgd door CDA en GroenLinks (ieder 12 procent). Dat blijkt uit een online enquête van Binnenlands Bestuur onder ambtenaren en bestuurders. Bijna 2.900 van hen (waarvan 82 procent ambtenaar) vulden de vragenlijst in. Dat kon van maandag 12 uur tot dinsdag 17 uur. Grote provinciale verschillen zijn er wel. Vooral ambtenaren uit Limburg en Zuid-Holland laten de PvdA links liggen. De meeste PvdA'ers stemmers zijn in Friesland (31 procent) te vinden.

Tanende steun

D66 boet bij ambtenaren ietsjes aan populariteit in. Bij de raadsverkiezingen van een jaar geleden stemde 14 procent van de ambtenaren op D66. Nu gaat 13 procent dat doen; net zoveel als bij de Kamerverkiezingen van 2012. Ook de steun van ambtenaren voor de VVD is tanende. Een jaar geleden stemde 14 procent op de VVD, bij de Kamerverkiezingen 17 procent, vandaag gaat 13 procent dat doen. De steun voor de ChristenUnie en SGP blijft met respectievelijk 6 en 2 procent stabiel. Het is dus niet gezegd dat ambtenaren het kabinet Rutte II van VVD en PvdA en de ‘constructieve drie’ (D66, CU, SGP) afstraffen.


In de lift

CDA wint er in vergelijking met de raads- en Kamerverkiezingen (beide keren 11 procent) een procentje. Bij GroenLinks lijkt sprake van een (voorzichtige) stijgende lijn. Bij de Kamerverkiezingen stemde 9 procent van de ambtenaren op GroenLinks. Vorig jaar was dat percentage gegroeid naar 11 en nu mag de partij zich verheugen op de steun van 12 procent van de ambtenaren.

Weinig aanhang

De SP lijkt uit het kleine dalletje te klimmen waarin de partij bij de raadsverkiezingen in belandde. Bij de Kamerverkiezingen stemde 6 procent op de SP, bij de raadverkiezingen verloren ze één procent en nu komt de partij uit op 7 procent van de stemmen. De PVV heeft weinig aanhang onder ambtenaren. Twee procent van de ambtenaren zegt op de PVV te gaan stemmen. Dat is evenveel als bij de Kamerverkiezingen van 2012 en weliswaar één procent meer dan bij de raadverkiezingen van vorig jaar maart, maar veel minder dan uit diverse landelijke opiniepeilingen naar voren komt. Volgens de slotpeiling van I&O Research (onder 6.681 stemgerechtigden) gaat 11,5 procent van de kiezers op de PVV stemmen. Bij de slotpeiling van TNS Nipo (onder 1.650 Nederlanders) geeft 6 procent aan dat te gaan doen. Provinciale partijen zijn onder ambtenaren evenmin in trek. Terwijl bij de raadsverkiezingen 9 procent van de ambtenaren zijn stem gaf aan een lokale partij, stemt nu slechts 2 procent op een provinciale partij.


Uit de pas

Het stemgedrag van ambtenaren voor de Statenverkiezingen loopt minder in pas met het beeld dat uit diverse (landelijke) slotpeilingen naar voren komt, dan bij de raadsverkiezingen van vorig jaar het geval was. Volgens de slotpeiling van I&O Research wordt de VVD de grootste (16,7 procent), gevolgd door de SP (13,5 procent) en de PvdA (13,3 procent). Bij de slotpeiling van TNS Nipo komt D66 met 14 procent als winnaar uit de bus. Het CDA volgt met 10 procent en de VVD met 9 procent. De PvdA blijft steken op 6 procent van de stemmen.

Afbeelding 

Bron: Binnenlands Bestuur
* Bij GR2014: lokale partij. Bij TK2012 nvt
** Bij GR2014 en TK2012: weet ik niet meer
 

Verantwoording

De online enquête van Binnenlands Bestuur liep van maandag 12.15 uur tot dinsdag 17 uur. De resultaten van de volledige enquête (met alle partijen) tellen. 2.870 mensen vulden deze in. 82 procent van de respondenten is ambtenaar (68 procent gemeenteambtenaar) en 9 procent bestuurder.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ayna
Kijk, de ratten verlaten het linkse zinkende schip.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
@NNvB, het is vrijheid van eenieders meningsuiting, dus wanneer u zich wilt onthouden van stem, dan is dat uw goede recht. Het echter bepalen voor een ander wat "goede smaak" is, is niet uw voorrecht. Keuzes zijn tijd- en omstandighedengebonden en dat zie je terug in bepaalde uitingen en de keuze voor partij. Niet iedereen is op eenzelfde wijze welbespraakt|communicatief vaardig of heeft er eenvoudigweg geen zin in om hier moeite voor te doen. Wel is de inhoud van de boodschap illustratief voor degene die deze uit en toegegeven soms is er weinig inhoud... Ik ben overigens voor de partij die het beste voor heeft met Nederland, die ook minder populaire afwegingen durft te maken, niet naief, maar realistisch is in het hier en nu en voor de toekomst. Die zich oprecht zorgen maakt om de wat er buiten de grenzen begint op te dringen, onze mooie open en vrije maatschappij begint te bedreigen en ook niet wegdeinst voor een minder sociaal maatschappelijk gewenste uiting. Die ook milieu-, dier- en oudervriendelijke aspecten serieus weet te benaderen.
Gerrit
Ik mis ten minste 1 van de logische verklaringen:



Zie vorig verkiezingsprogramma; onderdeel lonen ambtenaren. Eh......
Koert Vrijhof / juridisch adviseur
Een staafdiagram om de resultaten te illustreren is wenselijk.
Sjaak / burger
Dat veel ambtenaren een voorkeur hebben voor de PvdA mag niet verbazen. De PvdA is een partij die oog heeft voor beleid en bestuur (doelen en wegen die ertoe leiden) en dat biedt veel raakvlakken met ambtenaren.
Kaas !
bemoedigend dat tenminste 2% van de ambtenaren P.V.V. stemt, dit zijn verzetshelden.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Dat er minder ambtenaren op de PvdA stemmen, komt doordat de wijsheid met de jaren komt ! Nu veel ambtenaren grijs zijn geworden, begint enige wijsheid te dagen. Het is natuurlijk wel zo dat de PvdA (Portemonnee van de Ander) veel overheidsbanen en banen in de gesubsidieerde sector met andermans geld heeft gefinancierd. Van draaikont Alexander Peptalk gaat de economie ook niet beter draaien. Wat nodig is, zijn politici die pal staan voor het midden- en kleinbedrijf en voor innovatie en lastenverlaging. Zo komen er banen voor autochtoon en allochtoon en wie niet wil werken, die staat het vrij om te vertrekken, al sta ik niet achter de uitspraak van Mark Rutte en zeker niet van hem als premier.
Hannes Haganum / kritisch lezer
De stemkeuze van ambtenaren getuigt niet van grote slimheid. Evenals de sociaal-democratie getuigt ook een deel van de ambtelijke organisaties van een verleden dat passé is. De burger is de bureaucratie gewoon zat en terecht. Alle regels en de hoge lastendruk zijn gewoon een hinder voor de burger geworden.
NNvB / nvt
Jammer dat ook op het BB forum niet wordt gemodereerd op onzinnige comments zoals die van 9:50 en mn 10:53. Ben overigens geen PvdA stemmer, maar het zou van goede smaak getuigen dit soort bijdragen niet meer toe te staan.
Niels / Ambtenaar
@NNvB....Bent u misschien familie van Sepp Blatter?
Piet
Wordt toch ook tijd dat die linkse rakkers wat beter naar de samenleving luistert. Maar of die potverteerders dat begrijpen zal na de volgende verkiezingen wel duidelijk worden.
henk
De linkse rakkers van de pvda voelen zich inmiddels beter thuis bij de sjoemelaars van de vvd. Slecht voorbeeld doet volgen........
Advertentie