of 64204 LinkedIn

Ambtenaren: gemeenten matig voorbereid op AVG

Gemeenten lijken maar matig voorbereid op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat melden SC online en Gemeente.nu na een gehouden enquête onder medewerkers van gemeenten. Het aantal respondenten op de verschillende vragen bedroeg 45 tot 84.

Gemeenten lijken maar matig voorbereid op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dat melden SC online en Gemeente.nu na een enquête onder medewerkers van gemeenten. Het aantal respondenten op de verschillende vragen bedroeg 45 tot 84.

Kwart vindt voorbereiding onvoldoende
De AVG gaat op 25 mei van kracht. De voorbereiding op de nieuwe strengere privacywetgeving wordt door ambtenaren gemiddeld met een zes beoordeeld. Een kwart ervan vindt de voorbereiding onvoldoende. Zo’n 38 procent geeft zijn gemeente een 8 of hoger. Uit de reacties die SC.nl en Gemeente.nu verzamelden, blijkt onder meer dat bij een gemeente besluitvorming nog niet is afgerond en dat informatievoorziening over de nieuwe regelgeving naar medewerkers in de organisatie nog niet heeft plaatsgevonden. Ook staat bewustzijn nog maar in de kinderschoenen volgens een ondervraagde.


Nog geen Functionaris Gegegevensbescherming

Een derde van de respondenten geeft in zijn antwoorden aan dat in hun gemeente nog géén Functionaris Gegevensbescherming (FG) is aangesteld, terwijl deze wel verplicht is. Veruit de meerderheid van de ondervraagden zegt dat de gemeente er wel mee bezig is. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onlangs aangegeven dat de overheidsorganisaties als eerste worden gecontroleerd op aanwezigheid van een FG. De antwoorden van de enquête geven niet noodzakelijkerwijs een representatief beeld, zo schrijven SC.nl en Gemeente.nu.


Meer informatie over de enquete is te vinden op de website van SC en op Gemeente.nu

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P.J. Westerhof LL.D MIM op
Alles volstrekt voorspelbaar en voorspeld. En om dezelfde reden des te schokkender.
En ook de 'maatregelen' van de AP zijn voorspelbaar, de reacties van verantwoordelijken evenzo.

Gebrek aan accountability en gemeenteraadsverkiezingen zal menig college de kop sparen. Het nieuwe college mag de scherven opruimen.

Voorspelbaar - en zoals eerder voorspeld - zal het tot einde 2018 duren voordat gemeentelijk Nederland de zaakjes enigzins op orde heeft.

Vacatures

Van onze partners