of 64621 LinkedIn

Ambtenaren: geen coronatoegangsbewijs gemeentehuizen

Mag een gemeente ambtenaren vragen een coronatoegangbewijs te laten zien bij het betreden van stadskantoren en gemeentehuizen? Nee, zegt driekwart van de ambtenaren in een poll op de website van Binnenlands Bestuur.

Mag een gemeente ambtenaren vragen een coronatoegangbewijs te laten zien bij het betreden van stadskantoren en gemeentehuizen? Nee, zegt driekwart van de ambtenaren in een poll op de website van Binnenlands Bestuur.

Kanttekeningen

Met het oog op de invoering van de Tijdelijke wet uitbreiding coronatoegangsbewijzen heeft demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de VNG gevraagd hoe de vereniging er tegenover staat om ambtenaren in stadskantoren en gemeentehuizen om een toegangsbewijs te vragen.  De VNG plaatste daar kanttekeningen bij. ‘In de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich het niet veroorloven om groepen werknemers op voorhand uit te sluiten,’ schreef de koepelorganisatie aan de demissionair minister.

 

Tegenstellingen

VNG-directeur Beleid Pieter Jeroense gaf aan dat een facultatieve bevoegdheid om een coronatoegangsbewijs aan werknemers te vragen, in de sector gemeenten kan leiden tot scherpere tegenstellingen tussen gevaccineerde en ongevaccineerde werknemers. ‘Om die te beheersen, zou het werkgevers helpen om inzicht te hebben in sectoren waarin transmissie van het virus op grote schaal plaatsvindt op de werkvloer’, antwoorde hij.

Grotere reikwijdte

In een poll op de website legde Binnenlands Bestuur de vraag voor aan de ambtenaren. Van de 687 mensen die reageerden meent 74 procent dat gemeenten niet om een coronatoegangsbewijs mag vragen. 26 procent vindt dat dat wel gevraagd mag worden van ambtenaren alvorens ze toegang krijgen tot het gemeentehuis. Sommige respondenten vinden dat zo’n beslissing op landelijk niveau genomen moet worden en dan voor alle overheidsdiensten moet gelden. Andere mensen juist dat een dergelijke beslissing een nog grotere reikwijdte zou moeten hebben, en ook zou moeten gelden voor ziekenhuizen, scholen en andere publiek toegankelijke gebouwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
inderdaad criticus. Je hebt het mis. het alleen werken met een app / groene vink leidt tot het volgende op Schiphol
OMICRONVARIANTDe aankomst op Schiphol van de twee laatste vluchten vanuit Zuid-Afrika is gisteren ronduit chaotisch verlopen. Reizigers - die ellenlang moesten wachten op de luchthaven - klagen achteraf over de belabberde communicatie, te weinig eten en drinken, slechte hygiëne en een gebrek aan aparte ruimtes voor besmette passagiers. Uiteindelijk mocht een deel van de positief geteste passagiers vannacht ook naar huis, in plaats van naar een quarantainehotel.
Door Wietske op
@criticus
Helaas heb ik gelijk gekregen. 90 mensen hebben met een groene vink de zuid Afrikaanse variant naar binnen gebracht. Deze hadden bij vertrek en bij binnenkomst getest moeten worden.
De app is dus zeer gevaarlijk en mede oorzaak van het probleem
Door Criticus op
@wietske:
Er is een verschil tussen nutteloos en onvoldoende effectief.
Uw boude stellingen en de nog boudere conclusie onderschreef ik niet en onderschrijf ik nog steeds niet.
Dat wil overigens niet zeggen dat ik het groene vinkje als zaligmakend zie. Dat heb ik ook niet beweerd.

Door Wietske op
@criticus
Helaas geven de enorme besmettingscijfers en ziekenhuisopnames mij gelijk. Gisteren heeft zelfs Portugal het beleid aangepast: vanaf nu is het daar testen voor iedereen!
dat is heel verstandig.Daar is men afgestapt van het groene vink geloof.
Door Criticus op
@ Dik Trom: typisch dat u zo'n reactie geeft als u inhoudelijk niets meer weet...
Jammer, maar zegt genoeg dunkt me.
Door DikTrom (Raamambtenaar) op
@Criticus

Op een fundamentalistische vaccine-fanboy als u kan ik alleen maar reageren : SLIEP UIT!
Door DikTrom (Raamambtenaar) op
Pfizers RRR (relative risk reduction) is 95% (in de testfase). RRR gaat over de reductie van besmetting tussen de testgroep en de placebogroep. Van de placebogroep 40.000 kregen 162 covid. In de testgroep ook 40.000 groot kregen 8 mensen covid. Het vaccine is dan circa 95% effectief in het voorkomen van besmetting. Dit percentage wordt de wereld in gecommuniceerd. Iedereen denkt dat iedere gevaccineerde voor 95% beschermt is tegen besmetting. 95% Bescherming is onterecht positieve beeldvorming. De ARR (absolute risk reduction) van Pfizer (bevestigd in de Lancet) is een flimsy 0,8%. D.w.z. dat na vaccinatie je alsnog een kans hebt van 99,2% op besmetting door corona. Daarom is de meerderheid op de IC nu inmiddels gevaccineerd.
Door mr. S.T. Dieters (jurist en verbijsterd burger ) op
kom hooguit 1 x pr 10 jaar op gemeentehuis en dat zou ook nog digitaal kunnen dus sluiten gemeentehuis prima optie laat staan voor60 miljoen nieuwbouw plegen als in Oldambt dreigt te gebeuren
Door M. Santman (procesmanager) op
De groep gevaccineerd en ongevaccineerd is niet gelijk aan de groep die al dan niet over een QR-code beschikken. Zij hebben hun vaccinaties laten registreren in het door de Sdu uitgegeven vaccinatiepaspoort (zie ook artikel in het Parool van Sophie van der Stap, 19-11-'21).
Daarnaast leidt deze discussie onnodig tot twee/driedelingen in de maatschappij. Daar zijn we niet bij gebaat. Laatst hoorde ik dat in Engeland de zelftest gratis zijn en dat bijna iedereen die daar bijvoorbeeld naar een grote bijeenkomst gaat eerst thuis een zelftest doet. Niet dat je daarmee alles oplost, maar je stimuleert de eigen verantwoordelijkheid van mensen.