of 65378 LinkedIn

Ambtenaren en politici steeds vaker slachtoffer agressie

Zes op de tien burgemeesters zag zich dit jaar geconfronteerd met intimidatie, bedreiging, verbale en/of fysieke agressie. In alle overheidslagen is sprake van een stijging van agressie en geweld door burgers, zo blijkt uit de 'Staat van de Stad 2012' van het ministerie van Binnenlanse Zaken (BZK).

In alle overheidslagen is sprake van een stijging van agressie en geweld door burgers. Burgemeesters hebben hier het meeste last van. Zes op de tien burgemeesters zag zich dit jaar geconfronteerd met intimidatie, bedreiging, verbale en/of fysieke agressie. Twee jaar geleden had hier de helft van de burgemeesters mee te maken.

Bedreiging wethouders

Ruim de helft van de wethouders (53%) en ruim een op de drie raadsleden (36%) is dit het afgelopen jaar overkomen, tegen respectievelijk 51% en 29% in 2010. Vooral verbale agressie neemt toe. Dat blijkt uit de 'Staat van het Bestuur 2012' van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK).

 

Boze burgers

Steeds vaker krijgen ook provincies (2012: 40 %; 2010: 31%) en waterschappen (2012: 22%; 2010: 12%) met boze burgers te maken, hoewel gemeenten de bestuurslaag zijn waar geweld en agressie het meest voorkomen. In 2012 noteerden 39% van de gemeenten incidenten, tegen 33% in 2010.

‘Dat is absurd. Burgers verwachten van de overheid dat ze goed worden bejegend. Politici en ambtenaren moeten ook met respect worden bejegend’, stelt demissionair minister Liesbeth Spies van BZK in een interview met Binnenlands Bestuur over de vandaag openbaar gemaakte 'Staat van het Bestuur 2012'.

 

Vaak geen aangifte

In de meeste gevallen wordt geen aangifte gedaan: gemiddeld genomen gebeurt dat in een op de tien gevallen. Burgemeesters doen dat met 23% het vaakst. Veel incidenten worden niet intern besproken. Daders komen in de meeste gevallen weg met hun overtreding. In slechts 12% van de incidenten wordt de dader op de vingers getikt door de betreffende bestuurslaag en in slechts 6% grijpt de politie in.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door MikeT op
Gekmakende bureaucratie, declarerende burgemeesters, ambtenaren die snoepreisjes maken, liegende politici, falende besturen, wachtgeldregeling, ze zeggen het zelf: een hoog afbreukrisico.
Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Overheid werkt agressie in de hand!. Het word steeds grotesker!. Foute bestuurders ,ambtenaren die door de gevestigde orde de handen boven het hoofd worden gehouden. Corruptie misbruik praktijken, intimidatie de bewijzen spreken voor zich!. De arrogantie tegen de burgers. Democratie's gekozen bestuurders!, Raadsleden die zich bezig houden met smaad laster . Langzamerhand schrikbarende praktijken. Politie en justitie die het spelletje mee spelen. Intimiderende uitlatingen, bedreigingen om van te kotsen. Tegen werkingen bij aanvragen. Gelijkheidsbeginselen!. Handhaven, op de personen gespeeld!. Wij noemen ze ,( Onze bestuurders!.} De afkeer!!. Vriendelijke groet, klokkenluider misbruik praktijken , Hoogeveen Drenthe. H. Okken.
Door Koos (ondernemer) op
Het Waterschap Noorderzijlvest bij monde van Ate Wijnstra (CDA) heeft mijn kleinschalige recreatie onderneming in Noord Groningen om zeep geholpen door zonder overleg en zonder pardon mijn vergunning/electrosleutel in te trekken. Alllen omdat hij de voorwaarden niet duidelijk heeft opgesteld. Deze burocratische arogantie heeft mij 25000 Euro gekost.
Deze bestuurlijke lompheid is een van de reden dat Noord West Groningen leegloopt zodat er nagenoeg alleen ambtenaren en boeren (met dikke subsidies) overblijven en particuliere initiatieven de kop in worden gedrukt...... Klaarblijkelijk hebben Groninger ambtenaren niet het besef dat hun salaris afhankelijk is van een gezonde economie... Enig idee wat die man bij mij teweeg heeft gebracht ??
Door fred op
Welkom in de doorsnee maatschappij. Iedereen heeft er last van.
Door Bas (Logicus) op
De spreekwoorden ; “Wie wind zaait zal storm oogsten & Wie zijn billen brand moet op de blaren zitten” zeggen eigenlijk voldoende. Zolang de politici en bestuurders doorgaan met het volk benadelen, bestelen en bedriegen zullen ze geconfronteerd worden met hun eigen daden. Dat sommige mensen over gaan tot agressie is slechts een logisch gevolg.
Door dre (voorman) op
Luisteren naar het volk is één het doen is twéé.
Wie niet luistert is doof en moet op een of andere manier in de goede richting gedreven worden.
De meerderheid moet men volgen en niet zelf bepalen wat er beter is.
Door Martin Stoelinga (raadslid) op
Het is vaak de burgemeester en of wethouders eigen schuld, deze groep van bestuurders negeren de burgers of deZe voor hen niet beastaat, willen niet luisteren, doen te weing om met mensen te spreken, antwoorden niet op emails enz enz daar moet verandering in komen, zo niet zal de afstand steeds grote worden, en de burgers steeds meer teleurgesteld in deze groep bestuurders