of 60941 LinkedIn

Ambtenaren: bestuurder moet vooral toegankelijk zijn

Een goede wethouder of burgemeester is volgens ambtenaren vooral iemand die toegankelijk is. Voor gemeentesecretarissen en griffiers is dat voor een bestuurder de belangrijkste competentie.

Een goede wethouder of burgemeester is volgens ambtenaren vooral iemand die toegankelijk is. Voor gemeentesecretarissen en griffiers is dat voor een bestuurder de belangrijkste competentie.

Dat blijkt uit een door Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur gemaakte analyse van gegevens uit Beste Lokale Bestuurder-verkiezingen van de afgelopen jaren. Zowel ambtenaren als bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen kunnen daarin aangeven welke eigenschappen ze belangrijk vinden voor een bestuurder van een decentrale overheid.

 

Daadkracht

De competenties die over de hele linie bezien het vaakst worden genoemd zijn daadkracht en betrokkenheid, door respectievelijk 42 en 39 procent van de respondenten.

Ambtenaren (griffiers en gemeentesecretarissen) noemen het vaakst van alle functies toegankelijkheid als belangrijk: 29 procent van de gemeentesecretarissen en 37 procent van de griffiers noemt dat, tegenover 19 procent van het totaal aantal respondenten.

 

Deskundigheid

Aan deskundigheid van de bestuurder tillen de ambtenaren niet zo zwaar. Met respectievelijk 14 en 5 procent noemen gemeentesecretarissen en griffiers die competentie relatief weinig als belangrijke eigenschap, tegenover 25 van het totaal aantal respondenten.

Wat verder opvalt in de analyse is dat burgemeesters de eigenschap empathisch relatief vaak als belangrijke competentie: 33 procent tegenover 14 procent van alle respondenten.

 

Stemmen

Tot en met zondagavond 12 januari kan er nog worden gestemd in de Beste Lokale Bestuurder-verkiezing van Binnenlands Bestuur. Donderdag 16 januari wordt in het gemeentehuis van Oss de winnaar bekend gemaakt. https://www.bestebestuurder.nl/

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Elisabeth Nymus (schrijfster jeugdroman"Seksueel Misbruik" en volwassenroman "Vrouw van") op
Bestuurders moeten niet alléén Popie Jopie spelen. Waar het nogal eens aan ontbreekt is dat bestuurders zich aan de Nederlandse wetten houden en daar de consequenties doorvoeren in hun beleid. Menigmaal pikken ze er voor hun positieve (vaak oude wetgeving die niet meer van toepassing is in 2020) stukjes eruit en vergeten dan de andere wetgevingen die daar ook bij horen zoals o.a. strafrecht! Ik heb liever een integer, aan de wet houdende bestuurder die de belangen van de burgers goed behartigd en dat doet deze door toegankelijk te zijn voor alle burgers.