Advertentie

Ambtenaar staat op kerstpakket

Verschillende gemeenten hebben ze afgeschaft, maar de meeste ambtenaren blijken toch te hechten aan hun kerstpakket, blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

17 december 2014

Een kleine driekwart van de ambtenaren hecht aan het jaarlijkse kerstpakket dat ze van de gemeenten ontvangen. Dat blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur.

Blijk van waardering
Van de 263 mensen die hun mening gaven via de poll op de website binnenlandsbestuur.nl gaf 39 procent aan het kerstpakket belangrijk te vinden, een blijk van waardering voor een jaar hard werken. 34 procent gaf aan het jaarlijkse douceurtje van de werkgever een beetje belangrijk te vinden en het te zien als een leuk extraatje. Voor het antwoord: ‘stop er maar mee, flauwekul uit de vorige eeuw’ koos 27 procent.

Afgeschaft
De kerstpakketten voor ambtenaren staan ter discussie. Verschillende gemeenten, waaronder Enschede, Borne, Súdwest-Fryslân, Loon op Zand en Roermond, hebben ze als bezuinigingsmaatregel al afgeschaft. Andere gemeenten, zoals het Brabantse Alphen-Chaam, halveerde de waarde van het pakket. Ook In de gemeente Utrechtse Heuvelrug krijgen de ambtenaren dit jaar voor het laatst een traditioneel kerstpakket, al wordt er nog wel gekeken naar een andere manier om de waardering voor de medewerkers in 2015 tot uiting te brengen.

Kort geding
Dit voorjaar ontstond consternatie in de gemeente Utrecht toen bekend werd dat de gemeente de waarde van het kerstpakket met twintig euro ging verminderen, van 70 naar 50 euro. Vakbond AbvaKabo ontving maar liefst 300 klachten van Utrechtse ambtenaren en spande een kort geding aan om de korting op secundaire arbeidsvoorwaarden, waaronder het kerstpakket, ongedaan te maken. Volgens de bond was er onvoldoende overleg geweest. De rechter stelde de gemeente Utrecht echter in het gelijk. 

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frits k / Plantsoenmedewerker
Vakbond abva-kabo spant een kort geding aan om het Kerstpakket! Wat een armoe, een vakbond die zich met dit geneuzel bezighoudt. En dan vraagt men zich af waarom er steeds minder jongeren vakbondslid willen worden.
Marcel / criticus
Wauw zeg, van alle ambtenaren in NL hebben er wel 263 (jawel, ben geen getal vergeten) de moeite genomen om een enquête via de poll van BB in te vullen. Nog los van de vraag met welke "mening" je de moeite neemt om dat te doen: Lekker representatieve steekproef zeg!
Frank Bastiaanse
tja vragen naar bekende weg: wilt u houden wat u krijgt ?

kerstpakketten is wel erg 20e eeuws...
Janet / beleidsadviseur
Zo staan we er wel weer gekleurd op als ambtenaren van Utrecht. Dit jaar is er voor 20 euro gekort op het pakket maar volgend jaar gaat het helemaal verdwijnen en daar waren veel medewerkers tegen. Niet eens alleen omdat het een kerstpakket is, maar vooral omdat dat het enige moment is dat er sprake is van waardering van de werkgever voor het werk van de ambtenaren. We voelen ons meestal niet gewaardeerd. We zijn de sluitpost op de begroting.
Pierre
Jantje, als de werkgever het pakket afschaft ziet zij dat dus helemaal niet als blijk van waardering.
Maar als je het pakket echt als het enige lichtpuntje ziet in je troosteloze bestaan als hardwerkend medewerker voor Utrecht, dan zou ik maar gauw verkassen. Laat ze die 70 Euro pp in hun ...... steken.
Beter plezier in je werk dan chagrijn en een obligaat verstrekt pakket, toch?

Ben benieuwd hoe Utrecht in een medewerkerstevredenheidsonderzoek scoort.
Jet
Wat doet die Telegraafkop hier? Met je 'ambtenaar staat op kerstpakket'. 37% vindt het belangrijk en 27% vindt het flauwekul.

Zoals hieruit blijkt http://www.abvakabofnv.nl/over-ons/nieuws/nieuws … gingen de klachten in Utrecht met name over andere secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de WGA-premie.



Dan nog Jantje. Wat zullen we eens met Jantje doen. Jantje, je bent een ambtenaar van de ergste soort. "Ik wil waardering boehoehoehoe." Ga terug naar de lagere school, daar krijg je een plaatje als je een 10 hebt. Inderdaad, ambtenaren staan er weer gekleurd op, dankzij jouw kleuterachtige gedrein.
Janet / beleidsadviseur
@Jet @Pierre,

Dat zijn pas zure reacties. Als ik met tegenzin in Utrecht zou werken zou ik inderdaad weggaan als ik een andere baan kan vinden. Het gaat er alleen om dat het prettig is als je af en toe wat waardering voor je werk krijgt en dat hoeft niet in een kerstpakket te zitten. Dat is niet dreinen, iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden. Je maakt me niet wijs dat jullie zonder waardering kunnen. Of je moet gigantisch egocentrisch zijn. Daar wil ik je niet van betichten. Maar zeg dan ook niet dat ik zielig aan het dreinen ga. He tzou beter zijn als er op andere manieren ook waardering spreekt voor het werk dat we doen. Punt. Wat mij betreft einde discussie.
wim van vliet
Ik werk nu al bijna 25 jaar bij de gemeentelijke overheid. Nog nooit een kerstpakket gezien.
henk
Ik werk nu 30 jaar bij een gemeente. Van waardering is nooit sprake. Gelukkig is het werk wel leuk. Maar als je het voor waardering, salaris en loopbaan doet....... Dan moet je echt wat anders gaan doen. Veel jongeren doen dat dus ook, zij vertrekken
True
zal wel kloppen, ik heb collega's nooit kunnen betrappen op enige betrokkenheid bij wat dan ook, op een enkeling na dan..ze doen het voor het geld
gerrie
Bij de meeste bestuurders staat dezer dagen een file voor de deur van bedrijven/burgers die pakketjes komen afleveren. Degene die de grootste mond hebben over integriteit en relatiegeschenken plukken zelf het hardst.
Ronald
"Consternatie in de gemeente Utrecht" De consternatie die ontstond werd helaas gecreëerd en gevoerd door en in de media. Oorzaak lag echter in het feit dat de werkgever dit zonder overeenstemming met de vakbonden had doorgezet als bezuinigingsmaatregel. Jammer dat alleen het kerstpakket ook nu weer in de aanhef zo wordt ingezet. Zo straan we er inderdaad weer gekleurd op,
Dieuwe / adviseur
omdat het flexibele beloningsbeleid, of liever gezegd de uitvoering daarvan zo beroerd werkt, bij de gemeenten, zijn het de kleine dingen die het doen en vind een ieder het dikmakend zoutekauwpakket telkens weer leuk. Een kinderhand is gauw gevuld. Volgend jaar mag je dit enige jaarlijkse verrassingspakket ook nog uitwisselen voor andere gunsten in het kader van de werkkostenregeling.
Willem Kamps
Ondanks dat ik het leuk vind om het te krijgen, mag van mij het kerstpaket worden afgeschaft. Waarom? Elk jaar levert het alleen maar gezeik op. Een voortdurend herkauwen van dezelfde 'scherpzinnige' platitudes. Het is nooit goed. Kijk hieronder. Dus, stop er maar mee. Vergeefse moeite.
Nico / zzp
Kom op lui. Niet zo zuur. Een kerstpakket is een kleine attentie voor alle medewerkers tijdens de feestdagen. Niet meer en ook niet minder. Kunnen we daarvan gewoon genieten (of in ieder geval niet klagen). Lijkt me een mooie kerstgedachte.
Hans / ambtenaar
Ik heb vandaag voor de zoveelste keer op rij een kerstpakket ontvangen, waar ik niets aan heb, wat ik niet eens wil weggeven. Dus: weg met het kerstpakket.
Nico / zzp
@Hans, Hans niet zo zuur. bij mij gemeente hebben we een regeling dat je je pakket mag weigeren en dit aan de voedselbank wordt gegeven. Die mensen zijn er erg blij mee. Je kunt het ook zelf gaan brengen, wat mij betreft een aanrader dan zie je waarvoor je het doet.
JaapvV / adviseur
Er bestaan vele blijken van waardering. De belangrijkste lijkt me een persoonlijke van je werkgever. Dat is Zwitserse kaas en wijn niet. Dat is wel een persoonlijk bedankje van een bestuurder. En ja, ze komen nog voor! Op een universiteitsafdeling schrijft de decaan jaarlijks met een echte pen en zijn eigen hand voor elk van de 300 medewerkers een persoonlijk bedankje. Ik zou er mijn pakket onmiddellijk voor inleveren. Vakbondsbestuurders die er een zaak over aanspannen kunnen hieraan een voorbeeld nemen. Namelijk ook persoonlijk worden.
Hans Onrust / adviseur p&o
De gemeente Loon op Zand (in het artikel Kaatsheuvel genoemd) verstrekt sinds 2012 weer een kerstpakket. Dit doen we als blijk van waardering naar onze medewerkers. Na een aantal jaren geen pakket te hebben verstrekt, bleek ons dat een kerstpakket nog steeds een emotionele waarde waarde en van betekenis is. Als je dat dan ook nog eens doet in de vorm van een kerstfair waarbij medewerkers hun eigen pakket kunnen samenstellen, is het een blijk van waardering met een extra feestelijk randje.
genoeg is genoeg
Bij ons is het kerstpakket altijd geslaagd omdat er een cadeau in zit én een waardebon die je naar eigen believen kunt gebruiken. Ik vind het een blijk van waardering voor een jaar hard werken De vraag is of het kerstpakket in deze vorm zal blijven omdat er volgens mij plannen van de rijksoverheid zijn om ook deze attentie weer extra te belasten.
G.Wesselink / specialist
Als de waardering uit een kerstpakket moet blijken dan mag dit, wat mij betreft, gelijk afgeschaft worden.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Nog even .... en ambtenaren moeten toe betalen als ze bij een gemeente willen werken.
Advertentie