of 63966 LinkedIn

Ambtenaar mag homohuwelijk weigeren

Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk moeten dit nog steeds kunnen weigeren. Dit zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.
16 reacties
Ambtenaren van de burgerlijke stand die door hun geloof grote moeite hebben met het sluiten van een homohuwelijk moeten dit nog steeds kunnen weigeren. Dit zei minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) woensdag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.

Ook in toekomst
Deze uitzondering is tien jaar geleden bij de komst van het homohuwelijk ingesteld. Volgens de minister is het aan de gemeente om dit probleem op te lossen, een collega zou het bijvoorbeeld wel kunnen doen. Ook toekomstige ambtenaren van de burgerlijke stand moeten van dit recht gebruik kunnen maken, aldus de bewindsvrouw.

 

Verbijsterd

Homobelangenorganisatie COC is verbijsterd over het standpunt van de minister. 'Dit geeft aan dat de één toch nog iets gelijker is dan de ander', aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp.

 

Bloed

Tijdens het debat sprak de minister ook over bloeddonatie door homoseksuele mannen in Nederland. Op dit moment mogen zij geen bloed doneren, omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen. Van Bijsterveldt heeft geen direct bezwaar tegen bloeddonaties door mannelijke homoseksuelen, tenzij die gevaar voor de gezondheid opleveren. Zij zal het advies van de Raad van Europa, later dit jaar, afwachten en met Sanquin Bloedvoorziening in gesprek gaan. In Italië en Spanje mogen homoseksuele mannen al wel bloed doneren, mits zij geen risicovolle contacten hebben gehad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door bas (logicus) op
@Freek, de grondwet handhaaf je door overtreders strafrechtelijk te vervolgen. Jammer dat je reactie inhoudelijk niets onderbouwd.
Door Freek (adviseur) op
@bas • logicus

De grondwet kun je niet strafrechtelijk handhaven.
Jammer van je (te) lange verhaal.
Door bas (logicus) op
De wet is nu eenmaal de wet. Als iemand van het dak springt hoef jij dat niet ook te doen. Zo hoeft de persoon in kwestie van beroep geen ambtenaar te zijn als hij niet voor die keuze gesteld wil worden. Maar als hij ambtenaar is of wordt dan heeft die persoon eerst verantwoording af te leggen ten opzichte van de grondwet en zijn geloof volgt later pas. Vandaar ook de eed of belofte. Bij de eed (soms zelfs met de hand op de bijbel) zweert men plechtig trouw aan die grondwet en doet daarbij de uitspraak “Zo waarlijk helpe mij God almachtig”. De betrokken trouw ambtenaar heeft dus uit eigen belang – het verkrijgen van een baantje bij de gemeente - besloten om met de hand op de bijbel te liegen. Hoeveel waarde kan men hechten aan zijn geloofsovertuiging? Bewust een overtreding op het derde gebod ; “Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie Zijn naam misbruikt laat Hij niet vrijuit gaan.” is nogal wat. Daarnaast is het een godvrezend Christen onwaardig om te liegen of bedriegen. De geloofsbelijdenis is een vrije keuze en word hier niet geschonden maar misbruikt als laf excuus om iemand niet strafrechtelijk te vervolgen wegens discriminatie. Als de ambtenaar gewoon op persoonlijke gronden wat tegen homo’s zou hebben gehad was er allang een ontslag procedure in gang gezet. Niet alleen de trouw ambtenaar is strafrechtelijk vervolgbaar maar ook de gemeente die tolereert dat haar personeel de grondwet bewust overtreed.
Door Kopzeer op
@WillemD

Beste Willem, wetenschappers die iets anders beweerden werden tot voor kort verketterd. Opvattingen veranderen, godlof..
Door WillemD op
@Kopzeer
Nu snap ik wat u bedoelt. Inderdaad, met zo'n opvatting stoppen alle argumenten.
Door WillemD op
@Kopzeer
Wat is er onzinnig aan om discriminatie op grond van ras of huidskleur te vergelijken met discriminatie vanwege seksuele geaardheid? Graag uw argumenten.
Door Kopzeer op
Onzinnige vergelijkingen met rassendiscriminatie maken weer eens duidelijk dat er geen overtuigende argumenten zijn.
Door WillemD op
Frederik schrjift: "Wat is nu eigenlijk het probleem: er is geen enkele homo in ons land te vinden die niet een burgelijk huwelijk kan sluiten als hij of zij dat wil.''
Wat een vreemde redenering. Met hetzelfde recht kun je stellen: "wat is nu het probleem. Negers kunnen overal in restaurants eten, dus waarom mag ik ze in mijn restaurant niet weigeren?" En ja, ook in die vorm onderdrukking hebben we als Nederland een eeuwenlange traditie in ere te houden.
Door jajadevries op
Er bestaat niet zoiets als een homohuwelijk. Het weigeren mensen van hetzelfde geslacht te trouwen is gelijk eender het weigeren om mensen met een verschillende huidskleur te trouwen. Al begrijp ik uit een enkele reactie hier dat dat ook zou moeten kunnen in het kader van tolerantie.
Door Ad van Wolferen (beleidsadviseur) op
Dus Bijsterveld beweert dit tijdens een debat over emancipatie? Ik dacht echt dat ik de betekenis van dat woord begrepen had (zoals je bewust zijn van vooroordelen teneinde je niet hierdoor te laten leiden in je omgang met anderen) en maar ik begin nu toch weer te twijfelen....