Advertentie

Ambtenaar draait overuren in ‘het Italiaanse Wuhan’

De burgemeester van Lodi, Sara Casanova, schrijft elke dag een brief op de website van de gemeente om haar burgers te troosten. Lodi is een stad van 45.872 inwoners; het ligt in een groene vlakte in het zuiden van de regio Lombardije. Het is ook de provinciale hoofdstad van 61 gemeenten, waaronder Codogno, het epicentrum van het coronavirus, en daarom ook wel het ‘Italiaanse Wuhan’ genoemd.

03 april 2020
bestuur-van-Lodi.jpg

Het in Lombardije gelegen Lodi is zwaar getroffen door het corona-virus. Wat komt er in zo’n geval allemaal op een gemeentelijke organisatie af? Binnenlands Bestuur geeft een inkijkje in de Italiaanse keuken. ‘De inkomsten zijn aanzienlijk verminderd, de uitgaven hoger onder andere door overwerk.’

De burgemeester van Lodi, Sara Casanova, schrijft elke dag een brief op de website van de gemeente om haar burgers te troosten. Lodi is een stad van 45.872 inwoners; het ligt in een groene vlakte in het zuiden van de regio Lombardije. Het is ook de provinciale hoofdstad van 61 gemeenten, waaronder Codogno, het epicentrum van het coronavirus, en daarom ook wel het ‘Italiaanse Wuhan’ genoemd.

Distributie maaltijden
Op het moment van schrijven zijn in de provincie Lodi 2.057 mensen besmet met het coronavirus, 387 in de stad Lodi zelf. Het sterftecijfer is 18 procent – de getallen veranderen per uur.

Ondanks deze sombere omstandigheden blijft zowel de provincie Lodi als de gemeente Lodi hun diensten garanderen. In Lodi zijn dat burgerlijke staat en demografische diensten; begraafplaatsdiensten; thuiszorg en maaltijddistributie voor mensen die niet zelfvoorzienend zijn en de ouderenzorg werken. Dat geldt ook voor diensten met betrekking tot het wegennet, de stadshygiëne, de lokale politie, het protocol en het officiële berichtennetwerk van de gemeente.

Overuren
In Lodi werken 212 mensen in de gemeente, waarvan zes wethouders en vier managers. Er zijn tot nu toe geen sterfgevallen en slechts twee van de 212 ambtenaren die zijn getest, zijn positief gevonden. De meeste medewerkers werken thuis. Collega’s op kantoor werken in wisseldiensten om rustpauzes mogelijk te maken. Maar afspraak is dat er ten minste één werknemer altijd aanwezig moet zijn op elke afdeling en deze draait diensten van één hele week. Managers kunnen fysiek dienst hebben of anderszins zijn ze telefonisch of videobellen bereikbaar.

Niet-essentiële afdelingen
Afgeschaald wordt er tijdelijk op de technische diensten (stedenbouw, erfgoed, openbare werken, ecologie, milieu en administratie). De afdelingen cultuur, sport en onderwijs zijn zelfs nog verder afgebouwd, omdat ze in deze moeilijke tijd als ‘niet essentieel’ worden beschouwd. Maar er zijn tegelijkertijd ook afdelingen die meer werken dan normaal en waar de fysieke aanwezigheid van al het personeel nodig is. Zo maken medewerkers van de sociale dienst in feite overuren. En het veiligheidsmanagement heeft al zijn medewerkers gemobiliseerd.

Ploegendiensten
De gemeente onderhoudt directe interacties met het belangrijkste stadsziekenhuis en met particuliere hospices. De burgemeester is voortdurend in contact met hen, terwijl zij op hetzelfde moment verplichte quarantaines bijhoudt, evenals verdachte besmettingen en herstelde COVID-19 patiënten die worden ontslagen: het Italiaanse gezondheidszorg systeem is openbaar en wordt beheerd door de regio's. ‘Ons ziekenhuis doet geweldig werk,’ zegt burgemeester Casanova. ‘Om de infectie het hoofd te bieden moesten Lodi's artsen, gezondheidswerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis weken in ploegendienst werken, soms van 7.00 uur ’s ochtends tot 1.00 uur ‘s nachts.  Met de hulp van mijn uitvoerend team houd ik voortdurend contact met de gezondheidsautoriteiten en met het veiligheidsapparaat om betrouwbare informatie te verstrekken aan burgers en om hen bewust te maken van de getroffen maatregelen.’

Lees het volledige artikel van onze correspondent in Italië in Binnenlands Bestuur nr. 7 van deze week (gratis inlog)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Indrukwekkend, maar het uitbetalen van overuren (muv de echt noodzakelijke specialisten) zou ik direct stopzetten. In tijden van noodsituaties mag je ook van werknemers iets extra's vragen.
René / bel.adv.
Deze opmerking van "Spijker" is het absolute dieptepunt in zijn toch discutabele reacties die hij altijd meent te moeten verspreiden. Ga je schamen, stuk onbenul. Dit is niet het moment om ambtenaren te bashen.
H. Wiersma / gepens.
@René. Een nogal onwaardige opmerking van notabene iemand die zich beleidsambtenaar noemt. Had je geen bril op?

Dit wordt van alle, in ieder geval veel, werknemers bij noodsituaties gevraagd. Dus waarom ook niet van Italiaanse ambtenaren als de gemeentelijke Overheid nauwelijks meer geld heeft om de reguliere salarissen uit te betalen. Dit heeft helemaal niets, maar dan ook niets, met het bashen van ambtenaren te maken.
Advertentie