Advertentie

Ambtenaar die info lekte terecht berispt

Een ambtenaar die bezuinigingsplannen naar de oppositie lekte is terecht berispt volgens de Centrale Raad voor beroep, de hoogste rechter in het ambtenarenrecht

08 januari 2013

Een ambtenaar van de gemeente Midden-Delfland die vertrouwelijke informatie lekte aan een oppositiepartij, heeft terecht een berisping gekregen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in het ambtenarenrecht, geoordeeld.

E-mail naar oppositie
De ambtenaar was financieel deskundige bij de gemeente en stuurde een e-mail vanaf zijn privéadres naar een gemeenteraadslid in de oppositie. Daarin schreef hij dat er een motie aan zat te komen over kunstgrasvelden waardoor op andere terreinen bezuinigd zou moeten worden. Het bericht kwam per ongeluk bij de griffier van de gemeenteraad terecht, die het doorstuurde naar de gemeentesecretaris. De gemeente berispte de ambtenaar vervolgens.

Vrijheid van meningsuiting
De ambtenaar deed een beroep op zijn vrijheid van meningsuiting, maar daar is de hoogste rechter het niet mee eens. De bewuste ambtenaar verstuurde informatie die alleen was gedeeld bij een managementoverleg en dat was vertrouwelijk.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ambtenaar / ambtenaar
Mijn mijn vorige gemeente waar ik werkte zat ik er met mijn neus bovenop: hoe ambtenaren college en politiek misleiden, portefeuillehouders laten struikelen, dikke rookgordijnen optrekken, zodat ze zelf achterover kunnen blijven leunen. Nu 5/6 jaar later is betreffende gemeente op betreffende dossiers nog geen meter opgeschoten, terwijl er ondertussen meerdere ambtenaren opzij zijn geschoven waaronder ik.. een klein kritisch kanttekeningetje is genoeg om omzij geschoven te worden, en vervangen te worden door Dombo's die niet gehinderd door enige kennis wél braaf ja knikken. Moedig van deze ambtenaar om, inziende dat er vuil spel wordt gespeeld, naar de oppositie te mailen. Jammer dat het dan zo afloopt. Arme man, ik heb met hem van doen, omdat ik mij zijn positie goed kan voorstellen.... "integeriteit" heeft een bijzondere betekenis.....
john ten wolde / oud raadslid
Rol griffier is discutabel. Had hij dit niet moeten melden aan zijn baas i.c. de gemeenteraad?? Daarnaast vraag ik mij in alle oprechtheid af als dezelfde info was gelekt naar de fractievoorzitter van de coalitiepartij of dit ook tot deze commotie zou hebben geleid.
M. Kap
Als stukken vertrouwelijk zijn hoor je niet te lekken. Daar is geen speld tussen te krijgen.
jo / ambtenaar
Wat kan of mag vertrouwelijk zijn voor een raadslid ?
hans wieser / senior project/programmamanager
Behoort een raadslid van de oppostie niet meer tot raad c.q. die groep personen waarvoor in principe niets geheim is?????
Sjoerd Visser
De openheid en transparantie die men voorstaat is in dit geval zo doorzichtig als dikke mist waarbij je niet eens een hand voor ogen kunt zien. Iets gelekt naar de oppositie...en als dat nou naar een coalitiepartij was gestuurd? Zou het dan minder erg zijn geweest? Trouwens: dat nieuws over die motie zou normaliter gewoon tijdig gegeven moeten worden aan elke partij. Maar ja...je weet hoe dat gaat bij machtsmisbruik: dan is een ander altijd de zondebok. Misselijke gang van zaken kun je dit in ieder geval noemen.
Advertentie