Advertentie

Ambtelijke fusies niet langer financieel gestraft

Gemeenten die ambtelijk fuseren of zijn gefuseerd hoeven geen btw meer te betalen over de diensten van het gezamenlijke ambtenarenapparaat waarvan zij gebruik van maken. Dit hebben minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

16 februari 2016

Gemeenten die een ambtelijke fusie aangaan hoeven geen btw meer te betalen over de diensten van het gezamenlijke ambtenarenapparaat waarvan zij gebruik van maken. Deze vrijstelling geldt ook voor gemeenschappelijke regelingen waarbij geen sprake is van een ambtelijke fusie.

Ruimte benutten

Dit hebben minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wiebes (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. De Europese Commissie heeft zich ‘onverwacht en duidelijk uitgesproken voor een ruimere toepassing van de koepelvrijstelling dan onder meer in Nederland het geval is’, schrijven de bewindslieden in antwoord op Kamervragen van de ChristenUnie  over de btw-kwestie. Het kabinet wil die vrijstelling benutten.


Koepelvrijstelling

Concreet betekent dit dat de koepelvrijstelling geldt voor de dienstverlening van de fusieorganisatie als de ambtelijke dienst daarvan voor zeventig procent of meer werkt van de deelnemende gemeenten, voor onbelaste overheidsactiviteiten of vrijgestelde activiteiten. Volgens de bewindslieden is daarmee de btw-problematiek bij ambtelijke gefuseerde gemeenten ‘vrijwel geheel opgelost’. Dezelfde regels gelden voortaan ook voor gemeenten die via een gemeenschappelijke regeling vergaand samenwerken, maar waarbij geen sprake is van een ambtelijke fusie, laat een woordvoerder van BZK desgevraagd weten.


‘Btw-strafkorting’

Samenwerkende gemeenten en gemeentekoepel VNG proberen al jaren de ‘btw-strafkorting’ van tafel te krijgen. Samenwerkende gemeenten zijn btw-plichtig en daarmee duurder uit, terwijl het rijk er juist op aandringt dat gemeenten meer samenwerken. Zo zijn Ommen en Hardenberg al sinds de ambtelijke fusie in 2012 over de koepelvrijstelling in de weer met de Belastingdienst en het ministerie van Financiën. Ambtenaren van beide gemeenten zijn ondergebracht in de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg (BOH). De diensten van deze gemeenschappelijke regeling zijn met btw belast. Voor de gemeente Hardenberg bedroeg het btw-nadeel in 2014 160.000 euro en voor Ommen 67.000 euro.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dieuwe / adviseur
Fijn dat deze duidelijkheid er nu is, ook voor gemeenten met intenties tot samenwerking rond bepaalde thema's binnen een (lichte) wgr. Willen de heren nu gelijk ook een uitspraak doen ten aanzien van het vpb risico??
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Eindelijk, maar dan ook eindelijk, een positieve beslissing over deze problematiek. Beter laat dan nooit moet je maar denken. Opvallend bij (te) trage besluitvorming is dat het Rijk, in dit geval de ministeries van BiZa en Financiën, zich steeds weer weten te verschuilen achter de EU. Nederland opereert in dit soort zaken 'roomser dan de paus'.

Het uitblijven van besluitvorming heeft natuurlijk heel veel te maken met een gebrek aan integrale beleidsvorming, daadkracht en samenwerking bij het Kabinet/het Rijk, waar iedereen nog steeds op zijn eigen eilandje werkt./kan werken. In andere EU-landen hebben ze daarmee in vergelijkbare situaties minder moeite.
Advertentie