of 59162 LinkedIn

Alsnog 10 miljoen voor Amsterdamse Joodse slachtoffers

In maart 2013 bleek uit onderzoek van scriptiestudente Charlotte van den Berg dat Amsterdamse Joodse oorlogsslachtoffers die waren ondergedoken of gedeporteerd, bij terugkeer in Amsterdam alsnog de achterstallige erfpacht en een renteboete moesten betalen.
3 reacties

De gemeente Amsterdam stelt tien miljoen euro ter beschikking aan de Joodse gemeenschap, als tegemoetkoming voor de erfpacht die oorlogsslachtoffers na terugkeer in Amsterdam moesten betalen. Dat is een voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Joodse gemeenschap

Het gaat om een collectieve bijdrage die in zijn geheel naar de Amsterdamse Joodse gemeenschap gaat, en die op haar advies door de raad zal worden besteed.

 

Achterstallige erfpacht

In maart 2013 bleek uit onderzoek van scriptiestudente Charlotte van den Berg dat Amsterdamse Joodse oorlogsslachtoffers die waren ondergedoken of gedeporteerd, bij terugkeer in Amsterdam alsnog de achterstallige erfpacht en een renteboete moesten betalen. Burgemeester Eberhard van der Laan noemde dat na publicatie van het onderzoek 'formalistisch, bureaucratisch en kil’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
Mooi dat Amsterdam dit doet.
@Ellen: ongepast en dom.
Door Ellen op
De teruggekeerde Joden moesten het geld destijds ook aan Amsterdam betalen, lijkt me dan logisch dat de gemeente zelf beslist over terugbetaling. Overigens heb ik nergens gelezen dat de burgers hier destijds tegen in opstand kwamen, dus men zal het er wel mee eens geweest zijn. Die Joden moesten niet zo zeuren, iedereen had het toch zwaar gehad? Nou dan.
Door kid congo op
Gaat een gemeente hier eigenlijk over, of leeft vd laan weer eens boven onze stand.